Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 11 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Chiar dacã protocolul Alianþei nu ar funcþiona în cele mai bune condiþii, nu vãd de ce PNL ºi PD nu ar putea colabora eficient în coaliþia care guverneazã“

„Chiar dacã protocolul Alianþei nu ar funcþiona în cele mai bune condiþii, nu vãd de ce PNL ºi PD nu ar putea colabora eficient în coaliþia care guverneazã“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ ªerban Strãtilã

Reporter: Cum comentaþi interviul acordat recent de preºedintele Bãsescu la Antena 1? S-a înþeles cã alianþa mai existã doar de dragul aderãrii ºi cã între liberali ºi democraþi ar exista divergenþe mari.
ªerban Strãtilã: Alianþa va funcþiona cel puþin pînã la data aderãrii României la UE. Chiar dacã protocolul Alianþei nu ar funcþiona în cele mai bune condiþii, nu vãd de ce PNL ºi PD nu ar putea colabora eficient în coaliþia care guverneazã în acest moment. Deci, dacã la ora actualã Alianþa funcþioneazã, este urmare a voinþei celor douã partide, nu pentru cã aºa a decis preºedintele României. ªi va exista pînã cînd PNL ºi PD vor decide altfel. Am vãzut ºi eu declaraþiile domnului Bãsescu ºi le-am interpretat ca pe un amestec în viaþa politicã a Alianþei, lucru pe care n-ar trebui sã-l facã, dacã luãm în considerare atribuþiile pe care le are. Mai grav este cã astfel de declaraþii duc la crearea în mod artificial de tensiuni ºi instabilitãþi cu impact negativ asupra actului de guvernare. Faptul cã regretã cã l-a numit prim ministru pe Cãlin Popescu Tãriceanu este numai o problemã personalã a dumnealui.
Dar eu îmi aduc aminte cã aceastã decizie nu a fost luatã de Traian Bãsescu, ci de Alianþã, în protocolul cãreia este menþionat foarte clar cã unul dintre partide desemneazã candidatul la preºedinþie, iar celãlalt candidatul pentru funcþia de prim-ministru. Aºa cã domnul preºedinte îºi exagereazã rolul pe care l-a avut.
Dincolo de simpatii ºi antipatii personale, adevãraþii oameni politici trebuie sã facã efortul de a se ridica la înãlþimea funcþiei pe care o deþin ºi sã-ºi asume în primul rînd responsabilitãþile, ºi abia dupã aceea privilegiile aferente.
Cît despre divergenþe între liberali ºi democraþi, ele existã în unele filiale ºi chiar la nivel central, dar nu depãºesc în importanþã unele care existã chiar în interiorul fiecãruia din cele douã partide. Oricum, aºa cum am mai spus, nu este o catastrofã pentru nimeni nici menþinerea nici ruperea Alianþei. Important este ca instituþiile statului - Parlament, Guvern, Preºedinþie - sã funcþioneze eficient ºi în interesul cetãþenilor, iar acest lucru stã în puterea conducãtorilor politici ai momentului.
Rep.: Între timp, PNL a obþinut ºefia Consiliului Judeþean. Cît de importantã este aceastã reuºitã ºi cum comentaþi faptul cã unii consilieri PSD au votat cu candidatul Alianþei?
ª.S.: Se va vedea foarte curînd cã aceastã schimbare de la Consiliul Judetean va fi resimþitã ºi de populaþie. ªi va fi o schimbare pozitivã. Noi sîntem la guvernare ºi vom avea rezultate mai bune în administrarea judeþului, în primul rînd pentru cã va exista o comunicare mai bunã între autoritãþile publice. Domnul Dan Constantin n-a fost capabil sã comunice, n-a ºtiut sã administreze eficient judeþul. Veþi vedea cã noul preºedinte va demonstra cã ºi Neamþ poate fi un judeþ modern. Vlad Marcoci va fi un altfel de preºedinte, iar faptul cã ocupã aceastã funcþie este un motiv în plus pentru PNL sã demonstreze cã ºtie sã guverneze. Victoria obþinutã la alegerile din 31 martie este a lui ºi a echipei sale. Un rol foarte important l-a avut primarul municipiului Piatra Neamþ. Domnul Gheorghe ªtefan ºtia foarte bine cît de dificilã e colaborarea cu PSD, a vãzut cã nu este sprijinit de fostul preºedinte ºi s-a luptat nu neapãrat pentru Vlad Marcoci, cît mai ales pentru ca acest judeþ sã aibã un preºedinte mai bun. Cît despre faptul cã au fost ºi voturi de la consilierii PSD, acest lucru nu face decît sã demonstreze cã am avut dreptate. Dan Constantin n-a mai fost vrut nici mãcar de oamenii lui. Pînã ºi ei au vãzut cã e nevoie de alt preºedinte. Am auzit de declaraþiile pe care le-a fãcut fostul primar de Piatra Neamt pe un post de televiziune. Din pãcate, Ion Rotaru ne-a oferit în acest mod noi dovezi cã la PSD e o luptã continuã pentru putere, cu orice fel de arme, cu trãdãri, cu lovituri sub centurã, cu alegeri falsificate...
Vlad Marcoci nu va avea o misiune uºoarã, pentru cã va trebui sã îºi consolideze majoritatea conturatã la alegerile pentru preºedinþia CJ. Important este ca acei consilieri din PSD care l-au susþinut sã-i acorde ºi în continuare susþinerea pentru proiecte de interes public, demonstrînd astfel cã lupta politicã trebuie sã înceteze în faþa unor mãsuri de bun simþ, luate în folosul cetãþenilor judeþului.
Nu în ultimul rînd, îl felicit pe Vlad, în calitate de coleg de partid, dar ºi ca prieten, ºi îl asigur de toatã disponibilitate mea de a participa la proiecte de interes judeþean.

„Legea lustraþiei ne scãpa de cei care au profitat de noi în orînduirea comunistã ºi vor sã mai facã ºi acum acelaºi lucru“
Rep.: Legea lustraþiei a trecut prin Senat. Credeþi cã va fi adoptatã ºi de Camera Deputaþilor?
ª.S.: Sper cã da. V-am spus, eu am votat pentru aceastã lege ºi sper sã intre în vigoare aºa cum este conceputã. Era bine dacã o aveam deja aplicatã, poate am fi avut altã clasã politicã. În orice caz, nu mai era cazul sã-l schimbãm pe domnul Dan Constantin. Nu am mai fi avut guvernul corupt al lui Adrian Nãstase, n-am fi fost þinuþi pe loc de Ion Iliescu ºi probabil cã multe dintre funcþiile publice importante ar fi fost ocupate de oameni tineri, cu o altã mentalitate. O astfel de lege ne scãpa de cei care au profitat de noi în orînduirea comunistã ºi vor sã mai facã ºi acum acelaºi lucru.
Rep.: O întrebare aparent din afara politicului. Aþi vãzut „meciul mileniului“? Cît de mult credeþi cã va conta victoria Stelei ºi ascensiunea ei în cupele europene pentru scorul electoral al lui Gigi Becali?
ª.S.: Este o problemã pe care vãd cã nimeni nu vrea sã o ia în calcul. Eu am toatã stima pentru succesele fotbaliºtilor de la Steaua, deºi nu sînt un microbist împãtimit. Am vãzut meciul ºi nu numai pe acesta, ci ºi pe celelalte, inclusiv ale Rapidului ºi, în general, tot ceea ce este sport de top. Sigur cã ºi eu îmi doresc sã avem echipe româneºti care sã cîºtige competiþii importante ºi care sã ne facã mîndri cã sîntem români. Dar mã tem cã nu toþi românii vor ºti sã discearnã între munca ºi rezultatele fotbaliºtilor de la Steaua ºi interesele lui Gigi Becali. Trebuie sã înþelegem cã el cîºtigã bani de pe urma acestor jucãtori ºi cã nu face investiþii la Steaua doar de dragul românilor. Este un calcul strict managerial. În nici un caz nu trebuie sã considerãm cã rezultatele Stelei pot fi argumente pentru a-l vota pe Becali. El trebuie analizat ca orice alt candidat ºi evaluat doar prin prisma calitãþilor sale legate de funcþia pentru care candideazã.
Eu nu cred cã poate fi preºedinte sau parlamentar un om care amestecã stîna cu politica ºi confundã dialogul civilizat cu limbajul de mahala. ªi n-am înþeles niciodatã de ce alãturi de un om de teapa lui Gigi Becali, despre care ºtim cu toþii cum a acumulat averea pe care o are, se pot afiºa oameni politici de marcã, în frunte cu preºedintele României. ªi actualul guvern a fãcut aceastã eroare, aºa cum ºi cel precedent a procedat. Ar fi bine sã se ºtie cã PNG este creaþia unui grup de strategi politici ai PSD, în frunte cu Viorel Hrebenciuc, care ºi-a propus sã scadã din voturile lui Vadim Tudor. Cred cã oameni ca Becali dãuneazã imaginii clasei politice ºi chiar a României. Spre deosebire de fotbaliºtii Stelei sau de cei ai Rapidului, care, împreunã cu cei de la handbal sau cu ºahiºti ca Dieter Nisipeanu, fac un mare bine acestei þãri ºi trebuie respectaþi pentru asta.

Articol afisat de 1694 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective