Matematica, o nouă piatră de moară la simularea de la BAC
Matematica le-a dat și ea de furcă elevilor de clasa a XII-a care au participat, joi, 6 aprilie, la simularea Probei D a examenului de bacalaureat. Amintim că, la simularea probei de limba și literatura română, 55,48% dintre elevi au primit note sub 5.
În județul Neamț, din cei 4.367 de viitori absolvenți de liceu, 3.748 s-au înscris pentru testele la matematică, știinte ale naturii, istoria românilor și geografia României. La simulare s-au prezentat, însă, 3.086 elevi. Potrivit statisticilor Inspectoratului Școlar al județului Neamț, testele au fost promovate de 1.882 de elevi, respectiv 60,98%, rezultatele, pe discipline, fiind următoarele: matematică-informatică - 59,84%, matematică M1 științe ale naturii - 44,9%, matematică M2, M3 - 42,44%, Istorie - 95,24% și Geografie - 95,04%. Cele mai slabe rezultate au fost cele de la matematică.
Procentele de promovabilitate au variat, în funcție de unitățile liceale, de la 93,75% - la Colegiul Național „Roman-Vodă“ din Roman, 90,7% - la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, pînă la 26,3% - la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț, 19,4% - la Colegiul Tehnic din aceeași localitate, fiind înregistrate și surprize neplăcute, de genul promovabilitate de 1,89%, la Colegiul Danubiana Roman (profilul tehnic). Aici, un singur elev a reușit să obțină o notă de trecere la matematică.
Simularea examenului de bacalaureat se încheie astăzi, cu probele E și F: fizică, chimie, logică, anatomie și fiziologie umană și genetică, istorie universală, economie, psihologie, informatică, pregătire teoretică sportivă, limba germană, engleză, franceză, măsurări electrice și electronice, contabilitate, ecologie și protecția mediului.
Simulările nu sînt obligatorii, elevii participînd facultativ la acestea.
Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, dar simulările îi ajută pe participanți să-și aprecieze viitoarea prestație la examenele din vară. Testările sînt programate în zile diferite, pentru fiecare probă de examen, astfel ca doritorii să poată participa la toate. Condițiile de organizare a simulării bacalaureatului se apropie foarte mult de atmosfera reală, prin organizarea de centre de examen și de evaluare, stabilirea unor comisii externe, afișarea rezultatelor și baremurilor de notare, precum și a instrucțiunilor privind accesul candidaților în săli. Participanții trebuie să se obișnuiască de pe acum cu aceasta, dat fiind că vor fi supravegheați de alți profesori decît cei de la clasă, subiectele vor veni de la minister și vor trebui să se prezinte, la ora stabilită, cu actele de identitate.
|