Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Economie 23 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cum să avansezi cu piciorul pe frînă

Cum să avansezi cu piciorul pe frînă

• avem un sistem bancar mai sănătos decît economia națională • autoritățile, în loc să însănătoșească „bolnavul“, frînează activitatea de creditare a băncilor •

Seminarul cu tema „Este pregătită economia pentru aderare?“ organizat la Iași, în perioada 17-18 februarie, cu sprijinul Freedom
House, Bancpost România și Asociației Patronale a Editorilor Locali, a pus în discuție și caracteristicile sistemului bancar din România. Vestea bună este că avem un sistem bancar sănătos, foarte dinamic, pregătit pentru integrarea în Uniunea Europeană. În fapt, ritmul de dezvoltare al sectorului bancar l-a depășit cu mult pe cel al economiei naționale, a cărei ofertă s-a dovedit incapabilă să acopere foamea de produse a românilor. Pentru că cererea în exces a inflamat periculos importurile și riscă să dea peste cap inflația, Banca Națională a României a luat măsuri pentru temperarea creditului de consum. Bancherii, însă, nu sînt de acord cu restricționările Băncii Naționale.

Banca Națională încearcă...
„Banca Națională încearcă, după puterile sale și prin instrumentele de care dispune, să determine o anumită reducere a ritmului de creștere a consumului pe care, aparent, oferta internă nu-l mai poate satisface. Sigur că măsurile dispuse de BNR afectează atît băncile, care sînt nevoite să-și revizuiască planurile de creștere a creditelor, cît și beneficiarii acestor credite, fie că este vorba de persoanele fizice pentru creditele de consum sau pentru cele ipotecare, fie că este vorba de companii pentru credite acordate acestora. Deși este greu să critici astfel de măsuri, în condițiile în care deficitul contului curent continuă să crească, aș spune că ceea ce trebuia făcut era ca autoritățile române să fi încercat să identifice acele măsuri care să ducă la o creștere a ofertei agregate, și nu la o restrîngere a cererii. Aceasta, dintr-un motiv foarte simplu: țara noastră este deja mult în urma țărilor europene din punct de vedere al nivelului de dezvoltare economică, și a încerca să avansezi cu piciorul pe frînă în loc să accelerezi la nivelul maxim posibil pare o eroare de principiu. Prin urmare, eu aș încuraja autoritățile să încerce să găsească acele măsuri care să ducă la creșterea producției, nu la restricționarea consumului“, a precizat Mihai Bogza, președintele Consiliului de Administrație al Bancpost.
O astfel de metodă „neortodoxă“, cum a numit-o guvernatorul Isărescu, se referă la limitarea creditului valutar la maximum trei ori capitalul băncilor. În România, însă, cererea de credite se menține ridicată.
„Banca Națională a României a emis anul trecut, în septembrie, Normele 11/2005 prin care limita volumul maxim al creditelor în valută acordate de o bancă la un raport de 3/1 față de fondurile proprii ale acesteia. Întrucît Bancpost fusese pînă atunci o bancă foarte activă pe creditarea în valută, noi depășeam acest raport și a trebuit să stopăm complet creditarea în valută pînă cînd ne-am majorat capitalul - procedură care ne-a luat cîteva luni. Sigur că acest lucru a avut două consecințe negative - pe de o parte, ne-a creat un dezavantaj competitiv față de alți concurenți ai noștri din piață, care, în aceste condiții, ne-au luat clienți, iar pe de altă parte ne-a privat de veniturile pe care le-am fi obținut din acordarea creditelor respective. Cu alte cuvinte, am avut și o pierdere financiară, și o pierdere de piață. Dacă Banca Națională dorea să limiteze creditarea în valută putea să aplice măsurile respective într-o formă care să nu creeze diferențe competitive între bănci. Noi ne-am executat, chiar dacă nu ne-a convenit norma respectivă: am stopat creditarea în valută, ne-am majorat capitalul și am reluat creditarea în valută. Din luna ianuarie, Bancpost dă din nou credite în valută din plin“, a subliniat președintele Bancpost Mihai Bogza.
Bancpost a fost înființată în 1991 ca bancă universală, comercială și de economii, cu capital de stat, și a devenit, în noiembrie 2002, prima bancă privatizată integral din sistemul bancar românesc. În prezent, acționarul majoritar al Bancpost este EFG Eurobank Ergasias SA, una din cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punctul de vedere al capitalizării bursiere și membră a EFG Group din Geneva. La începutul anului 2004 a fost inițiat un amplu proces de restructurare a băncii, care vizează repoziționarea rețelei de unități pe piață și optimizarea operațiunilor, susținute de implementarea unui sistem informatic centralizat cu performanță ridicată, adoptarea unei identități corporative care să reflecte apartenența la grupul Eurobank EFG, precum și sporirea atractivității ofertei de produse și servicii. Bancpost acționează pentru a deveni un protagonist pe piața de retail, fiind, de asemenea, un susținător activ al sectorului corporativ.

Articol afisat de 1830 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective