Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pe urmele moºtenirii prinþului Cantacuzino Paºcanu

Pe urmele moºtenirii prinþului Cantacuzino Paºcanu

• Consiliul Local a aprobat 60 de milioane de lei pentru încheierea unui contract de asistenþã juridicã • cabinetul individual de avocaturã „Nicuºor Cristian Stanciu“ va efectua demersuri pentru identificarea ºi retrocedarea moºtenirii fabuloase a prinþului Cantacuziono Paºcanu, lãsatã, prin testament Primãriei Roman • este vorba despre zeci de hectare de teren ºi imobile din toatã þara •

Consilierii locali romaºcani au aprobat, în ultima ºedinþã, alocarea sumei de 60 milioane de lei din bugetul local, în vederea angajãrii Cabinetului Individual de Avocaturã „Stanciu Nicuºor Cristian“, pentru dobîndirea bunurilor donate municipiului Roman de cãtre prinþul Cantacuzino Paºcanu. Conform proiectului se propusese suma de 120 milioane de lei, dar membrii Comisiei Juridice au propus plenului ca suma sã fie înjumãtãþitã, urmare a bugetului de austeritate din acest an. ÃŽn expunerea de motive, consilierul juridic Camelia Rusu, a arãtat cã avocatul Stanciu a descoperit, la Arhivele Statului, documente care atestã calitatea de moºtenitor testamentar a Consiliului Local, faþã de bunurile lãsate de prinþul Cantacuzino Paºcanu, prin testamentul olograf, întocmit la Paris, în 1927. Prin acesta, s-a lãsat Primãriei comunei Roman „nuda proprietate a averii sale, iar uzufructul soþiei sale Maria Cantacuzino Paºcanu“. ÃŽn 1937, dupã decesul prinþului, s-a pus în executare respectivul testament, iar Primãria Roman a fost pusã în posesia bunurilor lãsate, respectiv a peste 2000 hectare teren arabil, conace, clãdiri, care ulterior au fost preluate de stat prin expropriere sau naþionalizare. Procedura de restituire a acestor proprietãþi fiind complexã, de duratã ºi presupunînd numeroase demersuri pentru obþinerea actelor doveditoare, atît a dreptului de proprietate, cît ºi a preluãrii abuzive a acestora de cãtre stat, s-a propus împuternicirea de cãtre Consiliu Local a avocatului Stanciu. Primãria Roman se aflã în posesia actelor necesare promovãrii acþiunilor de retrocedare. Pentru a indentifica ºi revendica aceastã moºtenire s-a stabilit oportunitatea încheierii contractului de asistenþã juridicã, limitele unui eventual mandat de reprezentare, eventualele clauze referitoare la rezultatele obþinute, ca finalitate a mandatului încredinþat ºi cuantumul onorariului.
Avocatul Nicuºor Stanciu a declarat cã s-au obþinut rezultate palpabile ºi cã, pentru continuarea demersurilor, are nevoie de o împuternicire a Consiliului Local. „Nu aº vrea sã mai ieºim în presã cu multe amãnunte privind rezultatele demersurilor noastre, pentru cã existã extrem de multe interese, care ar dãuna cursului obþinerii unor rezultate palpabile“, a declarat avocatul Stanciu. Acesta a þinut sã spunã cã va continua demersurile de obþinere a averii, în ciuda onorariului „infim“ aprobat de consilierii locali.

Avere colosalã
Reamintim cã în ianuarie 2006, conform susþinerilor ºi documentelor unui avocat, Primãria Roman este moºtenitoarea prinþului Constantin Cantacuzino Paºcanu, care, pe 15 martie 1927, în baza unui testament olograf, a lãsat întreaga avere municipalitãþii oraºului de la malurile Moldovei. „Prin bunãvoinþa avocatului romaºcan Nicuºor Cristian Stanciu, am intrat în posesia testamentului prinþului Constantin Cantacuzino Paºcanu, unul dintre cei mai bogaþi latifundiari români ai anilor '20. Acesta ne-a prezentat o serie de documente ºi împreunã am revendicat, deja, suprafeþele de teren din diversele localitãþi unde familia Cantacuzino a avut proprietãþi“, declara primarul Dan Ioan Cãrpuºor. ÃŽn cadrul unei conferinþe de presã, avocatul Stanciu afirma cã un client de-al sãu l-a contactat, spunîndu-i cã se aflã în posesia unor documente deosebit de importante referitoare la oraºul Roman. „ªtiindu-mã romaºcan, acesta mi-a pus la dispoziþie testamentul. De aici a devenit pentru mine o pasiune ºi, prin cercetãri minuþioase în arhivele judeþelor Iaºi, Vaslui, Botoºani, Bucureºti, Braºov, am încercat sã intru în posesia documentelor care sã ateste averea prinþului, care a murit la Paris, dar a fost adus în þarã ºi îngropat în Cimitirul de la Roman. Cert este cã prinþul a avut o avere uriaºã, fiind la un moment dat, prin anii 1920, al patrulea om din România, ca nivel al bogãþiei“, a precizat Nicuºor Stanciu.
Acesta a predat Primãriei Roman copiii dupã actele de proprietate ale conacului de la Costiºa, judeþul Neamþ, unde familia Cantacuzino a avut ºi 480 hectare de pãmînt, constînd în teren agricol, pãºuni, pãduri, fîneþe, iazuri. O altã proprietate asupra cãreia existã documente este cea de la Dumeºti, Iaºi, unde au fost revendicate 430 de hectare teren ºi la Ierbiceni, pentru 75 hectare de pãdure. Avocatul romaºcan a mai prezentat acte pentru douã imobile situate în Bucureºti, pe strada Lebedei ºi strada Cameliei Nr. 21, menþionate în Decretul 92, din aprilie 1950, prin care regimul comunist a dispus confiscarea. Stanciu a mai fãcut referire ºi la conturi bancare în Franþa ºi Elveþia, bijuterii confiscate de Banca Naþionalã a României, parte dintre acestea fãcute cadou de Nicolae Ceauºescu lui Tito, preºedintele Iugoslaviei. ÃŽn Roman, prinþul Cantacuzino a mai deþinut un imobil pe strada Lahovari (astãzi Libertãþii), confiscat ºi demolat, pe terenul respectiv gãsindu-se în prezent Casa de Culturã. „Prinþul, care a trãit mai mult la Paris, a fost unul din cei mai generoºi latifundiari români, care a fãcut în timpul vieþii nenumãrate acte de caritate. Liceul de Fete din Roman «Sturza Cantacuzino» (corpul B al Colegiului Naþional «Roman-Vodã» - n.r.) a fost donat încã din timpul vieþii municipalitãþii romaºcane. Muzeul Unirii din Iaºi a aparþinut aceluiaºi prinþ ºi la fel a fost donat municipalitãþii ieºene“, a mai afirmat avocatul Stanciu.
În acest moment se fac demersuri pe cale civilã pentru obþinerea proprietãþii imobilelor ce au aparþinut prinþului, cei implicaþi apreciind cã valoarea averii este de ordinul milioanelor de euro.

Articol afisat de 3336 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective