Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinuciderile de la Liceul Roman Vodă, declarații șocante

Sinuciderile de la Liceul Roman Vodă, declarații șocante

• „Monitorul“ vă prezintă declarații ale apropiaților elevelor care s-au sinucis • „probabil ea s-a regăsit în acea scriere și poate de aceea a recurs la acest gest“, spune fostul prieten al Crinei P., despre hîrtia care a făcut atîta vîlvă • lui i-a fost trimis și un ultim SMS în care adolescenta scria: „Eu mă simt oribil, mă simt ultima persoană de pe pămînt. Mai bine aș muri“ • Monitorul a stabilit ce legătură exista între liceeana care s-a spînzurat în apartamentul mamei ei și o altă adolescentă care a încercat să-și taie venele • directorul CNRV spune că ar putea fi vorba și despre o încercare de distrugere a credibilității liceului •

Tentativa de suicid și cele două sinucideri prin spînzurare, cărora le-au căzut victime eleve de la Colegiul Roman-Vodă, au răscolit comunitatea. Au fost avansate mai multe ipoteze, unele șocante. Ancheta efectuată de jurnaliștii de la Monitorul a scos la iveală o serie de declarații surprinzătoare, care pot aduce lumină asupra cauzelor care au dus la tragicele gesturi. Un element cheie îl poate constitui declarația tînărului Andrei Z., tot liceean, prieten al Crinei P., adolescenta care s-a sinucis în camera sa. De găsirea la tînără a unei scrisori care putea fi interpretată ca avînd trimiteri sataniste s-a legat formularea ipotezei că ar fi vorba despre o posibilă implicare a unei grupări de acest gen. Fostul prieten al adolescentei, a susținut însă altceva: „Sînt devastat de ceea ce i s-a întîmplat Crinei, trebuia să mă întîlnesc sîmbătă cu ea, însă nu s-a mai întîmplat asta. Țineam morțiș să iau acea foaie pentru că nu mai vroiam să o citească nimeni. E un bilet scris de mine, preluat de pe un site. Mă uitam din curiozitate și mi-au plăcut acele rînduri și le-am copiat și xeroxat. Una dintre aceste foi a ajuns la Crina. Nu a fost un îndemn, nu a fost o cerință. Nu cred că, dacă aș spune cuiva să se arunce în fîntînă, acea persoană s-ar arunca. Probabil ea s-a regăsit în acea scriere și poate de aceea a recurs la acest gest“, a mai menționat Andrei Z.
Cît privește influența pe care pot astfel de scrieri să o aibă asupra unui adolescent, am cerut părerea arhiereului vicar al Episcopiei Romanului, PS Ioachim Băcăoanul. „Despre cazurile de la Roman nu mă pot pronunța cu certitudine. Cert este că fenomenul la noi în țară a luat o amploare de-a dreptul îngrijorătoare. Numai la Bacău, în urmă cu trei ani, au murit ca urmare a îndemnurilor de pe site-uri de Internet, trei copii, cel mai mic avînd 11 ani. Se acționează, de către acest cult, interzis prin lege la noi, foarte violent. Instigările acestea la violență și suicid sînt extrem de insistente, convingătoare și periculoase pentru adolescenții cu un psihic labil“, a precizat arhiereul vicar.

Probleme în familie
O altă ipoteză lansată a fost cea a unor probleme comportamentale avînd la bază situația familială. Rudele Crinei P., au declarat că au observat primele deviații comportamentale ale fetei în luna iulie 2005, atunci cînd s-a certat cu mama ei, plecînd să locuiască apoi cu tatăl și bunica, într-un apartament de două camere. Fata trecea, din cînd în cînd, pe acasă. În 14 decembrie s-a certat cu tatăl său, care i-a reproșat că timp de o săptămînă n-a făcut ordine în dulap. La sugestia bunicii, pentru că îi era rău, fata a luat cîteva tablete de extraveral, după care i-a trimis un SMS mamei, rugînd-o s-o reprimească. Între timp mama, care l-a contactat telefonic pe tată, a aflat că fata plecase de cel puțin trei zile de acasă. Atunci a început să se agite și, dîndu-i telefon Dorinei S., ar fi aflat că fiica ei ar fi plecat împreună cu Andrei Z., la un motel, unde s-ar mai fi aflat și un anume Cosmin, de 32 de ani, basarabean, stabilit în Craiova. Amenințîndu-l telefonic pe Andrei că l-a reclamat la Poliție, însoțită de oamenii legii, în ziua de 17 februarie, mama și-a recuperat fata de lîngă Andrei, de pe o bancă în centru, în jurul orei 22.30. Atunci a apărut și prima supoziție că fata ar fi fost drogată, cu forța. Crina revine la școală și se ceartă cu Dorina S., pentru că aceasta a spus unde este. Apoi intervine prima tentativă de suicid a Dorinei S., care încearcă să-și cresteze venele sub forma unui X. Este găsită de familie și internată. Crina trece peste hotărîrea de a nu mai vorbi cu prietena sa și o vizitează. La reproșurile familiei, fata ripostează spunînd că ea chiar ar înnebuni dacă ar sta la Psihiatrie. Pe 20 februarie, Crina reușește să-l convingă pe unul dintre profesori să meargă la spital la Dorina, pentru că aceasta îl aprecia foarte mult. Pînă la sfîrșitul săptămînii, vizitele se repetă, zilnic, dar și certurile mamă-fiică. Sîmbătă, 25 februarie, fata refuză să se scoale din pat pînă la ora 13.30, cînd, la insistențele repetate ale mamei, vine la masă și mănîncă puțin. Se culcă și apoi se trezește, face un duș. Cere mamei telefonul să-i dea un mesaj lui Andrei, dar este refuzată. Îi spune apoi că vrea să meargă în oraș cu el. Mama refuză să-i dea voie, sub pretext că a făcut baie și ar putea răci. Crina își ia un casetofon, merge în camera ei și, sub pretextul că vrea să facă curat în dulapuri, deschide ambele uși. Între timp, mama se duce în bucătărie și vorbește la telefon cu fiica cea mare. Revine în cameră, deschide ușa încercînd s-o determine pe fată să dea muzica mai încet, pentru că deranjează vecinii. Atunci o găsește pe Crina în ștreang, fără suflare, ghemuită lîngă șifonier.

Dezvăluiri în premieră
Andrei Z., fostul prieten al fetei, a susținut că nu are nici o legătură cu moartea fetei. Acesta a mai spus că l-a interesat doar binele fostei prietene, care, de asemenea, a ținut la el, dovadă fiind ultimul SMS trimis, înainte de a se omorî. „Vreau să te văd enorm de mult, dar nu pot veni. Miss you a'lot! Eu mă simt oribil, mă simt ultima persoană de pe pămînt. Mai bine aș muri. Te iubesc mult, Crina“.
Băiatul și-a adus aminte și de zbaterile fetei. „Cînd a bătut-o tatăl ei din cauza faptului că a ajuns mai tîrziu decît de obicei acasă, a fugit. Ea mi-a spus că tatăl ei i-a dat două palme. Crina punea totul la suflet, era o fire slabă. Se certa cu tatăl ei în fiecare seară. Legat de incidentul cu motelul, un tip, Cosmin, angajat la o firmă, a venit în Roman pentru o lucrare. A stat la motel în «rampă». El, cu un alt amic, Marius, o cunoșteau. Ea nu avea unde să stea, eu am vrut să o iau la mine, însă tatăl meu nu mi-a dat voie. Am fost de-acord să stea la acea pensiune. Ea era singură în cameră, tipul se ducea la discoteci, Marius umbla și el mai mult prin oraș, iar eu îi duceam de mîncare, îi încărcam telefonul. A stat doar o seară acolo, în rest a stat la Marius. I-am mai dat eu bani de mîncare. Pot spune faptul că învăța mai tot timpul. Nu ieșea afară, pentru că învăța. Din cîte știu, era o elevă bună. Avea note mari... Știu că luase niște pastile înainte de a pleca de la bunici, Extraveral cred, însă cu mine nu era drogată, ci doar fericită pentru clipele de libertate, pentru momentele în care putea să se bucure fără să fie certată de părinți ori bunici. Nu a luat alcool. Nu știu dacă a mai încercat să se sinucidă în casa bunicilor ei, însă știu faptul că se tăia la mîni cu lama. Crina mi-a povestit, odată, faptul că mama ei i-ar fi spus că nașterea acesteia a fost doar un accident nefericit și cred că aceste vorbe au afectat-o foarte mult. Acum nu vreau să-i fac rău mamei Crinei, însă vreau să fac «lumin㻓, a mai declarat Andrei.
Ipoteza frustrărilor de ordin material este întărită de faptul că, despre Crina P. se știe că a crescut într-un continuu dute-vino, între mamă și familia tatălui, unde dormea în pat cu o bunică bolnavă, în vîrstă de 75 de ani.

Tentantivă de distrugere a imaginii CNRV?
Ipoteza linșajului mediatic nu este înlăturată de profesorii CNRV, care apreciază că toată lumea s-a năpustit asupra titratului colegiu, doar pentru a-i distruge imaginea „de elită“ și a-i determina pe părinți să-și dea copiii la alte licee. Pe de altă parte, aici se ridică și posibila problemă a cerințelor mari, din partea cadrelor didactice, fapt stresant pentru unii elevi. „Am auzit, zilele acestea, în care noi am fost copleșiți de durere, atîtea enormități spuse, sub semnul anonimatului, despre CNRV, încît chiar înclin să cred că este adevărată ipoteza. Să nu uităm că cele două eleve, Crina P. și Dorina S. au venit în liceul nostru prima de la Liceul Nr.3, iar a doua de la un liceu din Onești. De ce trebuie CNRV să adune în cîrca sa toate problemele comunității? Responsabilitatea nu ar trebui împărțită, în mod egal, între instituții? Crina P. a venit la noi în urma unor probleme pe care le-ar fi avut cu un profesor de matematică. Acesta, deși a fost arestat pentru luare de mită, a fost eliberat și acum predă la catedră. Acum se susține în «Roman-Vodă» că elevii sînt în continuare «presați» să facă meditații, la chimie, biologie, matematică, fizică, să zicem. Au venit părinții și mi s-au plîns, iar, acolo unde aceștia și-au asumat și răspunderea unei declarații, am luat măsuri concrete“, a spus Daniela Suman, directoarea CNRV. Să ne aducem aminte că, în cazul Luizei V., cauza cea mai probabilă a suicidului rămîne: „frica de eșec“...
Directoarea CNRV a mai adăugat că va încerca să amelioreze și relația cu celelalte instituții implicate. „Am fost acuzați de formalism în desfășurarea consilierii psiho-pedagogice. Vă asigur că a fost făcută cu bună-credință. Vom corecta din mers ceea ce nu a prins la elevi. Am vrea ca instituțiile publice: Consiliul Local, Poliție, Spital să vină spre noi cu deschidere. Cum poate fi caracterizată atutudinea unui medic psihiatru care retrimite în școală un copil, cu indicația «ameliorat». Noi n-am refuzat reinserția socială, dar cînd la cîteva zile acesta are o nouă tentativă de sinucidere, nu spune multe gestul? Pe de altă parte, a trebuit să aflăm de la dumeavoastră că una din fete a fost adusă cu Poliția în familie, după o tenativă de «evadare»“, a mai spus directoarea CNRV.

Colegiul Național „Roman Vodă“ (CNRV) a fost zguduit, anul acesta, de două tragedii neverosimile: suicid prin spînzurare a două eleve de clasa a XI-a, dar și de o tentativă de suicid. Mai întîi, la începutul lunii februarie, Dorina S., elevă în clasa a XI-a, și-a tăiat venele, ajungînd pe paturile Secției psihiatrie. Cea mai bună prietenă a acesteia și colegă de bancă, Crina P. și-a pus capăt zilelor sîmbătă, 25 februarie, spînzurîndu-se cu o eșarfă, de ușa unui dulap, în propria locuință. După aproape două săptămîni, luni, 13 martie, Luiza V. s-a spînzurat în liceu, cu fularul, de o țeavă de gaz, după un glasvand de lîngă intrarea în clasă. Directoarea CNRV, Daniela Suman, a mai spus că, între prima sinucidere și tentativa Dorinei S. există o legătură, de vreme ce fetele erau prietene. Singura legătură cu cel de al treilea caz, ar fi, în opinia directoarei, faptul că Luiza V. ar fi fost extrem de sensibilizată de moartea Crinei P. și, imitînd gestul acesteia, ar fi încercat să își rezolve propriile probleme.
FOTO: Crina P. și-a pus capăt zilelor în apartamentul mamei sale

Articol afisat de 8285 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective