Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SOV are acceptul pentru o investiție de 5 milioane de euro

SOV are acceptul pentru o investiție de 5 milioane de euro

• 13 aleși romașcani au decis asocierea Consiliului Local cu Sorin Ovidiu Vîntu • consilierul liberal Petre Boștină s-a abținut, ținînd cont de asocierea numelui Sorin Ovidiu Vîntu cu FNI • Parcul „Disneyland“ ar urma să fie realizat pe parcursul a trei ani •

13 consilieri locali, din 14 prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Local, de luni, 10 aprilie, au hotărît asocierea cu Sorin Ovidiu Vîntu, în vederea realizării proiectului pentru modernizarea Parcului Municipal. Un singur consilier local, doctor Petre Boștină, s-a abținut. De la ședință au lipsit cei trei consilieri ai Partidului Conservator - Sorin Cazan, Eusebiu Lupu și Elena Chițimuș, consilierul independent Mihail Florea, consilierul Dan Zaharia, consilierul liberal Constantin Traciuc, consilierul PSD Vasile Mocanu și consilierul independent Dan Zaharia. Președinte de ședință a fost ales consilierul PSD Dan Arvătescu. Prin hotărîrea adoptată s-a aprobat schimbarea denumirii obiectivului, din „Parcul Municipal Roman“, în „Parcul Eugenia Vîntu“, de la data începerii finanțării lucrărilor, în condițiile în care investitorul își duce la îndeplinire obligațiile asumate. Consiliul Local va trebui să asigure interzicerea deplină a comercializării de băuturi alcoolice în incinta obiectivului. O a treia condiție este aceea ca profitul realizat din exploatarea investiției să intre într-un cont special al Asociației Pensionarilor. Felician Ioniță, directorul Direcției Tehnice din Primărie, a prezentat consilierilor un istoric al parcului, care se întinde pe 17,5 hectare, fiind amenajat la sfîrșitul secolului al XIX-lea, după planurile arhitectului Alexandru Donici. În 2005, un studiu privind conservarea biodiversității a fost realizat de profesorul universitar Barabas, care a făcut o „radiografiere“ a celor 3.982 de arbori, cartografia rezultată stabilind faptul că 607 arbori sînt foarte bolnavi și trebuie urgent defrișați, 100 trebuie tratați, restul fiind sănătoși. Operația de curățire a parcului va costa peste 1,5 miliarde de lei. Acesta a trecut, apoi, la prezentarea celei de-a doua etape, privind comandarea unor studii de fezabilitate pentru redarea funcționalității de agrement a parcului, întocmit de o firmă bucureșteană, care a colaborat la parcul „Disneyland“ din Paris. Conform planului de modernizare, se vor realiza un observator astronomic, dotat după ultimele standarde tehnice, și o telecabină. Pe partea laterală a parcului se va amenaja un trenuleț - care a mai funcționat, cîndva, în parc, apoi o pistă cu role. Modernizat va fi și lacul, după standarde occidentale, pe suprafața acestuia putîndu-se face plimbări cu barca sau hidrobicicleta, existînd o porțiune de plajă și un tobogan. Iarna, lacul se va transforma într-un patinoar natural. Lîngă Obsevatorul astronomic și fîntîna arteziană, se va amenaja un Muzeu al tehnologiei și științei. Spațiul care va rămîne disponibil va fi transformat în cafenele, construite din sticlă și aluminiu. Va fi, de asemenea, amenajat un Planetariu, clădire în care va funcționa și o bibliotecă. Va fi amenajat și un „Jurassic Parc“.

200 de noi locuri de muncă
Felician Ioniță a spus consilierilor că noua investiție va însemna, implicit, modernizarea rețelelor de aducțiune a apei potabile, a iluminatului public, fiind regîndit și sistemul de alei. Se estimează că va exista o dotare de 5,6 milioane de euro. Consilierul liberal Marius Popescu a soliciat amănunte privitoare la consecințele unei eventuale opriri a finanțării. „În contractul de finanțare sînt prevăzute clauze prin care se vor ști daunele, în caz de nerealizare a finanțării. În orice variantă, comunitatea are de cîștigat. Un romașcan de-al nostru vrea să investească într-un obiectiv, de mare interes public, punînd trei condiții, extrem de simple. Pînă în 30 mai, vom avea toate modulele și se va ști valoarea. Indiferent dacă aceasta va depăși suma propusă, inițial, finanțatorul va asigura realizarea obiectivului. Parcul rămîne domeniu public, în administrarea Consiliului Local“, a spus primarul Dan Ioan Cărpușor. S-a discutat, în principiu, despre modul în care vor fi folosiți banii rezultați din exploatarea parcului, aceștia urmînd a fi păstrați într-un cont, din care, anual, prin hotărîrea Consiliului Local, vor fi dirijați către asociațiile de pensionari. Consilierul liberal Constantin Ghica, ușor ironic, a salutat investiția, susținînd că, prin materializarea proiectului de modernizare, se vor crea 200 de locuri de muncă. „Ar fi foarte bine dacă s-ar mai găsi încă un investitor sau doi care să ne rezolve și problemele cu sistemul de canalizare sau cu asfaltarea unor străzi și am fi siguri că Romanul a scăpat de probleme“, a spus Constantin Ghica. Consilierul Marius Popescu a cerut încheierea contractului de finanțare, de așa manieră încît să se asigure o transparență totală a folosirii fondurilor. Singurul consilier care și-a exprimat reținerea față de acest proiect a fost doctorul Petru Boștină, directorul Spitalului Roman. „Gestul este cît se poate de nobil, de a se face ceva pentru municipiul Roman. Ceea ce îmi frămîntă, însă, conștiința, astăzi este altceva: zona de unde vin acești bani. Sînt tentat tot timpul să asociez numele SOV cu FNI, zona din care au curs multe lacrimi. Aș vrea să știu ce ar spune despre această asociere un perdant la FNI? Poate că un asemenea proiect este și util municipiului. Acestea sînt lucruri care, mărturisesc, mă frămîntă“, a spus Petre Boștină. Primarul Dan Ioan Cărpușor i-a replicat: „Este bine că vă frămîntă astfel de lucruri, dar tot atît de bine este ca frămîntările să le aveți acasă, la dumneavoastră“.

Articole similare:
Sorin Ovidiu Vîntu investește 5 milioane de euro la Roman
Sorin Ovidiu Vîntu contestat, la Roman

Articol afisat de 2916 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de ciprian la data 10.04.2006 22:26
Poate cel mai bun lucru care se face in Neamt de ceva vreme...
Sunã minunat, incedibil parcã... voi face cu sigurantã vizite mai dese în Roman. Mi-ar fi plãcut si mai mult sã se fi fãcut în Piatra Neamt acest parc, sau de ce nu parcul din Roznov. Consider cã este un proiect minunat si cu sanse mult mai mari de reusitã decât gondoperlele sau alte proiecte "sugative" pt bugetul local din Piatra Neamt.
Am pierdut bani la FNI, nu foarte multi, iar dacã acest lucru s-a datorat lui SOV, atunci eu sunt multumit cã banii pierduti de mine se duc într-un astfel de proiect benefic pt comunitate.
Dar totusi nu pot sã nu-mi pun întrebarea: Dacã tot ceea ce s-a spus despre SOV în media este adevãrat, oare el chiar nu are nimic de câstigat din toate acestea? Sã fie oare atât de "minunat"?
Adăugat de ialexandru la data 11.04.2006 08:49
despre zbor
cind o sa zboare porcu se va realiza!
problema este daca consilieri sunt prosti sau ticalosi! una din doua !!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective