Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Cîntecul de lebădă“ al elevei spînzurate în liceu

„Cîntecul de lebădă“ al elevei spînzurate în liceu

• Luiza V., eleva care s-a spînzurat în liceu, a realizat un film, cu puțin timp înainte de tragicul gest • pelicula, în care fata a jucat rolul principal, fiind și scenarist, a ajuns în faza de preselecție pentru un festivalul de film din Italia • în film, dureroasă ironie, fata îl întreba pe marele matematician Alexandru Cojocaru care este calea de reușită în viață •

Adolescenta care și-a luat zilele, luni, 13 martie, spînzurîndu-se în liceul în care învață, a realizat, ca scenarist și actriță în rolul principal, un film de scurt-metraj, poate un „cîntec de lebădă“, încheiat prin expresia „That's It“ (asta este, n. red.). Profesorul Aurel Barnea, cel care a îndrumat-o pe fată, a menționat că Luiza Maria V. era o fată „de nota 10“. „A fost un copil cu o minte foarte ageră, dornică de a reuși în arta cinematografică. Era foarte tenace, ambițioasă, cu deschidere către a se informa. Niciodată nu am văzut-o tristă. La noi, la cerc, avea, uneori, manifestări de genul că nu este apreciată la adevărata ei valoare, momente în care îi arătam lucrările publicului, să judece el. Făceam ce spunea ea, dar, în momentul în care spectatorii aveau o anumită părere, se supunea. Un talent rar...“, a menționat profesorul Aurel Barnea. Acesta a mai povestit cum, anul trecut, Luiza Văcăriță a fost implicată în Proiectul „Euro Cinema e Giovani“, pelicula CNRV, o peliculă de aproape opt minute, în care fata a fost scenarist și personaj principal, ajungînd în faza de preselecție pentru Festivalul de Film de la Luca, în Italia, întrecere care, în cele din urmă... nu a mai avut loc.

„ASTA E!“
Acest film, realizat după scenariul Luizei Maria V., în care fata a jucat rolul principal, este, acum, de neînțeles, pentru toți cei implicați. Scenariul, gîndit de eleva de la CNRV, pornea de la faptul că aceasta, plimbîndu-se prin Biblioteca Municipală și apoi prin Muzeul CNRV, a găsit unele date despre mentorul romanvodiștilor, Alexandru Cojocaru. Regia filmului, ajuns, prin program Comenius, aproape de o finală europeană, arăta faptul cum Luiza Maria cădea din picioare, la vederea acestor vestigii, în muzeul liceului, din Casa Calistrat Hogaș. Ulterior, ca prin vis, fata discuta cu marele matematician, întrebîndu-l despre calea de reușită în viață. Discursurile se poartă în limba engleză, cerință a organizatorilor concursului. În traducere: „Mă simt amețită. Ce se întîmplă cu mine? Vorbesc cu o statuie?“, încep replicile fetei. Scenariul, pus pe peliculă, spune că mentorul romanvodiștilor a răspuns, întrebînd: „De ce crezi că este așa ciudat să vorbești cu mine?“. La întrebarea actriței cum de a ajuns atît de mare și cum de a cunoscut atîta faimă, răspunsul a fost „Drumul este plin de urcușuri și coborîșuri. Mergi și caută ceea ce va fi cel mai bun lucru pentru tine“. În continuarea scenariului, Luiza Maria, care spunea „acum știu, am toate cheile pentru a deschide porțile succesului“, a pornit, alături de amici, tot pe peliculă.... în realizarea filmului de față. Avînd în mînă o stea, liceanca a omagiat memoria lui Alexandru Cojocaru, ce veghează intrarea în „Roman Vodă“, după care, tot în film, s-a așezat la masa de montaj a profesorului Barnea. Încheierea este, acum, dramatică, față de mesajul inițial transmis de Luiza Maria: „That's It“ (Asta este, n. red.), cu chipul Luizei Maria în prim-plan, semn că aceasta ar fi găsit calea succesului. Imediat, invariabil, ne revine în gînd cauza cea mai probabilă a eșecului fetei, soldat cu o moarte oribilă: „frica de eșec“. Mai trebuie spus că fata a „renunțat de bunăvoie“ la cercul de cinematografie, coordonat de profesorul Barnea, anumite voci spunînd că la sugestia conducerii CNRV.
Chiar și așa, acest „cîntec de lebădă“ a îndoliat cea mai cunoscută instituție de învățămînt din Roman, toți colegii fetei fiind, încă, în stare de șoc.
Reamintim că Luiza Maria V. și-a improvizat un ștreang dintr-un fular, luni dimineață, 13 martie, în timp ce colegii acesteia erau la o oră de laborator, spînzurîndu-se de o țeavă de gaz, după un glasvand de lîngă intrarea în clasă, în Corpul A. Acesta a fost cel de-al doilea caz de suicid al unei eleve de la CNRV, anul acesta.

„Le este frică de viață, în general, și de scopurile profesionale pe care trebuie să le atingă“
Că sănătatea mentală a noii generații este în pericol, recunosc și medicii psihiatri. „Copiii, adolescenții și tinerii sînt mult mai dezorientați decît înainte de 1989, au numeroase probleme de adaptare și relaționare, mulți dintre ei ajungînd la grave tulburări de comportament. Regimul de dinainte era restrictiv, torționar, îți limita posibilitățile individuale de dezvoltate, dar, din punct de vedere social, exista o ordine pe care, vrînd-nevrînd, trebuia să o accepți. Ideea de școală, ca instituție de instruire și educație, era foarte respectată, spunîndu-se, de altfel, că «dacă ai carte, ai parte». Acum, dacă ai carte, ai și necazuri și nu ai slujbă, și ai parte de orice dacă ai bani, pentru că s-a produs răsturnarea tablei de valori.
Copiii sînt foarte bulversați de faptul că părinții încearcă să îi îndrume conform preceptelor lor de dinainte de '89, către o dezvoltare spirituală, către obținerea unei diplome, cu care se vede clar că, în ziua de astăzi, nu mai ai ce să faci.
Pe de altă parte, copiii, adolescenții și tinerii din vremurile acestea suferă extrem de mult pentru că se simt singuri și neînțeleși, deoarece toată lumea este plictisită de ei. Părinții au serviciu, sînt foarte ocupați și foarte stresați de existența zilnică, de însăși bucata de pîine pe care trebuie să o pună pe masă, a doua zi. Cînd copilul merge bine cu școala, părintele este foarte mulțumit și consideră că nu mai are nici o problemă, dar, de fapt, acesta trăiește o viață singură. Copiii sînt, acum, într-un pericol permanent de suprastres și dezorganizare emoțională, pentru că le este frică de viață în general și de scopurile profesionale pe care trebuie să le atingă. Examenele devin din ce în ce mai grele, în timp ce tot mai puțini copii fac școală, iar cerințele programelor școlare depășesc, de foarte multe ori, posibilitățile intelectuale ale elevilor. Astfel, copiii se află într-un dezechilibru emoțional permanent, o dată din cauza vîrstei și, încă o dată, din cauza pretențiilor pe care școala și părinții le au de la ei. Din aceste motive, cazurile de depresie sînt foarte frecvente în rîndul adolescenților, tinerilor și chiar a copiilor cu vîrste de 9, 10, 11 ani. Psihologii școlari nu își fac așa cum trebuie datoria, iar, pe de altă parte, ignoranța își spune, în continuare, cuvîntul și, deși părinții constată prezența unor probleme de ordin psihic și emoțional la propriii copii, nu se adresează medicului psihiatru. Fata aceasta de la Roman suferea, cu siguranță, de o depresie profundă, dar nimeni nu a văzut“, a declarat doctor Cornelia Maria Vulpe, șefa secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Neamț.
FOTO: Aurel Barnea, mentorul fetei, îndurerat de ultima replică a celei mai talentate eleve ale sale

Articol afisat de 2275 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective