Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EVAZIUNE FABULOASÃ

EVAZIUNE FABULOASÃ

• patronii de la Mariforest, acuzaþi de o evaziune fiscalã de peste 160 de miliarde de lei, au cerut Fiscului sã le returneze bunurile sechestrate • finanþiºtii sechestraserã 4.000 de rulmenþi proveniþi din presupuse afaceri ilegale ºi i-au scos la licitaþie • la baza solicitãrii celor de la Mariforest este o ciudatã hotãrîre judecãtoreascã • trecuþi prin 5 firme, rulmenþii ajunseserã sã valoreze peste 4.000 de dolari bucata •

Cererea reprezentanþilor unei societãþi comerciale din Piatra Neamþ, adresatã Fiscului, de a se returna mai multe bunuri sechestrate, i-a lãsat mascã pe angajaþii de la Direcþia de Finanþe Neamþ, întrucît firma cu pricina este acuzatã de comiterea unei evaziuni fiscale fabuloase, anul trecut. De fapt, cea mai mare de dupã 1990 în Neamþ. Concret, la începutul acestei luni, patronii societãþii Mariforest au mers la Finanþe ºi, în baza unei hotãrîri judecãtoreºti definitive ºi irevocabile, au solicitat scoaterea de sub sechestru a celor peste 4.000 de rulmenþi, confiscaþi anul trecut de vameºii pietreni, întrucît fuseserã constatate posibile ilegalitãþi. Tupeul administratorilor i-a ºocat pe finanþiºti, pentru cã acest agent economic este cercetat penal de procurorii anticorupþie, precum ºi de comisarii Gãrzii Financiare, pentru comiterea uneia dintre cele mai mari evaziuni fiscale din ultimii ani, din Neamþ. Practic, firma este acuzatã cã ar fi prejudiciat statul cu 160 de miliarde de lei, sumã din care, pînã acum, nu a fost recuperat nici un leu. „Societatea Mariforest ni s-a adresat recent, cu o cerere bazatã pe o hotãrîre judecãtoreascã, prin care ne solicita sã dãm înapoi rulmenþii sechestraþi anul trecut. Cererea a fost motivatã de faptul cã aceºtia fuseserã cumpãraþi de societatea IDAC, anterior aplicãrii sechestrului, ºi, acum, cumpãrãtorul cere marfa înapoi. Bineînþeles cã am refuzat aceastã solicitare, invocînd procedura legalã care prevede cã noi avem prioritate la recuperarea debitelor. Am fost uimiþi de îndrãzneala acestei cereri, întrucît firma respectivã este acuzatã de comiterea unei evaziuni fiscale uriaºe, a cãrei valoare este aproximativ 160 de miliarde de lei“, a precizat Titi Tãnase, director general al Direcþiei de Finanþe Neamþ.
Societatea Maroforest a fost acuzatã, împreunã cu firma IDAC, la mijlocul anului trecut, cã ar fi comis cele mai mari evaziuni fiscale din istoria judeþului, suma cu care a fost prejudiciat statul cifrîndu-se la peste 11 milioane de dolari. ªirul „afacerilor“ a fost descoperit în mai 2005, cînd vameºii pietreni au oprit un tir cu rulmenþi ce era suspect. Autovehiculul cu rulmenþii de la IDAC s-a prezentat la Vama Piatra Neamþ, în scripte figurînd 7.000 de bucãþi, cu o valoare totalã declaratã, în acte, de 6,5 milioane de euro, adicã peste 240 miliarde de lei, ºi care urmau a fi exportaþi în Germania. Vameºii au gãsit doar 4.000 de rulmenþi ºi, pentru cã li s-a pãrut suspectã ºi valoarea fabuloasã a rulmenþilor, mai ales cã preþul de achiziþie era de 900 milioane de lei, au dispus confiscarea mãrfii ºi au amendat societatea IDAC cu 75 milioane de lei. De asemenea, au sesizat organele de anchetã cu privire la aceastã tentativã de fraudare, demarîndu-se un control. La sesizarea Vãmii Piatra Neamþ, Garda Financiarã a început o verificare referitoare la presupusele tranzacþii cu rulmenþi.

„Traseul“ rulmenþilor
Astfel, pe baza facturilor fiscale, s-a stabilit traseul sinuos pe care l-au urmat rulmenþii ce au fost trecuþi, în doar douã zile, prin nu mai puþin de 5 firme, iar, la penultima, a fost „umflatã“ valoarea produselor de peste 200 de ori. Acest stil de transfer al mãrfurilor cu scopul de a li se pierde urma ºi de a li se creºte substanþial valoarea este denumit, de organele de anchetã, „suveicã“ ºi, obligatoriu, include o firmã fantomã ce are rolul de a prelua toate þepele, pentru cã nu poate fi tras la rãspundere nimeni. Aºa se face cã, potrivit unor facturi, rulmenþii au fost cumpãraþi de la Baza de Aprovizionare Braºov, valoarea acestora fiind de aproximativ douã miliarde de lei. ÃŽn aceeaºi zi, rulmenþii au fost trecuþi pe o altã firmã, Rulm Grup Braºov, la aceeaºi valoare. Pe 17 mai, aceºtia au fost vînduþi, cu aceeaºi bani, unei societãþi din Piatra Neamþ, iar, cîteva ore mai tîrziu, au fost revînduþi cu 2,6 miliarde de lei societãþii Mariforest Piatra Neamþ. A doua zi, pe 18 mai, rulmenþii au fost vînduþi cãtre societatea IDAC SRL, cu suma de... 540 miliarde de lei. Adicã de peste 200 de ori mai scumpi decît au fost cumpãraþi. ÃŽn aceste condiþii, se ajunsese ca valoarea unui rulment sã se situeze la astronomica sumã de 4 - 5.000 de dolari. Potrivit facturilor întocmite, societatea Mariforest a obþinut, într-o singurã zi, un profit de nu mai puþin de 538 miliarde de lei, adicã aproximativ 18 milioane de dolari. Pe baza acestei tranzacþii de vînzare-cumpãrare ºi anunþînd cã intenþioneazã sã exporte rulmenþii, probabil cã firma IDAC intenþiona sã solicite Fiscului sã-i ramburseze TVA-ul aferent. Dar, au intervenit vameºii. Dacã tranzacþia ar fi fost realã, Mariforest trebuia sã achite la bugetul de stat suma de 74 miliarde de lei, drept impozit pe profit, ºi 86,5 miliarde de lei TVA, ceea ce ar fi fãcut sã nu existe nici un beneficiu. ÃŽn consecinþã, aceastã societate a vîndut rulmenþii cu 540 de miliarde de lei firmei IDAC, iar cea din urmã sã cearã TVA-ul aferent, adicã 86,5 miliarde de lei. ÃŽn timpul controlului, comisarii financiari au descoperit cã se pregãtea încã o tranzacþie cel puþin suspectã, cu plãcuþe vidia. ªi acestea au fost trecute prin 5 firme, iar preþul fusese crescut progresiv, ajungînd, în final, tot la IDAC. Facturile fiscale gãsite aratã cã, pe data de 3 iunie 2005, societatea Mariforest vînduse firmei IDAC plãcuþe vidia de 68 miliarde de lei. Toate aceste aspecte penale se aflã în atenþia procurorilor de la DNA, care continuã verificãrile.

Articol afisat de 2627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective