Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La un pas de moarte în altar

La un pas de moarte în altar

• preotul din Pipirig ºi alþi patru sãteni au fost la un pas de moarte • ei s-au intoxicat cu monoxid de carbon • incidentul s-a petrecut ieri dimineaþã, în bisericã • preotul a fost transportat la un spital din Iaºi • se pare cã fumul a fost degajat în interiorul bisericii din cauza unui coº de evacuare subdimensionat •

Preotul din comuna Piprig, împreunã cu alþi patru localnici, au fost, ieri dimineaþã, victimele intoxicãrii cu monoxid de carbon, în timp ce se aflau în bisericã ºi se pregãteau pentru începerea slujbei. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 8, fiind cauzat, din cîte se pare, de un coº evacuare a gazelor cu care este prevãzutã o sobã a lãcaºului de cult.
Parohul Vasile Sandu a mers la bisericã pentru a pregãti cele necesare oficierii slujbei religioase þinute în fiecare dimineaþã de duminicã. La scurt timp dupã ce a intrat în altar, acestuia i s-a fãcut rãu ºi a leºinat, fiind gãsit în stare de inconºtienþã de cîþiva enoriaºi. Intoxicaþia cu monoxid de carbon i-a indus starea de inconºtienþã ºi lui Vasile Gherasim, în vîrstã de 82 de ani, din localitate. Inhalînd o cantitate mai micã de gaze toxice provenite din arderea incompletã, Ion Asaftei, în vîrstã de 75 de ani, ºi Gheorghe Nistoreanu, în vîrstã de 65 de ani, au scãpat mai uºor, doar cu ameþealã ºi dificultãþi în respiraþie. Spre norocul lor, cei patru au fost gãsiþi în timp util de un al cincilea sãtean, care, dupã ce a vãzut grozãvia, cu toate cã a fost afectat de emanaþiile de gaz, a reuºit sã iasã afarã ºi sã strige dupã ajutor. Cum slujba religioasã trebuia sã înceapã, iar în preajmã se aflau numeroºi sãteni, a fost anunþat Serviciul Judeþean de Ambulanþã ºi Poliþia. Toate cele cinci persoane au fost transportate la Spitalul Tîrgu Neamþ, unde în urma investigaþiilor medicale s-a stabilit cã victima cel mai grav afectatã a fost preotul Vasile Sandu, care era în comã de grad II/III. De asemenea, în stare de comã, dar nu la fel de avansatã, se afla ºi Vasile Gherasim. Pentru cã acesta din urmã ºi-a recãpãtat conºtienþa destul de repede, el a rãmas internat la unitatea sanitarã din Tîrgu Neamþ. „La ora 8.30, au ajuns la camera de gardã a spitalului patru pacienþi ce prezentau simptome de intoxicaþie cu monoxid de carbon. Unul dintre pacienþi, preotul Vasile Sandu era în stare foarte gravã ºi a fost trimis la Spitalul de Urgenþã Iaºi. Vasile Gherasim a rãmas internat pentru cã se afla într-o stare destul de gravã. Bãtrînul avusese anterior cîteva probleme cerebrale, iar intoxicaþia suferitã i-a înrãutãþit starea. Tocmai de aceea a rãmas sub supravegherea cadrelor medicale ale secþiei neurologie. Ceilalþi doi pacienþi au fost externaþi dupã cîteva ore, pentru cã starea lor s-a ameliorat în scurt timp“, a precizat asistentul de serviciu de la Spitalul Tîrgu Neamþ.
Potrivit precizãrilor fãcute de medicul Miriam Boteanu, din cadrul Staþiei de Ambulanþã Tîrgu Neamþ, care a însoþit autosanitara ce l-a transportat pe preot la Iaºi, cînd a ajuns la Unitatea de Primire a Spitalului „Sfînta Treime“, pacientul nu mai era în stare de comã avansatã, dar era totuºi confuz. Tomografia ºi investigaþiile neurologice fãcute au arãtat cã starea acestuia nu este foarte gravã, motiv pentru care a rãmas în îngrijirea cadrelor medicale ale Spitalului de Urgenþã din Copou, unde existã o secþie specializatã în intoxicaþii. Cel de-al cincilea bãrbat, care, practic, i-a salvat pe ceilalþi patru, a ajuns ºi el la spital, dar medicii au considerat cã starea lui este bunã ºi nu necesitã internare. Poliþiºtii au demarat cercetãrile pentru a stabili cauza care a stat la baza producerii incidentului, iar din primele cercetãri a reieºit cã ar fi vorba despre un coº de evacuare improvizat.
Biserica din Pipirig este dotatã cu centralã termicã ºi se pare cã tubul prin care se face evacuarea gazelor nu are diametrul corespunzãtor, ceea ce a fãcut ca gazele nearse sã iasã în incinta bisericii. Cercetãrile în acest caz sînt continuate, în vederea stabilirii cu certitudine a cauzei producerii acestui accident care ar fi putut avea consecinþe dramatice.
FOTO: Biserica din Pipirig

Articol afisat de 2047 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective