Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Martie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gripa păsărească, „beleaua“ de pe capul primarilor

Gripa păsărească, „beleaua“ de pe capul primarilor

• fiecare primar trebuie să întocmească un plan pentru prevenirea și combaterea gripei aviare • pentru achiziționarea dezinfectantului și echipamentelor de protecție se prevăd cheltuieli de circa 2-300 milioane de lei • bani care lipsesc de prin primării •

Toți cei peste 80 de primari din județul Neamț trebuie să întocmească planuri de măsuri pentru prevenirea și combaterea gripei aviare. Pentru corecta realizare a documentațiilor, la sfîrșitul săptămînii trecute, aleșii locali au participat la o ședință organizată de conducerea Direcției Sanitar Veterinare, la care au fost invitați reprezentanții Prefecturii și Consiliului Județean. Așa au aflat că sînt obligați să se doteze cu dezinfectant și echipamente de protecție în cîteva zile, lucru pentru care sînt necesari cîteva sute de milioane de lei. Bani pe care nu-i au. Cu prilejul întrunirii, șefii administrațiilor locale au mai aflat că au obligația de a cunoaște care sînt efectivele de păsări din gospodăriile locuitorilor și că trebuie să îi informeze pe medicii veterinari despre toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate în rîndul animalelor și păsărilor. Oamenii sînt obligați să-și izoleze orătăniile în curți sau adăposturi și să nu își lase rațele și gîștele pe luciurile de apă. De asemenea, potrivit unei alte măsuri de prevenire, localnicilor li se interzice să împrăștie gunoiul de grajd în afara curților, acesta urmînd să fie distrus prin ardere. Sub interdicție se află și transportul, în afara județului, a tuturor categoriilor de păsări, dar și a porcilor. Primarii mai au obligația de a sprijini informarea locuitorilor despre gripa aviară, prin intermediul cabinetelor medicale umane, a celor veterinare, școlilor și bisericilor. Veterinarii vor supraveghea efectivele de păsări domestice prin examene clinice, anatomopatologice și virusologice, de asemenea, avînd obligația să monitorizeze păsările migratoare din zonă.

Dezinfectoare la primării, biserici, școli, spații comerciale și dispensare
Asigurarea aprovizionării cu dezinfectante și echipamente de protecție omologate, pentru întreg personalul care ar putea fi implicat într-un episod de gripă aviară, intră tot în sarcina primarilor. În cazul apariției vreunui focar într-o localitate, trebuie folosite dezinfectoare la intrarea în instituțiile publice - primărie, biserici, școli, spații comerciale și dispensare, ca și la intrarea și ieșirea din localitate. Ecarisarea se va face prin respectarea măsurilor de prevenire a contaminării. În cazul apariției unui focar de gripă aviară, în zona de protecție, cu o rază de cel puțin trei kilometri, vor fi asigurate supravegherea și menținerea sănătății efectivelor de păsări din gospodăriile populației, prin depistări periodice.
În apropierea focarului, se va institui o zonă de supraveghere cu raza de cel puțin zece kilometri. Periodic, la intervale de cel mult o săptămînă, din gospodăriile populației se vor trimite probe de laborator pentru supravegherea sanitar veterinară. Doctor Constantin Lipan, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare Neamț, a declarat că, în cîteva zile, toți primarii nemțeni vor trebui să se aprovizioneze cu material dezinfectant și cu echipamente de protecție. „Este obligația aleșilor locali să aibă la dispoziție stocuri de dezinfectant și materiale de protecție. Aceste achiziții se vor face din fondurile primăriilor, fără așteptarea banilor cu destinație specială, de la «centru». Noi am cheltuit circa un miliard de lei la nivel județean, pentru aprovizionarea cu dezinfectante și cu testele pe care le-am făcut în diverse situații, pentru prevenirea sau depistarea virusului de gripă aviară“, a declarat directorul Constantin Lipan.
Primarii din Neamț sînt președinții comandamentelor antiepizootice comunale, orășenești sau municipale și, prin urmare, le revin aceste obligații. Se apreciază că, pentru „înarmarea“ împotriva gripei păsărești, la nivelul fiecărei comune urmează a fi cheltuiți între 200 și 300 milioane de lei. Bani care lipsesc cu desăvîrșire, în majoritatea primăriilor.

Articol afisat de 1406 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective