Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bani duºi pe Apa Sîmbetei, din bugetele primãriilor

Bani duºi pe Apa Sîmbetei, din bugetele primãriilor

• virusul gripei aviare dispare la temperaturi de peste 15 grade Celsius • primarii sînt obligaþi, în continuare, sã cumpere dezinfectant ºi echipamente de protecþie •

Încãlzirea vremii ar putea spulbera grijile legate de apariþia focarelor de gripã aviarã, dar, cu toate acestea, primarii nu scapã de obligaþia de a achiziþiona materiale dezinfectante ºi echipamente de protecþie care sã fie utilizate în caz de nevoie.
Specialiºtii Direcþiei Sanitar-Veterinare Neamþ susþin cã virusul care provoacã gripa aviarã dispare rapid la temperaturi care depãºesc 15 grade Celsius. Asta nu înseamnã cã bugetele locale vor scãpa de cheltuieli, care ar putea deveni inutile, primarii fiind obligaþi sã îºi pregãteascã tot ceea ce este necesar pentru intervenþiile în situaþii de acest gen. „Dupã trecerea perioadei reci, ºansele de apariþie a focarelor de gripã aviarã se reduc semnificativ, pentru cã virusul dispare foarte repede la temperaturi ce depãºesc 15 grade Celsius. Judeþul Neamþ se încadreazã în zona a III-a de risc privind apariþia focarelor de gripã aviarã, dar nu se ºtie niciodatã cum evolueazã lucrurile. Este posibil ca o persoanã din Constanþa, unde existã focare de gripã aviarã, sã aducã în Neamþ, la rude, cu bune intenþii, cîteva pãsãri purtãtoare ale virusului. ÃŽntr-o astfel de situaþie, lucrurile iau o turnurã nouã, la care sperãm, totuºi, sã nu se ajungã. Þinînd cont de aceste aspecte, primarii au obligaþia sã procure stocuri de dezinfectante ºi echipamente de protecþie“, a declarat doctor Constantin Lipan, director adjunct al Direcþiei Sanitar- Veterinare Neamþ.

Sarcini da, bani ba

Aprovizionarea cu cele necesare, în cazul apariþiei focarelor de gripã aviarã în judeþ, dã mari dureri de cap primarilor nemþeni. Conducerea Direcþiei Sanitar Veterinare le-a trasat ca sarcinã, aleºilor comunali, sã achiziþioneze materiale dezinfectante, covoare care vor fi îmbibate cu acestea ºi întinse la intrãrile ºi ieºirile din comune, precum ºi la uºile principale din instituþiile publice, pompe pentru stropit ºi halate pentru echipele care vor interveni, în caz de necesitate. Toate aceste achiziþii vor fi depozitate în magaziile primãriilor, urmînd sã fie folosite în situaþia apariþiei gripei pãrãreºti. Problema grea pentru toþi aleºii locali rãmîne procurarea banilor, întrucît bugetul pe 2006 al fiecãrei primãrii din judeþ a fost întocmit în decembrie 2005, perioadã în care ºefii administraþiilor nu ºtiau de aceste cheltuieli - sume de zeci de milioane de lei pentru preîntîmpinarea gripei aviare. Cum nu dispun de fonduri speciale, aceºtia sînt nevoiþi sã sacrifice alte programe pe care ºi le-au propus pentru acest an, în detrimentrul comunitãþilor. De exemplu, primarul de Petricani, Ermil Isachi, a spus cã vor fi fãcute economii la becuri, mãturi ºi la alte cheltuieli „de bun simþ“ pe care ar trebui sã le facã o instituþie publicã, astfel încît sã poatã fi adunaþi bani pentru materialele necesare preîntîmpinãrii gripei aviare. Primarul de Rediu, Vasile Motfolea, a spus cã nici nu poate fi vorba de cheltuieli mai mari de 30-40 milioane de lei, pentru dezinfectante ºi alte materiale de protecþie. „N-avem bani sã realizãm nici ce este foarte urgent în comuna noastrã, dar sîntem nevoiþi sã ne schimbãm planurile ºi sã luãm cîteva milioane de la drumuri ºi de unde se va mai putea. La Ruginoasa, onorarea sarcinilor trasate de autoritãþile judeþene va însemna „sacrificarea“ unui monument ce urma a fi ridicat în cinstea eroilor din comunã. ÃŽn cazul în care nu se vor conforma cerinþelor reprezentanþilor Direcþiei Sanitar-Veterinare, gospodarii localitãþilor vor fi amendaþi. Aceste verificãri sînt programate a se desfãºura în cursul actualei luni. Primarii trebuie sã solicite ajutorul medicilor veterinari ºi sã facã achiziþiile la recomandarea lor. Dezinfectantul pe care vor trebui sã îl cumpere va putea fi utilizat ºi în alte acþiuni de dezinfecþie, nu doar în cazul apariþiei gripei aviare.

Articol afisat de 1789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective