Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 20 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Biserici cu difuzoare

Am primit, pe adresa redacției, o scrisoare de-a dreptul anonimă, dar politicoasă, simpatică, scurtă și sesizînd un aspect pe care și noi, locuitori ai cartierului Dărmănești, îl auzim mereu, obligatoriu cu evlavie, pînă în Piața Agroalimentară, la secția brînzeturi. Este vorba despre moda bisericilor cu microfoane, stații de amplificare și difuzoare exterioare. Iată ce ne scrie cititoarea noastră indignată:
„Nu știu dacă vă spune ceva un fel de slogan, care circula prin anii '50-'60: «Ne-a scăpat Dumnezeu de nemți, tot el ne va scăpa și de ruși» și, aș adăuga eu, poate ne va scăpa și de microfoanele puse la biserici. Religia, cel puțin atît cît știu eu, e relația sufletului cu Dumnezeu. Atunci, lasă-mă să vin la biserică ori de cîte ori simt eu nevoia unei relații publice( pentru că relația personală ar trebui să fie permanentă). A ajuns o pacoste să locuiești în preajma vreunei biserici, deoarece un glas autoritar și puternic - ce puternic! - cîntă ceva ininteligibil, dar perseverent. Nu e corect! Poate vreau să dorm, poate vreau să citesc sau să cînt. Poate, pur și simplu, vreau să stau la fereastră și să ascult un ciripit de pasăre. Nu se poate! Sînt bruiată tot timpul (nu numai duminica) deosebit de supărător, cu un bîzîit de țînțar pe care îl pot omorî pînă la urmă (ceea ce nu e valabil despre respectivul prelat). Dacă un vecin mă deranjează fonic, chem poliția și îl punem la punct. Ce soluție sugerați pentru cazul de față? Am rămas cu teama ceaușistă că cine știe ce poți păți dacă nu ești de acord cu masele (mai ales în acest domeniu deosebit de sensibil). De aceea, nu semnez, dar cazul e real, verificabil, insuportabil și, se pare, ireversibil. Dacă puteți face ceva pentru a înceta zgomotul acesta, ați fi extraordinari! Vă mulțumesc dacă ați avut amabilitatea să citiți epistola“.
Vă mulțumim și noi, distinsă doamnă, și vă destăinuim că ne dorim să fim extraordinari, depunînd eforturi în acest sens, motiv pentru care am și reprodus integral scrisoarea dumneavoastră. Despre starea de fapt relatată, despre surprinzătoarea agresivitate fonică a unor preoți ( fiindcă, nu-i așa?, ei hotărăsc montarea difuzoarelor și reglarea decibelilor care se revarsă peste sutele de cetățeni nevinovați care au ghinionul să locuiască prin apropiere) nu putem spune decît că domniile lor, preoții cu pricina, sînt niște narcisiști, niște funcționari ai Domnului care-și doresc, din tot sufletul, măcar o notorietate de cartier. Așa că, dau la maximum stațiile de amplificare, cu difuzoare atîrnate pe biserici, ca să li se audă slujba și pe stradă, și în stațiile de microbuz, chiar și prin crîșmele tangente, unde viețuiesc o groază de păcătoși. Dacă domniile lor consideră că, în acest mod, dînd slujbă la tot cartierul, atrag enoriașii, se înșeală cumplit. Da, cu o ciorbă a săracului, cu un refugiu pentru amărîți, cu fapte creștinești tăcute, dar venite din credință, ar fi altceva, dar pe termen lung. Dar, așa cum se abordează acum credința, împărțită pe cartiere, pe zone de interese, ei se dovedesc a fi cam grăbiți. Cînd vezi construindu-se cîte o biserică pe unde te-aștepți cel mai puțin, pe motiv real că fiul lui... termină Teologia și nu are parohie, nici nu-ți vine să mai mori. Te costă prea mult, trebuie să faci un împrumut la bancă pentru a putea plăti șederea în capelă, slujba, coliva, locul de veci, trasul clopotelor ș.a.m.d. Dar, distinsă doamnă, pentru a reveni la subiect, dacă ne cereți un sfat, sîntem în măsură să vi-l oferim: puneți-vă termopane. Este și explicația pentru care, urmașii mătușii Tamara și le-au pus acolo, în căsuța lor din Zambaccian: izolarea de exterior, de zgomot. Termopanele sînt izolatoare fonic. O altă variantă ar fi, stimată doamnă, să sunați la parohia respectivă sau la Patriarhie și să întrebați cum este posibil ca să vi se impună să-l ascultați, ca într-un coșmar, pe preotul X, prin geam și pereți, la casa dumneavoastră, în timp ce vă faceți omleta sau ceaiul. O ultimă variantă este apelarea la banala Lege 161/1991, modificată, care stipulează că deranjarea liniștii pubice se sancționează cu amenzi cuprinse între și între. Cam acestea ar fi, din păcate, sfaturile noastre. Totuși, dacă insistăm, s-ar putea să revenim la decență, bun simț și civilizație. Că de manele de tot felul, sîntem sătui.

Adresa noastră este scrisă pe frontispiciul ziarului, așa cum a scris și doamna anonimă: Pentru ziarul Monitorul, str. Calistrat Hogaș, nr. 3, Piatra Neamț. Dacă scrisoarea a ajuns așa, înseamnă că ajunge. Plus această adresă de e-mail: ctimofte@monitorulpress.ro. Dacă sînt adevărate, pertinente și cu umor, vă publicăm opiniile, fără nici un fel de discuție. Și mai căutăm și soluții.

Articol afisat de 2011 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective