Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 7 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Toate guvernările post decembriste au spoliat România“

„Toate guvernările post decembriste au spoliat România“

Stimați truditori din mass-media nemțeană,

Mă adresez Dumneavoastră în calitatea mea de membru al Comisiei județene Neamț pentru aplicarea legilor fondului funciar, avînd convingerea că demersul meu va fi apreciat cu obiectivitatea care vă caracterizează. Am studiat cu toată atenția voluminosul material pus la dispoziție de Secretariatul comisiei noastre privind cererea moștenitorilor prințului Sturdza de a li se retroceda 27.143 ha terenuri, din care 26.100 ha pădure, 139 ha poieni, 904 ha goluri de munte, solicitare care urmează a fi pusă în discuția comisiei cu prioritate - voi reveni asupra acestui aspect - în ședința de marți, 7 martie a.c. Deși fac parte dintre cei care aplică Legea 247/2005, nu voi înțelege niciodată rațiunea care a stat la baza ei, așa cum nu pot să pricep de ce prin legile restituirii în natură a unor imobile, actuala putere a stabilit că pot fi retrocedate imobile în care funcționează spitale, creșe, școli, instituții de cultură inclusiv muzee, institute de cercetare științifică ș.a. Rămîn la convingerea că restituirea fără limită a terenurilor și a clădirilor dovedește iresponsabilitatea condamnabilă a actualei Coaliții față de valorile acestei Țări și față de cetățenii săi, cărora, chipurile, reprezentanții săi în Parlament și în Guvern le apără interesele.
În nici-o țară din fostul lagăr comunist nu s-a jefuit, într-o asemenea măsură, avuția națională. Toate guvernările post decembriste au spoliat România, aruncînd în stînga și în dreapta, creînd facilități dincolo de legi și de morală pentru a nu mai rămîne nimic, dezorganizînd totul, evacuînd oamenii din case și alungîndu-i în stradă, lăsîndu-i fără locuri de muncă și condamnîndu-i la moarte, pe care unii și-o grăbesc sinucigîndu-se. În țările respective, au fost limitate suprafețele ce trebuiau restituite, iar pentru imobile, mai ales cele care adăpostesc instituții de orice fel, oamenii au fost despăgubiți, stabilindu-se ca aceste despăgubiri să nu depășească un anumit cuantum. Voi solicita listele de vot în Parlament pentru aceste două legi și le voi publica, pe banii mei, să vadă cetățenii că, în decembrie 2004, s-au lăsat din nou păcăliți.
Revenind la solicitarea moștenitorilor Sturdza de a li se restitui munții Neamțului, cu vegetația lor forestieră, o simplă socoteală ne duce la concluzia că nu va mai rămîne teren și pentru țăranii îndreptățiți să primească păduri (suprafețe mici, în medie cîte un ha)
În fapt, din dosar rezultă următoarele:

„Cererile țăranilor de pe Valea Muntelui sînt lăsate în așteptare, abia după cazul Sturdza“
Deși familia Sturdza solicită 27.143 ha - după principiul cere mai mult pentru a obține mai puțin - actele din dosar dau dreptul acestor moștenitori la 14.384 ha. Atît și nimic mai mult! O spun specialiștii, dar se poate vedea cu ochiul liber că acești moștenitori încearcă să păcălească statul român. Există în dosar documente care atestă faptul că, în 1945, suprafața de 10.707 ha din Domeniul Hangu au fost date în proprietatea țăranilor care au luptat în cel de al doilea război mondial. Acum, moștenitorii prințului Sturdza vin, în mod fraudulos, la concurență cu acești țărani și urmașii lor, revoltător fiind faptul că se intenționează rezolvarea cu celeritate a dosarului Sturdza, iar cererile țăranilor de pe Valea Muntelui, deși multe din ele sînt depuse încă de la începutul anului 2005, sînt lăsate în așteptare, abia după cazul Sturdza.
Nu este lipsit de importanță să amintim că o parte dintre cei îndreptățiți au primit, deja, suprafețele de pădure din cele 10.707 ha, fiind în curs de rezolvare și cererile celorlalți țărani proprietari care, acum, bat pe la porțile autorităților, cerîndu-și drepturile.
În cele din urmă, am certitudinea că nu Comisia județeană va hotărî, ci instanța de judecată, sau poate că parlamentarii care au votat această lege monstruoasă își vor face rapid un proces de conștiință și vor căuta soluții de îndreptare a ei, ori, cine știe, vor pleca din Parlament înaintea expirării mandatului.
Le amintesc acestor domni și doamne care votează cu amîndouă mîinile legile propuse de guvernarea lor, uneori nedrepte, rod al înțelegerilor politice cu grupurile de interese, că Legea 247/2005 a luat veteranilor de război și moștenitorilor acestora dreptul prevăzut de vechea legislație, de a beneficia de un hectar de pădure, act lipsit de orice urmă de omenie și de respect față de aceștia. Cu certitudine, această modificare a legii a avut în vedere asigurarea fondului funciar, de zeci de mii de hectare, necesar pentru altă categorie de proprietari.
Mai au puțin timp în care își pot spăla acest păcat. Informez pe cei din Neamț, dacă pînă acum nu vor fi luat la cunoștință de la Dumneavoastră, mass-media nemțeană, că țăranii nedreptățiți din comunele de pe Valea Muntelui au început să se agite, intenționînd să abordeze și alte forme de protest, decît așteptările umilitoare pe la ușile mai marilor vremii.
Fac apel public și la ceilalți colegi din comisia care marți, 7 martie, va fi pusă în situația de a soluționa o problemă gravă, existențială, pentru o parte însemnată a locuitorilor de pe Valea Muntelui, cu urmări previzibile pentru o perioadă mare de timp în viitor, să privească cu cea mai mare responsabilitate această sarcină.
Față de cele de mai sus:
Îmi permit să vă solicit, stimați formatori de opinie din Neamț, sprijinul pentru a-mi face publică rugămintea pe care o adresez colegilor mei din Comisia județeană pentru aplicarea legilor funciare, de a analiza posibilitatea amînării deciziei noastre în dosarul Sturdza, pînă în momentul în care se vor finaliza și solicitările pentru teren împădurit ale celorlalți cetățeni din zonă, astfel încît aceștia să nu rămînă frustrați în drepturile lor în vecii vecilor, doar pentru că se dorește ca familia Sturdza să fie satisfăcută și privilegiată.
Vă mulțumesc și vă stimez,
Dumitru BADEA, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, președintele filialei Neamț a PRM

Articol afisat de 1245 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru BADEA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective