Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 6 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Punctul pe „i“: Pamflet computerizat

A apãrut o nouã sectã, ce ia amploare pe zi ce trece, cea a „computeriºtilor“. Milioanele de adepþi se închinã la Bill Gates ºi viseazã la Microsoft, cum viseazã musulmanii la Mecca. Sînt extraordinar de credincioºi, odatã intraþi în gaºcã nu o pãrãsesc cu nici un chip, numai dracul îi mai poate dezlipi de calculator. Nu se despart de computere nici mãcar pentru perioade scurte, noaptea cel puþin toatã secta este prezentã la adunare, cu ochii în monitoare ºi cu degetele butonînd în neºtire. Casele de adunare, bisericile computeriste, se numesc „ Internet-Cafe“ ºi adãpostesc pe enoriaºii mai sãraci, lipsiþi de „scule“ proprietate particularã…
Au limbajul lor propriu, nu înþelegi nimic din computereasca lor, deþin informaþii buluc ºi ajung unde vor cînd vor. Unii „sparg“ parole ºi coduri, alþii trag þepe pe bazã de carduri contrafãcute, sînt unii care bagã tot felul de „armaghedoane“ ºi fitile antiguvernamentale, ceea ce te duce la ideea de satanism ºi computeriºti daþi dracului. Asistãm fãrã îndoialã la computerizarea vieþii noaste cotidiene, de unde vine ºi noul slogan electoral: „Aþi minþit poporul cu calculatorul!“

EPOCA de PIATRÃ. Primul calculator a fost semnalat în epoca de piatrã, de aici vine ºi noþiunea de „hard“ (greu) întrucît computeraºul cîntãrea cîteva tone, fiind din granit. E drept cã prezenta un dezavantaj la transport, dar era avantajos pentru proprietar fiind greu de furat ºi de obicei rãmînea în peºtera în care a fost conceput. ÃŽn epoca de piatrã calculatorul nu era dotat cu mouse, ci cu o rudã din peºterã a ºoricelului... liliacul! Prin peºteri primitivii întreprinzãtori au început sã-ºi tragã internet-ceaiuri, cafeaua urmînd sã fie adusã o mie de ani mai tîrziu datoritã accizelor de speriat. Computerele de primã generaþie, aºa primitive cum erau, au însemnat un pas important în evoluþia omului, dar din pãcate au dus la dispariþia dinozaurilor. Omuleþii stãtau toatã ziua în faþa monitoarelor ºi butonau în neºtire, iar la orãtãnii nu le mai dãdea nimeni de mîncare, pierind una cîte una...
EPOCA DE FIER-LEMN. Odatã cu descoperirea fierului, omul a evoluat rapid avînd la dispoziþie butoaiele în care sã-ºi þinã bãutura cea de toate zilele. Metalul fãcea casã bunã ºi cu lemnul, astfel cã a avut loc prima mare diviziune socialã a muncii: agricultori-scînduritori-butoitori. Deci unii fãceau vinul, alþii îl puneau în butoaie, cei care-l consumau non-stop ajungeau între patru scînduri, pentru cã eram deºtepþi ºi nu exportam la arabi încã cheresteaua. Computerul de atunci era confecþionat din aceste materiale de bazã ale epocii fierului, de aici vine ºi expresia aia „bã, dar ce ruginã de sculã ai“!
EPOCA FEUDALÃ. În feudalism computeraºele trimiteau tot soiul de e-mailuri pe la diverse turniruri, lansînd provocãri de tot felul, matracucele cãutînd companie prin Internet cît timp le erau soþii plecaþi la cruciade. A apãrut ºi un site fain pe net, care explica modalitatea de spargere a centurilor de castitate. Se aduce ºi cafeaua în Europa, aºa cã internet-cafenelele turceºti încep sã umple lumea pe bazã de imperiu ºi haremuri. Inchiziþia se ridicã împotriva vrãjitoarelor care ghiceau pe computere toate drãcoveniile, popalãii le prindeau pe gagici ºi le prãjeau la foc moderat 30 minute pe-o parte, 30 pe ailaltã. Pe Galilei îl pun la grãtar, acuzat fiind cã se þine de învîrteli. Tot atunci, un hacker franþuz pe nume Nostradamus a codat toatã treaba, de acea îºi bat popii ºi azi capul sã dezlege previziunile galului.
EPOCA DE AUR. Noi am trecut ºi printr-o epocã de aur, pe vremea lui Ceaºcã, timpuri de tristã amintire întrucît nici vorbã de computere pe la populaþie. Aveau bãieþii de la Secu unul, mai aveau cabinetele unu ºi doi cîte ceva, dar erau prea nãtãrãi academicienii clanului ca sã lucreze pe aceste bijuterii aduse de afarã. Clasificate ca uneltele diavolului, ca ºi maºinile de scris, erau interzise ºi toate sculele trimise de afarã aveau aceeaºi soartã. Moartea dictatorilor a venit din lipsã de computer, de informaþie, fiind complet rupþi de realitate ºi trãind într-o lume virtualã lipsitã de virtuþi. Deºi unii fraieri îl plîng cu lacrimi de crocodil pe ÃŽmpuºcat, trebuie sã recunoaºtem cinstit cã n-a fost decît un amãrît de ºobolan, pentru care românul era pe post de „mouse“ ºi-l purta cum vroia, obligîndu-l sã-i îndeplineascã toate dorinþele. Amin!
EPOCA REVOLUÞIONARÃ. În decembrie 1989 au intrat calculatoarele în þarã, ele au fãcut revoluþia de fapt, programele fiind fãcute de mult la Silicon Valley în SUA. A început revoluþia ºi în tehnica de calcul, românii primind zeci ºi zeci de TIR-uri pline cu computere second hand-ajutoare. A fost momentul cînd prin vamele româneºti bãtea vîntul ºi intra-ieºea cine care cum vroia. O groazã de viruºi ne-au invadat reþelele, s-au infiltrat într-o mulþime de locuri ºi posturi, copiind ºi resetînd în stînga ºi-n dreapta. Nimeni nu s-a gîndit atunci sã protejeze sãnãtatea naþiunii, prezervativele trimise din occident prezentau fiecare cîte 2-3 orificii, intenþionat fãcute de cei care susþineau cã ne vor binele.
EPOCA MINERIADELOR. Minerii ne-au tras înapoi cu 10 ani, taman cînd o luasem ºi noi din loc, ne-au stricat toate calculele ºi calculatoarele. Praf le-au fãcut ! Împinºi de foame, lipsuri, promisiuni ºi Aghiuþã, bieþii mineri au fost manipulaþi de politicienii disperaþi cã-ºi pierd aliºveliºurile ºi cã sînt daþi deoparte. Ciocanele n-au mai spart huila, ci capetele studenþilor bucureºteni, computerele din universitãþi, dar mai ales au distrus toatã admiraþia ºi simpatia lumii cîºtigatã de români la revoluþie. Luceafãrul huilei a minþit cu neruºinare tot timpul, Miron Cozma s-a gîndit mai mult la Marinela Niþu, decît la ortaci.
EPOCA ILESCIANÃ I. Nea' Nelu a fost de la început pro-computerist, a declarat chiar chestia aia cu calculatorul/cap de elev, dar s-au ales puradeii pînã la urmã cu „cornul & laptele“/ stomãcel de ºcolãrel. S-a dovedit cã preºedintele Iliescu era singurul specialist în calculatoare la vremea aceea, calculînd la fix cum sã-i ia gîtul premierului Roman cu ajutorul bãieþilor cu lãmpaºul ºi tîrnacopul. Primul prezident liber ales a folosit dischetele alea vechi, pe care le avea de la Moscova din timpul studenþiei, de aceea a umplut de viruºi noua conducere democraticã a þãrii, rezultînd un capitalism cu faþã umanã, adicã nimic.
EPOCA „ÞAPUL“. Prezidentul þãrãnist ne-a convins cã trebuie sã avem fiecare calculatorul nostru, cã, dacã ne luãm dupã calculele altora, e jale ºi rãmînem profund dezamãgiþi. A fost greu de crezut cã ãia 15.000 de specialiºti socoteau de fapt pe degete, cã n-avea nici unul computer. Þãrãniºtii s-au dovedit incapabili sã rezolve programele enunþate în campania electoralã, fiind preocupaþi de împãrþirea colivei de partid. Acuma, ca o scuzã faþã de dezastruasa guvernare, Emil ne-a dãruit 15.000 de volume, care nu folosesc la nimic. ÃŽn zadar încearcã revenirea, românul nu mai poate fi pãcãlit, se pare cã „l-a citit“ din prima!
EPOCA ILESCIANÃ -II. Cea ce a doua domnie a adus lapte-corn în loc de calculatoare prin ºcoli, ceea ce este bine întrucît lãptoasele ºi cornoasele nu consumã curent electric. Avem mari promisiuni cã o sã plouã cu computere de la NATO ºi de la Uniunea Europeanã, ne mai trebuie un cincinal de aºteptare activã. Timp în care remaniem-coafãm guverne dar nu le anticipãm, modificãm coduri penale ºi constituþii de unicã folosinþã, în general facem totul pentru…dar nu se cunoaºte nimic. De dragul populismului ieftin ºi din dorinþa de a fi trecut în rîndul sfinþilor neamului, mãsurile radicale antipopulare sînt evitate cu ºiretenie politicã de mare clasã. ªi uite aºa batem pasul pe loc, tot mirîndu-ne cã au trecut deja13 ani din ãia 20 ai lui Brucan ºi nu se vede nici un drac de luminiþã...
EPOCA POP. Pall Mall-RO spunea cã „ secolul XXI va fi computeros, sau nu va fi deloc“. Popimea s-a urcat pe vãtrai, lumea o duce nasol ºi se refugiazã prin biserici cerînd sprijinul divin. Acolo o ia în primire clerul nostru drag, pus pe cãpãtuialã în cea mai mare parte. Cu toate cã de o vreme evidenþa colacilor ºi lumînãrilor, al pomenilor, se þine pe calculator ºi beneficiile se raporteazã periodic protopopiatului, apar maºini ºi vile din ce în ce mai bengoase prin sãracele parohii. ªi la ei ca ºi la noi, sînt preoþi ºomeri care n-au din ce trãi ºi popalãi miliardari care au o groazã de „ochiul dracului“ prin bãnci. Doamne, iartã-mã !
EPOCA BÃSESCU. Marinarul a adus un nou tip de computer în politica românescã, un calculator care nu se bagã-n prizã ci în crizã. Computer marinãresc ce se enerveazã mereu ºi care aruncã peste bord tot ºi toate: Stolo, Guºã, Tãriceanu, etc, ºcl, ºamd. Se bazeazã pe un rîs non-stop, chiar ºi în caz de inundaþii dezastruase, de asemenea pe axa New York-Londra-Bucureºti-Mãrãcineni... Moº Darwin avea dreptate cã ne tragem din maimuþã ºi cã unii nu ne-am tras încã de tot. Curba evoluþionistã este discutabilã, nu se ºtie cît din evoluþie înseamnã de fapt regres, nu se ºtie dacã nu cumva am luat-o hãisa ºi sîntem de fapt într-o cãdere liberã de neoprit, dacã nu cumva ne sãpãm singuri groapa.

Articol afisat de 1633 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective