Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 6 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bãncile „muºcã“ din asigurãri

Bãncile „muºcã“ din asigurãri

• firmele de asigurãri fãrã o bancã în spate sînt nemulþumite de ceea ce considerã a fi o imixtiune a bãncilor în domeniul lor de activitate • clienþii ar putea prefera bãncile pentru cã acestea fac parte dintr-un sector mai bine aºezat decît cel al asigurãrilor •

Firmele de asigurãri fãrã o bancã în spate au, în România, viaþã grea. Aceasta deoarece o parte din împrumuturile la bãnci, în special creditele pentru consum sau creditele pe card, necesitã încheierea unor poliþe de asigurãri. Deºi legea prevede explicit cã instituþia de creditare nu are dreptul sã-i impunã împrumutatului un anumit asigurator, majoritatea bãncilor comerciale ºi-au dezvoltat propriile firme de asigurãri, ori au încheiat parteneriate cu societãþile de asigurãri, propunîndu-le clienþilor oferte avantajoase, cu multe procente sub preþurile pieþei. ªi magazinele de distribuþie cu amãnuntul a bunurilor de folosinþã îndelungatã, îndeosebi produse electrocasnice, au încheiat parteneriate cu bãncile de creditare a clienþilor persoane fizice, în ratele de rambursare fiind incluse costurile asigurãrilor, cel mai adesea greu de dedus de cãtre beneficiari. De aici, nemulþumirea asiguratorilor care, neavînd în spate nici o bancã, au numãrat mai puþini clienþi decît cei susþinuþi de bãnci. „Noi, ARDAF-ul, nu avem de-a face cu nici o bancã, dar sînt multe firme de asigurãri care au asemenea instituþii în spate: Alliantz Þiriac, BCR Asigurãri, Unita, Omniasig, BT Asigurãri º.a. Noi lucrãm cu persoane fizice, cu persoane juridice care vin la noi sã îºi încheie poliþe de asigurãri, fãrã sã fie forþaþi de vreo bancã“, a afirmat Mihai Apetri, directorul Sucursalei Neamþ a Societãþii de Asigurare-Reasigurare ARDAF.
Bancherii, pe de altã parte, considerã cã, de vreme ce îºi asumã unele riscuri acordînd credite fãrã garanþii, este firesc ca riscul sã fie preluat de societatea de asigurãri din cadrul grupului financiar al bãncii. În cazul în care un client este rãu-platnic, banca declanºeazã acþiunea de executare silitã. În cazul creditelor garantate cu poliþe de risc financiar, despãgubirea se cere direct de la asigurator, în baza contractului încheiat.
„Noi avem firmã de asigurãri în cadrul grupului, BT Asigurãri, care încheie poliþele pentru clienþii care ne solicitã credite pe card sau pentru consum. Dacã pentru alte credite se solicitã garanþii reale - gajuri, ipoteci, cesiune pe salarii, pentru creditele pe card sau pentru o parte din cele pentru consum se încheie poliþe de asigurãri prin bãnci. Nu este o imixtiune în activitatea firmelor de asigurãri pentru cã, acordînd credite fãrã garanþii, riscul este al bãncii, deci tot ea trebuie sã facã ºi asigurarea. Anul trecut, de exemplu, cam 10% din operaþiunile derulate de Sucursala Piatra Neamþ au fost asigurãri“, a declarat Mihai Hâncu, directorul Sucursalei Piatra Neamþ a Bãncii Transilvania.

Pe piaþã vor rãmîne asiguratorii puternici
Poliþele vîndute prin ghiºeele bãncilor ar putea reprezenta pînã la 25% din totalul celor de asigurãri. Deºi o bancã nu poate impune, teoretic, acordarea unui credit de achiziþionarea de cãtre client a unei poliþe de asigurare, bancherii reuºesc sã-ºi convingã, în general, clienþii, sã apeleze ºi la serviciile lor de asigurare.
„Multe bãnci comerciale ºi-au dezvoltat grupuri financiare din care fac parte ºi societãþi de asigurãri. Se încheie asigurãri pentru toate creditele acordate persoanelor fizice la care nu se solicitã garanþii. Sînt asigurãri împotriva riscului financiar, ºi bãncile lucreazã, normal, cu asiguratorii lor. Anul trecut, societãþile de asigurãri de pe lîngã bãnci au încheiat cam 25% din totalul asigurãrilor. Este normal ºi firesc ca, pentru creditele noastre, sã lucrãm cu societãþile noastre de asigurãri - dacã eu am acordat creditul pot sã negociez clauze mai avantajoase la asigurãri, pentru cã este în interesul meu sã fidelizez clientul. Sigur cã sînt nemulþumiri din partea unor asiguratori. Noi acceptãm clienþii persoane fizice care vin cu poliþe de asigurare încheiate de societãþile mari, dar, de regulã, ei preferã sã le încheie cu noi - cam 95% din poliþele de asigurãri se încheie prin BCR Asigurãri. La persoanele juridice, se acceptã opþiunea clientului pentru un anumit asigurator“, a precizat Gabriela Alexianu, director adjunct retail în cadrul Sucursalei Neamþ a Bãncii Comerciale Române.
Un motiv pentru care bãncile au cucerit o bunã parte din piaþa asigurãrilor ar putea fi faptul cã, în timp ce sectorul bancar a devenit sãnãtos ºi puternic, cel al asigurãrilor este, încã, în formare. Mulþi acþionari au ieºit, în 2005, din domeniul asigurãrilor, ºi, de asemenea, cîteva firme de asigurãri fantomã au intrat în dizolvare.
„Sigur cã, în 2007, vor rãmîne pe piaþã numai societãþile de asigurãri puternice. Cele de duzinã - destul de numeroase - care practicã tarife foarte scãzute ca sã atragã clienþi, vor rãspunde în faþa Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru încãlcarea tarifelor aprobate de aceasta“, a adãugat Mihai Apetri, directorul Sucursalei Neamþ a Societãþii de Asigurare-Reasigurare ARDAF.
Firmele româneºti nu se descurcã fãrã infuzii puternice de capital, iar acþionarii conºtientizeazã acest lucru. Noua legislaþie în domeniu, adaptatã la cea europeanã, a impus limite destul de ridicate pentru firmele de asigurãri ºi numai circa 50% din cei 43 asiguratori importanþi din România ºi-au majorat capitalul conform noilor cerinþe.

Articol afisat de 1695 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective