Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ªedinþã secretã la procesul elevei acuzate de crimã

ªedinþã secretã la procesul elevei acuzate de crimã

• ieri, a avut loc primul termen al procesului • Irina Baroi Gasparic este acuzatã cã ºi-a ucis mama la priveghiul bunicii • pe toatã durata procesului, învinuita a plîns •

La Tribunalul Judeþean Neamþ a avut loc ieri, 26 aprilie 2006, primul termen al procesului în care Irina Baroi Gasparic, de 17 ani, din comuna Alexandru cel Bun, este cercetatã pentru uciderea mamei. Deoarece inculpata este minorã, magistraþii au decis ca ºedinþa de judecatã sã fie secretã. Sala a fost evacuatã, dupã care adolescentei i-a fost prezentat actul de trimitere în judecatã. Imediat, s-a trecut la audierea acuzatei. Aceasta a povestit instanþei despre certurile foarte dese care izbucneau între ea ºi victimã, precum ºi faptul cã mama, Rada Gasparic, nu era de acord cu ea în diverse probleme. Firul relatãrii a curs cãtre momentul crimei, învinuita plîngînd continuu pe toata durata audierilor. Irina Baroi Gasparic a relatat cã ºi-a strîns mama de gît, iar dupã ce victima a cãzut la pãmînt, a lovit-o în cap cu toporul, fiindu-i fricã ca nu cumva aceasta sã se ridice ºi sã o loveascã. A recunoscut fapta reþinutã în sarcina sa, iar la final a declarat în faþa judecãtorilor cã regretã profund ºi-i pare foarte rãu pentru ceea ce a fãcut. Deºi inculpata a fost expertizatã psihiatric, apãrarea a solicitat instanþei o completare a expertizei, care sã demonstreze dacã, în momentul faptei, autoarea avea sau nu discernãmînt. Instanþa a fost de acord cu cererea, iar tînãra va fi, din nou, transferatã la Penitenciarul Jilava, pentru a fi expertizatã la IML „Mina Minovici“ Bucureºti. Pledoaria apãrãrii s-a bazat, în principal, pe starea de provocare din partea victimei. Reamintim cã fapta a avut loc în noaptea de 19 spre 20 ianuarie 2006, cînd, într-un acces de furie necontrolatã, ºi-a ucis mama, Rada Gasparic, de 45 de ani, la priveghiul bunicii. Deoarece ea nu are încã 18 ani, anchetatorii au dispus transferarea sa la Penitenciarul Jilava, în vederea expertizãrii psihiatrice. Tînãra a fost supusã unui control amãnunþit, în urma cãruia s-a stabilit cã are reprezentarea faptelor de care este acuzatã.
„(...) Tulburare de conduitã pe fondul personalitãþii cu tendinþa la structurare instabil emoþional. Are discernãmîntul pãstrat în raport de fapta pentru care este cercetatã. Inteligenþã medie, fire emotivã cu tendinþe impulsive“, se arãta în rezultatul expertizei medico-legale psihiatrice. La finalizarea urmãririi penale, s-a dispus trimiterea în judecatã a învinuitei. Irina Baroi Gasparic nu a negat crima ºi a recunoscut fapta. Ea riscã o pedeapsã cu închisoarea între 7 ani ºi jumãtate ºi 12 ani ºi jumãtate, dacã va fi gãsitã vinovatã.
Victima, Rada Baroi Gasparic, îºi chemase fata acasã, de la Liceul de Artã „Nicolae Tonitza“ din Bucureºti, unde era elevã. Tensiunile dintre mamã ºi fiicã au ajuns la apogeu. Pãrinþii erau divorþaþi, iar tatãl locuia la cîteva case distanþã. Irina s-a certat cumplit cu mama ei, dupã ce toatã lumea a plecat, ºi, într-un moment de furie, a strîns-o de gît cu o sfoarã de la pachetele de prosoape cumpãrate pentru înmormîntare. Deºi victima murise, acuzata a continuat agresiunea, a luat o bardã ºi a lovit-o în cap. Nu cu tãiºul, ci cu cealaltã parte, în formã de piolet, provocîndu-i o ranã adîncã de cîþiva centimetri. „Am fost nevoitã sã acþionez aºa, deoarece mama nu mai tãcea. Am luat o frînghie ºi am strîns-o de gît ºi, deºi era la pãmînt, mi-a fãcut impresia cã tot continuã sã mã certe. Am vãzut un topor pe scãri ºi am lovit-o din nou“, a declarat inculpata, imediat ce a fost reþinutã de anchetatori. Dupã grozãvie, a bîntuit toatã noaptea prin sat, a ajuns în oraº, s-a întors la tatãl ei, unde a fost gãsitã de anchetatori. Nici mãcar nu a încercat sã ascundã fapta, hainele ºi încãlþãmintea, pline de sînge, fiind gãsite la vedere de oamenii legii. Irina Baroi Gasparic era elevã la Liceul de Artã „Nicolae Tonitza“ Bucureºti, se anunþa o mare speranþã a artelor plastice. ªi a poeziei.

Articol afisat de 2007 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective