Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 18 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bagatela de cinci parale

(4)
ÃŽn ultimul numãr - 3 (27), serie nouã, al revistei „Flori de munte“ a liceenilor de la Colegiul Naþional „Petru Rareº“ din Piatra, descoperim cu plãcere, cu îngãduinþã ºi cu un zîmbet uneori trist, cugetãri ale adolescenþilor ºi tinerilor aflaþi în pragul marilor descoperiri ale existenþei lor. ªtiind cît de dornici sînt de originalitate, la vîrsta aceasta, teribilismele unora nu mã mirã ºi nu mã sperie. Dacã ar fi avut habar cã alþii, înaintea lor, au formulat aceleaºi idei, uneori mult mai violent exprimate, ar fi fãcut precum zic persanii: cuvîntul are trei praguri de trecut, unul în inimã, al doilea în cap, al treilea pe buze; ºi nu ar mai fi fost sinceri, în paguba textelor interesante pe care le-au scris.
Totuºi violenþa unuia, care se adreseazã pãrinþilor ºi bunicilor (sãi?), mã sperie. „Nu ne place de voi ºi de societatea murdarã pe care ne-o lãsaþi moºtenire! Vã dispreþuim pentru cã, înainte de a ne fi pãrinþi ºi bunici, aþi fost oameni de afaceri ºi hoþi, aþi fost politicieni ºi corupþi!“
A fost un tînãr oarecare, Eugen Ionescu, rebel prin anii '30 ai veacului trecut. El nu-ºi înjura pãrinþii; declara numai cã nu are nici o vinã cã s-a nãscut român ºi dãdea de pãmînt cu tot ce însemna valoare româneascã de dinainte de generaþia sa. Cel mai cunoscut manifest al sãu, intitulat „Nu!“, te face sã crezi cã ai în faþã un demolator demonic. ªi peste ani, domnul Eugene Ionesco îmbrãca uniforma (numitã de tineri „livrea“) de Academician al Franþei, devenind un clasic al literaturii universale, intelectual respectabil ºi cuminte, promotor al teatrului absurd în literatura francezã.
Aºa cã, dacã tînãrul din „Flori de munte“ îºi înjurã în public pãrinþii ºi bunicii, cu sfîntã mînie proletarã, e treaba lui. Chestie de educaþie. Dar poate cã iese de aici un nou Eugene Ionesco. Mai ºtii?

(5)
O similitudine, douã similitudini - substantiv comun, de genul feminin, de origine latinã, descins în limba românã pe cal franþuzesc. Frumos cuvînt. Tocmai bun pentru un joc sonor precum acesta: similaresoldofa, fadosolrelemisi. Cine ºtie - sã trãiascã, cine nu - sã bãnuiascã!
Vrasãzicã pluralul: douã similitudini.
Prima: similitudinea Frattini. ªi domnul Berlusconi, ca ºi domnul Tãriceanu, ºefi de guverne în þãrile lor, au niscai probleme cu justiþia. Deosebire: în timp ce domnul Copos nu dã lecþii de onestitate italienilor, signor Frattini se unge profesor de „antimafia“ pe lîngã parlamentul României. Hã! hã!, precum bine cuvînteazã excelenþa sa domnul preºedinte Bãsescu.
A doua: similitudinea Geoanã. Pe cînd era ambasador în SUA, domnia sa a condus un an UNICEF-ul, ca preºedinte al consiliului de administraþie, avînd-o subalternã pe eterna Carol Bellamy, director general, universal etc. Cel mai de seamã rezultat: lichidarea brutalã a Comitetului Român pentru UNICEF, pentru cã dusesem (fãceam ºi eu parte din conducerea acestei organizaþii) ajutoare pentru copiii din toatã Jugoslavia, neocolind Serbia, în timpul rãzboiului ruºinos din Balcani. Ajuns preºedinte al PSD, dumnealui a condus acest partid pe o pantã interesantã: de la circa 38% în noiembrie 2004, la 20% în martie 2006, cu perspectiva toboganului de tip UNICEF. Similitudine. Propun, în consecinþã, în locul postului de preºedinte executiv al PSD, temporar ocupat de domnul Adrian Nãstase, sã ia fiinþã cel de lichidator executiv. Dacã „lichidator“ vine de la „lichid“, înseamnã cã ceva curge. Precum zicea filosoful Heraclit: „Ta panta rhei!“ Dacã nu, nu!

(6)
ÃŽntr-un oraº din Hindustan, un sãrãntoc pe nume Stan, membru - cum inima îi cere - într-un partid de la putere, mergînd grãbit spre piaþa nouã, purta pe cap un coº cu ouã. „De le pun astãzi la clocit, gata! norocul m-a pãlit, cã peste-o lunã voi avea gãini, o sutã ºi ceva. Care (gãini) se vor oua, neamul se va perpetua ºi, în trei ani, din dar în dar, ajung peste oraº primar. ªi peste alþi ani, înainte, m-aleg în þarã preºedinte!“
Dar cum cãlca fãrã habar cu paºii iuþi pe trotuar, privind în sus, fãrã busolã, la fata din telegondolã, a nimerit într-o hîrtoapã adîncã ºi plinã de apã. Cãzut pe brînci, vãzu cã plouã în jurul sãu cu zeci de ouã ºi-a înþeles imediat cã visul i s-a destrãmat.
ªi-atunci luã poziþie: trecu în opoziþie!

Articol afisat de 1662 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai Mancaº)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective