 Comerțul exterior este în creștere
Exporturile nemțene, în luna ianuarie, au totalizat 28.233 de mii de euro, fiind mai mari, față de decembrie 2005, cu 2.156 mii de euro (8,3%) și cu 3.837 mii de euro (15,7%) mai ridicate comparativ cu cele înregistrate în prima lună a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală a Vămilor, importurile s-au cifrat la 16.508 mii de euro, fiind mai mici cu 8.560 mii de euro (34,2%), față de luna anterioară, și mai mari cu 2.339 mii de euro (16,5%) comparativ cu aceeași lună din anul precedent. Excedentul comercial, în prima lună a anului în curs, a fost de 11.725 mii de euro. Cele mai mari ponderi, în cadrul exporturilor realizate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2005, s-au înregistrat la produse din fontă, fier sau oțel (46,4%), articole de îmbrăcăminte și accesorii, altele decît tricotate (11%), lemn, cărbune de lemn și articole din lemn (7%), filamente sintetice sau artificiale prelucrate (6,8%), mobilă, aparate de iluminat și alte articole similare, inclusiv componente (6,5%), articole și accesorii de îmbrăcăminte din tricotaje (5,9%).
În ceea ce privește importul, ponderi mai mari s-au înregistrat la boilere, mașini și dispozitive mecanice (12,9%), filamente sintetice sau artificiale prelucrate (11,7%), fontă, fier și oțel (11,1%), materiale plastice și articole din material plastic (10,5%), bumbac (7,7%), mașini, aparate și materiale electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile (6,2%).
Exportul și importul includ toate schimburile de bunuri între Neamț și alte țări, avînd ca obiect importul de mărfuri direct pentru consum, mărfurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere, pentru a fi puse în consum, exportul de produse naționale, precum și de mărfuri importate declarate pentru consumul intern. De asemenea, sînt cuprinse importurile temporare de bunuri străine pentru prelucrare în interiorul țării (prelucrare activă) și exporturile de produse compensatoare după prelucrarea în țară, cele temporare de bunuri pentru prelucrare în alte țări (prelucrare pasivă) și importurile de produse compensatoare după prelucrarea în afara țării, ca și bunurile importate sau exportate în sistemul de leasing financiar (la valoarea integrală a bunurilor).
FOTO: Cele mai căutate la export au fost produsele din fontă, fier sau oțel
|