Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Performanță și dorință de afirmare, în rîndul elevilor din Piatra Neamț

Performanță și dorință de afirmare, în rîndul elevilor din Piatra Neamț

• prima ediție a Concursului TOPSCHOOL a ajuns la cea de a doua etapă a preliminariilor la proba de cultură generală • a doua finalistă este Școala nr. 5 • aceasta se alătură finalistei din prima etapă, Școala nr. 12 • concursul se bucură de o largă participare din partea unităților de învățămînt, la toate cele șase probe - de cultură generală, artistică, sportivă, web design, proiect civic și inventică •

Din dorința de a veni în sprijinul învățămîntului pietrean, în sensul stimulării creativității și dorinței elevilor de a-și face un cît mai larg bagaj de cunoștințe generale, municipalitatea pietreană a lansat, din acest an, un nou concurs: TOPSCHOOL. Pentru Piatra Neamț, asemenea manifestări au devenit o tradiție, în legislatura trecută fiind reunite sub titulatura Preuniversitaria, dar într-o formulă mult simplificată, cu doar trei probe: de cultură generală, artistică și sportivă.
La buna organizare a competițiilor, pe lîngă Primăria Piatra Neamț, își aduce aportul și Inspectoratul Școlar al județului Neamț. Concursul TOPSCHOOL are 6 probe: cultură generală, artistică, proiect civic, sport, web design, inventică. Începute pe 25 februarie, manifestările vor ajunge la final la jumătatea lunii iunie. În vederea asigurării suportului logistic și pentru premierea copiilor și școlilor cîștigătoare, autoritățile locale pietrene au alocat 512 milioane de lei.

Școala nr. 5, a doua finalistă la proba de cultură generală
Sfîrșitul săptămînii trecute a purtat amprenta competiției, elevii din Piatra Neamț verificîndu-și bagajul de cunoștințe acumulate la orele de curs, dar și din lecturile suplimentare, în cadrul celei de a doua etape a preliminariilor la proba de cultură generală.
Sîmbătă, 4 martie, în sala de festivități a Colegiului Tehnic Forestier, s-au aliniat la start echipele Școlilor nr. 5, 2, 8 și 9. După o luptă strînsă, învingătoare a fost declarată Școala nr. 5, care s-a calificat în finală, pe locul II clasîndu-se Școala nr. 2, pe III - Școala nr. 8, ultima fiind Școala nr. 9. „Noua etapă a concursului s-a dovedit, din nou, o reușită pentru elevii din ciclul primar. Profit de ocazie să felicit participanții și profesorii ce i-au îndrumat, dar să le și doresc succes viitorilor concurenți“, a declarat primarul Gheorghe Ștefan.
În prima etapă a preliminariilor la această probă, de pe 25 februarie, finalistă a fost declarată Școala nr.12, aceasta intrînd în competiție cu echipele Școlilor nr. 6, 1 și 3.
Concursul va continua sîmbătă, 11 martie, la start urmînd să se alinieze Școlile nr. 7, 4, 10 și 11.
Premiile de participare, acordate membrilor echipelor necalificate în etapa finală au fost fixate la 300 mii de lei/ elev.
Pentru prestația din etapa finală, bani vor primi atît elevii, cît și unitățile de învățămînt. Premiile vor avea aceleași valori atît pentru ciclul primar, cît și pentru cel gimnazial: locul I - 1,5 milioane de lei/elev și 10 milioane de lei pentru unitatea de învățămînt, locul II - 1,2 milioane de lei, respectiv 8 milioane de lei, iar locul III - 900.000 de lei, respectiv 6 milioane de lei. Pentru că în finală vor concura 4 echipe din ciclul gimnazial, elevii clasați pe locul IV vor primi, fiecare, premii de participare în valoare de 600.000 de lei.
La sfîrșitul săptămînii trecute, ar fi trebuit organizate și probele sportive, însă, din cauza vremii nefavorabile, au fost amînate pînă la o dată care va fi anunțată.

În căutarea noilor talente
Concursurile anterioare au scos la iveală preocupările cadrelor didactice, dar și ale elevilor, pentru promovarea frumosului. Lista unităților de învățămînt înscrise la această probă este substanțială: Școlile nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 și Grupul Școlar „Gheorghe Cartianu“, Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi“, Colegiul Național de Informatică, Liceul cu Program Sportiv, Colegiile Naționale „Petru Rareș“ și „Calistrat Hogaș“, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic, Grupul Școlar Economic-Administrativ și Colegiul de Transporturi. Tragerea la sorți, pentru stabilirea intrării echipelor în concurs, se va face în luna mai.
Premiile pentru echipele finaliste vor fi acordate unităților de învățămînt, conducerile acestora urmînd să se ocupe de recompensarea prestației elevilor. Valorile vor fi aceleași atît pentru echipele din școlile generale, cît și pentru cele de liceu: premiul I - 20 milioane de lei, premiul II - 15 milioane de lei, iar premiul III -10 milioane de lei.

Implicare în viața comunității, de pe băncile școlii
O altă probă a Concursului TOPSCHOOL va avea ca rezultat final conceperea și realizarea practică a unui proiect care să fie în folosul comunității. Inițiativa va aparține fiecărei școli și va putea fi materializată sau nu după una din următoarele idei: amenajare de spații verzi; amenajare spații florale; activități de ecologizare; plantări; campanie de informare și promovare; înfrumusețare spații publice-statui; realizarea unor produse pe specificul școlii care să poată fi expuse public; serviciu pentru bătrîni, persoane cu handicap; zile dedicate anumitor acțiuni. Fiecare școală va putea concura cu un singur proiect, iar comisia de evaluare - formată din reprezentanți ai Primăriei, Inspectoratului Școlar al județului și societății Urban - se va deplasa în fiecare din școlile participante, pentru jurizare. Perioada de evaluare este cuprinsă între 15 aprilie și 15 iunie. Vor fi acordate trei premii și o mențiune: premiul I - 25 milioane de lei, premiul II- 20 milioane de lei, premiul III - 15 milioane de lei, iar mențiunea - 10 milioane de lei. Din banii acordați vor fi premiați copiii implicați în realizarea proiectelor și profesorii îndrumători.
Asemenea proiecte vor fi realizate de către Școlile nr.1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, Grupul Școlar „Gheorghe Cartianu“, Liceul „Gheorghe Asachi, Colegiul Național de Informatică, Liceul cu Program Sportiv, Colegiile Naționale „Petru Rareș“ și „Calistrat Hogaș“, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic, Grupul Școlar Economic-Administrativ și Colegiul de Transporturi.

Învățăceii de astăzi, informaticienii de mîine
Scopul probei de web design este acela de creare a unui site dedicat exclusiv municipiului Piatra Neamț, care să cuprindă informații legate de istorie, turism, economie, viață culturală, astfel încît să fie promovate nu doar imaginea localității, ci și oportunitățile de investiții, de petrecere a timpului liber și de punere în valoare a zonei.
Pagina web va trebui să includă: informații referitoare la localitate - prezentare generală, galerie foto, film de prezentare care să poată fi downloadat; harta municipiului - pe zone, respectiv cartiere; informații de interes turistic; informații cu caracter economic; proiecte de investiții; scurte biografii ale personalităților marcante; informații culturale; informații topografice despre municipiu; informații utile - link-uri către instituții, organizații, firme; rubrică de informații cu privire la principalele evenimente culturale, artistice etc. derulate pe perioada unei săptămîni.
Termenul final al acestei probe este 1 iunie. Cei mai talentați elevi vor primi recompense pe măsură: premiul I - 10 milioane de lei, premiul II - 6 milioane de lei, iar premiul III - 2 milioane de lei.
În competiție vor intra Școala nr.12, Grupul Școlar „Gh. Cartianu“, Liceul „Gh. Asachi“, Colegiile Naționale de Informatică, „Petru Rareș“ și „Calistrat Hogaș“, Liceul cu Program Sportiv, Grupul Școlar Economic-Administrativ și Colegiul Tehnic.

Probă de imaginație
Inventica este o altă secțiune a Concursului TOPSCHOOOL, fiecare dintre școlile înscrise putînd concura cu un singur proiect. Produsul rezultat trebuie să aibă utilitate practică, științifică sau reale calități estetice. Lucrările vor fi expuse, iar evaluarea se va face pe 3 iunie.
Pentru locul I, premiul va fi de două milioane de lei, premiul II - 1,5 milioane de lei, premiul III - un milion de lei, urmînd să fie acordată și o mențiune de 500.000 de lei.
Deja, în concurs s-au înscris Școlile nr. 5 și 9, Grupul Școlar „Gh. Cartianu“, Liceul „Gh. Asachi“, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național „Petru Rareș“, Colegiul tehnic și cel de Transporturi.

Articol afisat de 1521 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective