Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SOV are acceptul pentru o investiþie de 5 milioane de euro

SOV are acceptul pentru o investiþie de 5 milioane de euro

• 13 aleºi romaºcani au decis asocierea Consiliului Local cu Sorin Ovidiu Vîntu • consilierul liberal Petre Boºtinã s-a abþinut, þinînd cont de asocierea numelui Sorin Ovidiu Vîntu cu FNI • Parcul „Disneyland“ ar urma sã fie realizat pe parcursul a trei ani •

13 consilieri locali, din 14 prezenþi la ºedinþa extraordinarã a Consiliului Local, de luni, 10 aprilie, au hotãrît asocierea cu Sorin Ovidiu Vîntu, în vederea realizãrii proiectului pentru modernizarea Parcului Municipal. Un singur consilier local, doctor Petre Boºtinã, s-a abþinut. De la ºedinþã au lipsit cei trei consilieri ai Partidului Conservator - Sorin Cazan, Eusebiu Lupu ºi Elena Chiþimuº, consilierul independent Mihail Florea, consilierul Dan Zaharia, consilierul liberal Constantin Traciuc, consilierul PSD Vasile Mocanu ºi consilierul independent Dan Zaharia. Preºedinte de ºedinþã a fost ales consilierul PSD Dan Arvãtescu. Prin hotãrîrea adoptatã s-a aprobat schimbarea denumirii obiectivului, din „Parcul Municipal Roman“, în „Parcul Eugenia Vîntu“, de la data începerii finanþãrii lucrãrilor, în condiþiile în care investitorul îºi duce la îndeplinire obligaþiile asumate. Consiliul Local va trebui sã asigure interzicerea deplinã a comercializãrii de bãuturi alcoolice în incinta obiectivului. O a treia condiþie este aceea ca profitul realizat din exploatarea investiþiei sã intre într-un cont special al Asociaþiei Pensionarilor. Felician Ioniþã, directorul Direcþiei Tehnice din Primãrie, a prezentat consilierilor un istoric al parcului, care se întinde pe 17,5 hectare, fiind amenajat la sfîrºitul secolului al XIX-lea, dupã planurile arhitectului Alexandru Donici. ÃŽn 2005, un studiu privind conservarea biodiversitãþii a fost realizat de profesorul universitar Barabas, care a fãcut o „radiografiere“ a celor 3.982 de arbori, cartografia rezultatã stabilind faptul cã 607 arbori sînt foarte bolnavi ºi trebuie urgent defriºaþi, 100 trebuie trataþi, restul fiind sãnãtoºi. Operaþia de curãþire a parcului va costa peste 1,5 miliarde de lei. Acesta a trecut, apoi, la prezentarea celei de-a doua etape, privind comandarea unor studii de fezabilitate pentru redarea funcþionalitãþii de agrement a parcului, întocmit de o firmã bucureºteanã, care a colaborat la parcul „Disneyland“ din Paris. Conform planului de modernizare, se vor realiza un observator astronomic, dotat dupã ultimele standarde tehnice, ºi o telecabinã. Pe partea lateralã a parcului se va amenaja un trenuleþ - care a mai funcþionat, cîndva, în parc, apoi o pistã cu role. Modernizat va fi ºi lacul, dupã standarde occidentale, pe suprafaþa acestuia putîndu-se face plimbãri cu barca sau hidrobicicleta, existînd o porþiune de plajã ºi un tobogan. Iarna, lacul se va transforma într-un patinoar natural. Lîngã Obsevatorul astronomic ºi fîntîna artezianã, se va amenaja un Muzeu al tehnologiei ºi ºtiinþei. Spaþiul care va rãmîne disponibil va fi transformat în cafenele, construite din sticlã ºi aluminiu. Va fi, de asemenea, amenajat un Planetariu, clãdire în care va funcþiona ºi o bibliotecã. Va fi amenajat ºi un „Jurassic Parc“.

200 de noi locuri de muncã
Felician Ioniþã a spus consilierilor cã noua investiþie va însemna, implicit, modernizarea reþelelor de aducþiune a apei potabile, a iluminatului public, fiind regîndit ºi sistemul de alei. Se estimeazã cã va exista o dotare de 5,6 milioane de euro. Consilierul liberal Marius Popescu a soliciat amãnunte privitoare la consecinþele unei eventuale opriri a finanþãrii. „ÃŽn contractul de finanþare sînt prevãzute clauze prin care se vor ºti daunele, în caz de nerealizare a finanþãrii. ÃŽn orice variantã, comunitatea are de cîºtigat. Un romaºcan de-al nostru vrea sã investeascã într-un obiectiv, de mare interes public, punînd trei condiþii, extrem de simple. Pînã în 30 mai, vom avea toate modulele ºi se va ºti valoarea. Indiferent dacã aceasta va depãºi suma propusã, iniþial, finanþatorul va asigura realizarea obiectivului. Parcul rãmîne domeniu public, în administrarea Consiliului Local“, a spus primarul Dan Ioan Cãrpuºor. S-a discutat, în principiu, despre modul în care vor fi folosiþi banii rezultaþi din exploatarea parcului, aceºtia urmînd a fi pãstraþi într-un cont, din care, anual, prin hotãrîrea Consiliului Local, vor fi dirijaþi cãtre asociaþiile de pensionari. Consilierul liberal Constantin Ghica, uºor ironic, a salutat investiþia, susþinînd cã, prin materializarea proiectului de modernizare, se vor crea 200 de locuri de muncã. „Ar fi foarte bine dacã s-ar mai gãsi încã un investitor sau doi care sã ne rezolve ºi problemele cu sistemul de canalizare sau cu asfaltarea unor strãzi ºi am fi siguri cã Romanul a scãpat de probleme“, a spus Constantin Ghica. Consilierul Marius Popescu a cerut încheierea contractului de finanþare, de aºa manierã încît sã se asigure o transparenþã totalã a folosirii fondurilor. Singurul consilier care ºi-a exprimat reþinerea faþã de acest proiect a fost doctorul Petru Boºtinã, directorul Spitalului Roman. „Gestul este cît se poate de nobil, de a se face ceva pentru municipiul Roman. Ceea ce îmi frãmîntã, însã, conºtiinþa, astãzi este altceva: zona de unde vin aceºti bani. Sînt tentat tot timpul sã asociez numele SOV cu FNI, zona din care au curs multe lacrimi. Aº vrea sã ºtiu ce ar spune despre aceastã asociere un perdant la FNI? Poate cã un asemenea proiect este ºi util municipiului. Acestea sînt lucruri care, mãrturisesc, mã frãmîntã“, a spus Petre Boºtinã. Primarul Dan Ioan Cãrpuºor i-a replicat: „Este bine cã vã frãmîntã astfel de lucruri, dar tot atît de bine este ca frãmîntãrile sã le aveþi acasã, la dumneavoastrã“.

Articole similare:
Sorin Ovidiu Vîntu investeºte 5 milioane de euro la Roman
Sorin Ovidiu Vîntu contestat, la Roman

Articol afisat de 3265 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ciprian la data 10.04.2006 21:26
Poate cel mai bun lucru care se face in Neamt de ceva vreme...
Sunã minunat, incedibil parcã... voi face cu sigurantã vizite mai dese în Roman. Mi-ar fi plãcut si mai mult sã se fi fãcut în Piatra Neamt acest parc, sau de ce nu parcul din Roznov. Consider cã este un proiect minunat si cu sanse mult mai mari de reusitã decât gondoperlele sau alte proiecte "sugative" pt bugetul local din Piatra Neamt.
Am pierdut bani la FNI, nu foarte multi, iar dacã acest lucru s-a datorat lui SOV, atunci eu sunt multumit cã banii pierduti de mine se duc într-un astfel de proiect benefic pt comunitate.
Dar totusi nu pot sã nu-mi pun întrebarea: Dacã tot ceea ce s-a spus despre SOV în media este adevãrat, oare el chiar nu are nimic de câstigat din toate acestea? Sã fie oare atât de "minunat"?
Ad�ugat de ialexandru la data 11.04.2006 07:49
despre zbor
cind o sa zboare porcu se va realiza!
problema este daca consilieri sunt prosti sau ticalosi! una din doua !!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective