Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 27 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Fermierul“ aºteptat sã aducã bani ºi în Neamþ

• trei investitori aºteaptã OK-ul de la bãnci pentru investiþii în unitãþi de procesare carne ºi lapte

Primele rezultate în cadrul programului Fermierul sînt pe cale sã aparã ºi în judeþul Neamþ, trei investitori fiind în aºteptarea scrisorii de confort din partea Bãncii Comerciale Române. Cele trei proiecte sînt din industria procesãrii cãrnii ºi a laptelui de vacã ºi au fost puse la punct de investitori din Roman ºi Tîrgu Neamþ. ÃŽn total, 29 de nemþeni au demarat diferite proiecte care ar urma sã primeascã finanþãri în cadrul programului Sapard, deºi informaþii au solicitat mai mult de 440 de persoane. BCR este banca partenerã a Ministerului Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale în derularea programului Fermierul pentru un fond de 300 de miliarde aferent anului 2005. Banii sînt disponibili pentru credite cu o dobîndã fixã de 5% destinatã celor care doresc sã facã afaceri în agriculturã ºi au nevoie de cofinanþare pentru proiectele Sapard din cadrul mãsurilor 1.1, „ÃŽmbunãtãþirea prelucrãrii ºi marketingului produselor agricole ºi piscicole“, 3.4 „Dezvoltarea ºi diversificarea activitãþilor economice care sã genereze activitãþi multiple ºi venituri alternative“ ºi 3.1 „Investiþii în exploataþiile agricole“. ÃŽmprumuturile se acordã pe 10 ani, cu o perioadã de graþie variind între 1 ºi 5 ani ºi sînt garantate de cãtre stat, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural, dar ºi de beneficiar prin achiziþiile fãcute prin proiect.
Programul urmãreºte, în principal, sprijinirea beneficiarilor Sapard în obþinerea fondurilor necesare derulãrii unui proiect, dar ºi asigurãrii pãrþii de cofinanþare din partea beneficiarului. Programul nu acordã plãþi în avans, doar ramburseazã cheltuielile deja efectuate, astfel cã beneficiarul trebuie sã se descurce pînã cînd este acordatã finanþarea nerambursabilã, reprezentînd între 30 ºi 65% din valoarea investiþiei. Atît Fermierul, cît ºi Sapard sprijinã investiþii în unitãþile de prelucrare carne, lapte sau ulei, abatoare, dar ºi în ferme de melci ºi apicole, pensiuni agroturistice ºi ferme piscicole, dar ºi ferme zootehnice ºi vegetale.
Nemþenii au reuºit, anul trecut, sã atragã fonduri Sapard de aproape 150 miliarde lei prin cele 31 de proiecte vizînd pensiuni turistice, firme din industria alimentarã ºi exploataþii agricole. Valoarea totalã a proiectelor însumeazã aproape 300 miliarde lei, jumãtate din fonduri fiind suportate de beneficiarii investiþiilor, iar cealaltã jumãtate fiind asiguratã de Sapard. Alþi 8 investitori vor semna contractele de finanþare cu Agenþia Sapard pentru tot atîtea proiecte în valoare de peste 77 miliarde lei.

Articol afisat de 1619 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective