Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Creºterea performanþelor energetice ale blocurilor, în atenþia autoritãþilor locale

Creºterea performanþelor energetice ale blocurilor, în atenþia autoritãþilor locale

O lege care a fost promovatã la sfîrºitul anului trecut ºi care va deveni aplicabilã de la 1 ianuarie 2005 stipuleazã cã toate clãdirile din România vor trebui sã aibã certificate de eficienþã energeticã. Certificatul de performanþã energeticã a clãdirii va fi obligatoriu abia din 2009 pentru construcþiile noi, locuinþele care intrã pe piaþa imobiliarã ºi pentru cele asigurate. Legea este rezultatul racordãrii la cerinþele europene, o directivã nouã - datînd din 2002 - stipulînd creºterea performanþelor energetice ale clãdirilor. Odatã cu intrarea în vigoare a legii, certificatele de eficienþã energeticã - care vor conta în stabilirea preþului plãtit pentru un imobil - vor fi eliberate de cãtre auditori autorizaþi.
Anul trecut, la nivel naþional s-a derulat un program - care nu a fost, însã, popular - privind reabilitarea termicã a locuinþelor, prin care a fost asiguratã o subvenþie de 25 % din costul expertizei ºi proiectãrii, restul cheltuielilor fiind suportate de cãtre asociaþiile de proprietari. Numai 25 de clãdiri au intrat în acest program de subvenþionare. În acest an, însã, Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului (MTCT) va aloca 80 miliarde de lei pentru reabilitarea termicã a clãdirilor, o treime din bani fiind alocaþi de la bugetul de stat, o treime de la bugetul local, iar o treime - de cãtre proprietari.
ÃŽn municipiul Piatra Neamþ, autoritãþile locale au început sã se pregãteascã pentru absorbirea fondurilor guvernamentale încã din luna ianuarie, lista cu blocurile care necesitã reabilitarea termicã urmînd sã fie transmisã MTCT în luna martie sau în aprilie. „MTCT ne-a cerut sã transmitem o listã a imobilelor «eligibile» care va conþine suprafeþe construite ºi desfãºurate, vechimea construcþiilor, materialele din care sînt realizate, dar ºi acceptul proprietarilor de apartamente, în vederea reabilitãrii termice. Este normal sã fie consultaþi, pentru cã o treime din fonduri vor fi suportate de cãtre asociaþiile de proprietari. MTCT va trimite un expert care va face bilanþurile termice, luînd în calcul pierderile de energie prin ferestre, uºi, subsoluri, acoperiºuri, prin crãpãturi etc. ÃŽn urma acestei expertize se va stabili dacã este necesarã o asemenea investiþie. Ne preocupã ºi situaþia blocurilor expuse intemperiilor. ÃŽn reabilitare termicã vor intra subsolurile, exterioarele blocurilor, fiind prevãzutã ºi înlocuirea tîmplãriei din lemn cu termopan“, ne-a declarat Dan Câmpeanu, directorul Direcþiei Tehnice din cadrul Primãriei Piatra Neamþ. Blocurile care îndeplinesc criteriile pentru includerea în acest proiect vor fi expertizate în privinþa posibilitãþilor de mansardare. Locuinþele rezultate ar urma sã fie vîndute, iar banii obþinuþi - pentru acoperirea cheltuielilor ce ar trebui suportate de cãtre asociaþii, în vederea reabilitãrii termice. Pe lîngã îndeplinirea condiþiilor tehnice, este necesar ºi acceptul notarial al proprietarilor de apartamente. Potrivit directorului Câmpeanu, pînã acum au fost organizate cîteva întîlniri cu preºedinþii asociaþiilor, aceºtia aflîndu-se în etapa de strîngere a adeziunilor de la proprietarii de apartamente, în acest sens fiind convocate adunãri generale. „Vrem ca, în maxim 2 sãptãmîni, sã avem în portofoliu cel puþin 30 de blocuri, chiar dacã numai 20 vor intra în reabilitare, în aceastã etapã. Trebuie sã ne miºcãm repede pentru a accesa cît mai curînd fondurile ce ne sînt necesare în demararea proiectului“, a opinat Dan Câmpeanu.
Reamintim cã, pentru susþinerea lucrãrilor de refacere a faþadelor de bloc, autoritãþile pietrene au introdus, din acest an, un nou „bir“ local - taxa edilitarã.
Aceasta este calculatã aplicînd cota de 15% la valoarea impozitului/ clãdire datorat pentru apartamentul aflat în proprietatea contribuabilului.

Articol afisat de 1750 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective