Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 23 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cum sã avansezi cu piciorul pe frînã

Cum sã avansezi cu piciorul pe frînã

• avem un sistem bancar mai sãnãtos decît economia naþionalã • autoritãþile, în loc sã însãnãtoºeascã „bolnavul“, frîneazã activitatea de creditare a bãncilor •

Seminarul cu tema „Este pregãtitã economia pentru aderare?“ organizat la Iaºi, în perioada 17-18 februarie, cu sprijinul Freedom
House, Bancpost România ºi Asociaþiei Patronale a Editorilor Locali, a pus în discuþie ºi caracteristicile sistemului bancar din România. Vestea bunã este cã avem un sistem bancar sãnãtos, foarte dinamic, pregãtit pentru integrarea în Uniunea Europeanã. În fapt, ritmul de dezvoltare al sectorului bancar l-a depãºit cu mult pe cel al economiei naþionale, a cãrei ofertã s-a dovedit incapabilã sã acopere foamea de produse a românilor. Pentru cã cererea în exces a inflamat periculos importurile ºi riscã sã dea peste cap inflaþia, Banca Naþionalã a României a luat mãsuri pentru temperarea creditului de consum. Bancherii, însã, nu sînt de acord cu restricþionãrile Bãncii Naþionale.

Banca Naþionalã încearcã...
„Banca Naþionalã încearcã, dupã puterile sale ºi prin instrumentele de care dispune, sã determine o anumitã reducere a ritmului de creºtere a consumului pe care, aparent, oferta internã nu-l mai poate satisface. Sigur cã mãsurile dispuse de BNR afecteazã atît bãncile, care sînt nevoite sã-ºi revizuiascã planurile de creºtere a creditelor, cît ºi beneficiarii acestor credite, fie cã este vorba de persoanele fizice pentru creditele de consum sau pentru cele ipotecare, fie cã este vorba de companii pentru credite acordate acestora. Deºi este greu sã critici astfel de mãsuri, în condiþiile în care deficitul contului curent continuã sã creascã, aº spune cã ceea ce trebuia fãcut era ca autoritãþile române sã fi încercat sã identifice acele mãsuri care sã ducã la o creºtere a ofertei agregate, ºi nu la o restrîngere a cererii. Aceasta, dintr-un motiv foarte simplu: þara noastrã este deja mult în urma þãrilor europene din punct de vedere al nivelului de dezvoltare economicã, ºi a încerca sã avansezi cu piciorul pe frînã în loc sã accelerezi la nivelul maxim posibil pare o eroare de principiu. Prin urmare, eu aº încuraja autoritãþile sã încerce sã gãseascã acele mãsuri care sã ducã la creºterea producþiei, nu la restricþionarea consumului“, a precizat Mihai Bogza, preºedintele Consiliului de Administraþie al Bancpost.
O astfel de metodã „neortodoxã“, cum a numit-o guvernatorul Isãrescu, se referã la limitarea creditului valutar la maximum trei ori capitalul bãncilor. ÃŽn România, însã, cererea de credite se menþine ridicatã.
„Banca Naþionalã a României a emis anul trecut, în septembrie, Normele 11/2005 prin care limita volumul maxim al creditelor în valutã acordate de o bancã la un raport de 3/1 faþã de fondurile proprii ale acesteia. ÃŽntrucît Bancpost fusese pînã atunci o bancã foarte activã pe creditarea în valutã, noi depãºeam acest raport ºi a trebuit sã stopãm complet creditarea în valutã pînã cînd ne-am majorat capitalul - procedurã care ne-a luat cîteva luni. Sigur cã acest lucru a avut douã consecinþe negative - pe de o parte, ne-a creat un dezavantaj competitiv faþã de alþi concurenþi ai noºtri din piaþã, care, în aceste condiþii, ne-au luat clienþi, iar pe de altã parte ne-a privat de veniturile pe care le-am fi obþinut din acordarea creditelor respective. Cu alte cuvinte, am avut ºi o pierdere financiarã, ºi o pierdere de piaþã. Dacã Banca Naþionalã dorea sã limiteze creditarea în valutã putea sã aplice mãsurile respective într-o formã care sã nu creeze diferenþe competitive între bãnci. Noi ne-am executat, chiar dacã nu ne-a convenit norma respectivã: am stopat creditarea în valutã, ne-am majorat capitalul ºi am reluat creditarea în valutã. Din luna ianuarie, Bancpost dã din nou credite în valutã din plin“, a subliniat preºedintele Bancpost Mihai Bogza.
Bancpost a fost înfiinþatã în 1991 ca bancã universalã, comercialã ºi de economii, cu capital de stat, ºi a devenit, în noiembrie 2002, prima bancã privatizatã integral din sistemul bancar românesc. În prezent, acþionarul majoritar al Bancpost este EFG Eurobank Ergasias SA, una din cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punctul de vedere al capitalizãrii bursiere ºi membrã a EFG Group din Geneva. La începutul anului 2004 a fost iniþiat un amplu proces de restructurare a bãncii, care vizeazã repoziþionarea reþelei de unitãþi pe piaþã ºi optimizarea operaþiunilor, susþinute de implementarea unui sistem informatic centralizat cu performanþã ridicatã, adoptarea unei identitãþi corporative care sã reflecte apartenenþa la grupul Eurobank EFG, precum ºi sporirea atractivitãþii ofertei de produse ºi servicii. Bancpost acþioneazã pentru a deveni un protagonist pe piaþa de retail, fiind, de asemenea, un susþinãtor activ al sectorului corporativ.

Articol afisat de 2142 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective