Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bani duși pe Apa Sîmbetei, din bugetele primăriilor

Bani duși pe Apa Sîmbetei, din bugetele primăriilor

• virusul gripei aviare dispare la temperaturi de peste 15 grade Celsius • primarii sînt obligați, în continuare, să cumpere dezinfectant și echipamente de protecție •

Încălzirea vremii ar putea spulbera grijile legate de apariția focarelor de gripă aviară, dar, cu toate acestea, primarii nu scapă de obligația de a achiziționa materiale dezinfectante și echipamente de protecție care să fie utilizate în caz de nevoie.
Specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare Neamț susțin că virusul care provoacă gripa aviară dispare rapid la temperaturi care depășesc 15 grade Celsius. Asta nu înseamnă că bugetele locale vor scăpa de cheltuieli, care ar putea deveni inutile, primarii fiind obligați să își pregătească tot ceea ce este necesar pentru intervențiile în situații de acest gen. „După trecerea perioadei reci, șansele de apariție a focarelor de gripă aviară se reduc semnificativ, pentru că virusul dispare foarte repede la temperaturi ce depășesc 15 grade Celsius. Județul Neamț se încadrează în zona a III-a de risc privind apariția focarelor de gripă aviară, dar nu se știe niciodată cum evoluează lucrurile. Este posibil ca o persoană din Constanța, unde există focare de gripă aviară, să aducă în Neamț, la rude, cu bune intenții, cîteva păsări purtătoare ale virusului. Într-o astfel de situație, lucrurile iau o turnură nouă, la care sperăm, totuși, să nu se ajungă. Ținînd cont de aceste aspecte, primarii au obligația să procure stocuri de dezinfectante și echipamente de protecție“, a declarat doctor Constantin Lipan, director adjunct al Direcției Sanitar- Veterinare Neamț.

Sarcini da, bani ba

Aprovizionarea cu cele necesare, în cazul apariției focarelor de gripă aviară în județ, dă mari dureri de cap primarilor nemțeni. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare le-a trasat ca sarcină, aleșilor comunali, să achiziționeze materiale dezinfectante, covoare care vor fi îmbibate cu acestea și întinse la intrările și ieșirile din comune, precum și la ușile principale din instituțiile publice, pompe pentru stropit și halate pentru echipele care vor interveni, în caz de necesitate. Toate aceste achiziții vor fi depozitate în magaziile primăriilor, urmînd să fie folosite în situația apariției gripei părărești. Problema grea pentru toți aleșii locali rămîne procurarea banilor, întrucît bugetul pe 2006 al fiecărei primării din județ a fost întocmit în decembrie 2005, perioadă în care șefii administrațiilor nu știau de aceste cheltuieli - sume de zeci de milioane de lei pentru preîntîmpinarea gripei aviare. Cum nu dispun de fonduri speciale, aceștia sînt nevoiți să sacrifice alte programe pe care și le-au propus pentru acest an, în detrimentrul comunităților. De exemplu, primarul de Petricani, Ermil Isachi, a spus că vor fi făcute economii la becuri, mături și la alte cheltuieli „de bun simț“ pe care ar trebui să le facă o instituție publică, astfel încît să poată fi adunați bani pentru materialele necesare preîntîmpinării gripei aviare. Primarul de Rediu, Vasile Motfolea, a spus că nici nu poate fi vorba de cheltuieli mai mari de 30-40 milioane de lei, pentru dezinfectante și alte materiale de protecție. „N-avem bani să realizăm nici ce este foarte urgent în comuna noastră, dar sîntem nevoiți să ne schimbăm planurile și să luăm cîteva milioane de la drumuri și de unde se va mai putea. La Ruginoasa, onorarea sarcinilor trasate de autoritățile județene va însemna „sacrificarea“ unui monument ce urma a fi ridicat în cinstea eroilor din comună. În cazul în care nu se vor conforma cerințelor reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare, gospodarii localităților vor fi amendați. Aceste verificări sînt programate a se desfășura în cursul actualei luni. Primarii trebuie să solicite ajutorul medicilor veterinari și să facă achizițiile la recomandarea lor. Dezinfectantul pe care vor trebui să îl cumpere va putea fi utilizat și în alte acțiuni de dezinfecție, nu doar în cazul apariției gripei aviare.

Articol afisat de 1469 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective