Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Afacerea „Delphin Internațional“

Afacerea „Delphin Internațional“

• tot mai multe persoane participă la un joc piramidal • suma de înscriere este de 2.300 de euro • recruții aduc banii de acasă sau sînt ajutați să împrumute rapid din bancă • ca să-și recupereze banii, ei trebuie să racoleze noi membri • cei de la baza piramidei au cel mai mult de pierdut, pentru că nu reușesc să mai aducă alți adepți • întîlnirile se desfășoară la Casa de Cultură din Roman, unde poți intra în sală doar pe bază de invitație •

Un joc piramidal din ce în ce mai periculos a prins foarte multe persoane. Doar înscrierea în joc ajunge la 2.300 de euro, iar recuperarea banilor este condiționată de atragerea în circuit a cel puțin patru noi membri. Secretomania este cuvînt de ordine, noii adepți fiind convinși mai întîi că, în cazul Delphin Internațional, este vorba despre o afacere la care au acces doar inițiații și a cărei taină trebuie păstrată cu sfințenie. Oată intrați în joc, membrii semnează un document prin care se obligă să păstreze confidențialitatea față de autorități, dar și față de ziariști. În caz contrar, ei sînt obligați să plătească firmei 10.000 de euro despăgubiri. Prevederea este cel puțin bizară, întrucît contractul este semnat doar într-un singur exemplar, care rămîne la organizatorii jocului. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care oamenii nu se înghesuie să reclame autorităților că au fost păcăliți. Dar nici procese care să aibă drept obiect încălcarea acestei clauze de confidențialitate nu au fost pînă acum. Afacerea pare să meargă ca pe roate, pentru că a debutat în Neamț și Bacău de ceva vreme, iar oamenii legii nu prea au ce face. Poate și pentru că, potrivit unor recruți, al căror nume din motive lesne de înțeles nu le vom face publice, în joc au intrat și foarte mulți dintre polițiști, jandarmi sau angajați din armată. Trebuie menționat că plata cotizației se face doar în valută și, contra sumei de 2.300 de euro, delfinii primesc o carte intitulată „Calea succesului“. Carte care nu are autori, în așa fel încît nici măcar aceștia să nu poată fi trași la răspundere în caz că „succesul“ nu se înghesuie să apară, așa cum scrie în tipăritură.

Racolarea

Metoda de racolare este una dintre cele mai sofisticate, în sensul că sînt atrase în joc mai întîi persoanele cu funcții de răspundere din firme sau instituții, care pot trage după ele cît mai mulți recruți. Acestea sînt, de regulă, cele mai cîștigate, pentru că își recuperează relativ repede investiția și, poate, și ceva în plus. „Am primit o invitație, să mă alătur firmei și să cîștig bani mulți, să-mi «fac luminos viitorul meu și al copiilor». Mi s-a cerut să vin în fața Hotelului Bistrița și voi vedea acolo despre ce este vorba. Mi s-a părut ciudat, mai ales că, la un moment dat, mi s-a spus că vom merge undeva, dar cu mijloacele lor de transport, nu cu cele personale. Nu m-am dus, pentru că eu nu am crezut niciodată în astfel de afaceri, mai ales că trebuia să cotizez cu 2.300 de euro. Cred că este vorba despre un joc piramidal și, pentru că acestea au fost interzise prin lege în România, se încearcă păstrarea pe cît posibil a secretului, pînă se sparge buba“, ne-a declarat unul dintre cei mai respectabili șefi de instituții din Bacău care a fost vînat cu insistență de către racolatori. De regulă, noii recruți, pentru a căpăta încredere, sînt abordați de prietenii care sînt deja „delfini“ și care fie sînt la acest stadiu, fie sînt pe diferite trepte de ierarhie în „firmă“. „La mine a venit un prieten și coleg de serviciu pe deasupra, care m-a întrebat dacă nu vreau să cîștig 10.000 de euro fără prea multă bătaie de cap. Doar că aș fi fost ocupat sîmbăta. Am încercat să aflu mai multe amănunte, dar mi-a spus că este «secret», afacerea nu-i pentru oricine și, dacă sînt interesat, voi afla mai multe de la șeful lui“, ne-a povestit unul dintre recruții care lucrează în Ministerul Administrației și Internelor.

Plecarea

Pentru delfinii din Bacău, întrunirile au loc la Casa de Cultură din Roman. La plecare, sîmbăta dimineața, se adună în diferite locații, de unde se îmbarcă în microbuze închiriate de organizatori. Aceștia pozează în oameni de afaceri prosperi, îmbrăcați la patru ace, cu telefoane mobile scumpe, cu mașini așișderea și vorbesc sonor despre ultimele realizări ale nu știu cărui delfin, care a cîștigat cîteva mii de euro de la ultima întrevedere. „Pe mine m-a chemat în parcarea de la Hotelul Moldova. Asta după ce-am achitat, cu o zi înainte, 600.000 de lei. Mi-a spus să mă duc în costum. M-am dus în blugi și sacou, dar cînd am ajuns acolo, unul dintre «șefi» a scos o cravată din buzunar și mi-a întins-o. Mi-a spus că ținuta este obligatorie, ca și cum nu eram sătul de ținută la serviciu. Am încercat să-l întreb din nou pe prietenul meu despre ce-i vorba, dar mi-a spus că voi afla cînd vom ajunge la întîlnire. Am reușit doar să aflu că mai sînt și alții, care se adună în alte locuri“, ne-a povestit subordonatul lui Vasile Blaga. „Tot 600.000 de lei am achitat și eu anticipat. M-am dus cu mașina mea, în parcarea de la Moldova, și voiam să merg tot cu ea și mai departe. Mi-au zis s-o las în parcare și să urc în microbuz. Am încercat să-l întreb pe fostul meu coleg de școală, cel care mă racolase, unde mergem. Mi-a spus că o să văd eu. I-am spus atunci că sînt de serviciu de la ora cinci după-amiaza și mi-a zis că pînă atunci sîntem înapoi. Cînd am văzut că ieșim din Bacău, era să înnebunesc. Știți, la noi este regula ca atunci cînd pleci din județ să anunți la unitate că ai părăsit garnizoana. Așa se procedează la armată. Fostul meu coleg a fost puțin depășit de situație, nu se gîndise la asta. Mi-am sunat un coleg de serviciu, să anunțe plecarea mea, și l-am asigurat că pînă la ora cinci voi fi la unitate“, ne-a povestit un subofițer MApN.

Ședința

La Roman, în fața Casei de Cultură stau „barosanii“, așa cum ni i-a descris unul dintre spălătorii de parbrize. Supărat că aceștia sînt zgîrciți și nu-i lasă nici să se atingă de mașinile lor, darămite să le spele parbrizurile, puștiul povestește că se adună în fiecare sîmbătă: „directorii“ și „fraierii“. „Nu știu ce tot povestesc ei acolo, că nu ai voie să intri decît cu o hîrtie în piept pe care scrie numele. Da' să-i vezi pe fraieri cum ies de acolo după-amiaza, parcă sînt beți, da' nu sînt. Am auzit eu ceva, că ăștia urmează să vină cu mălaiul pentru directori. Unii dintre ei mai vin și altă dată, alții nu“, a rezumat plastic puștanul ce se întîmplă la întrunirile delfinilor. Potrivit interlocutorilor noștri, posibili membri se numesc invitați și primesc, pentru intrarea în sală, un ecuson cu numele lor. La intrare, li se mai dă un fel de insignă. „O chestie de tablă, care-i de fapt un medalion, că nu o poți prinde la haină, pe care este desenat un delfin“, ne-a spus unul dintre invitați. Ședințele de prezentare se desfășoară pe parcursul a patru părți, asortate cu muzică antrenantă, bătăi din palme bine regizate, la care trebuie să participe toată lumea, și tropăieli de picioare. „Una, două, cineva urlă: «Să ne bucurăm!», și toată lumea se ridica în picioare și aplauda“, ne-a povestit un invitat. La prima pauză, invitații completează un Contract de confidențialitate, prin care se obligă să plătescă despăgubiri de 10.000 de euro dacă divulgă secretul firmei. Urmează partea a doua, unde sînt impulsionați să fie foarte atenți, că „acum e miezul“, și unde sînt prezentați cu mare pompă „cîștigătorii“.

Momeala

„De fapt este un joc psihologic, prin care li se arată invitaților cît de ușor se pot cîștiga bani, se arată un tabel cu sume mari în euro, cea mai mare sumă posibil de cîștigat fiind 50.000 de euro. La pauza a doua, invitaților li se face «crucea», întrebați fiind pe ce ar cheltui banii, ce și-ar dori și ce prieteni ar putea aduce să lucreze cu ei. Urmează partea a treia, unde cade bomba: pentru a cîștiga banii e nevoie de o investiție de numai 2.290 euro! În cea de-a patra parte, li se dau detalii despre cum ar putea găsi cei 2.290 euro și li se sugerează că, în cazul în care nu au acești bani la saltea, viitorii delfini pot beneficia de un ajutor financiar. Adică de un împrumut bancar cu dobîndă foarte mică, obținut rapid și fără bătaie de cap de la o bancă unde au relații. Nu-ți cer decît adeverință de salariu și copie după buletin. Dacă nu poți aduce adeverință, se oferă să-ți rezolve ei împrumutul bancar și fără asta“, ne-au mai spus recruții. Invitaților li se spune că sînt înregistrați într-o bază de date și că nu vor mai putea fi invitați niciodată, dacă nu reușesc să facă rost de bani în trei zile. În tot acest timp, ei sînt contactați sistematic și „ținuți la cald“, pentru a-și convinge și soțul sau soția și a intra în afacere. „De', e cam aiurea să-i spui soției că-ți trebuie aproape 100 de milioane de lei pentru o afacere despre care nu poți să-i spui nimic. Te poți trezi opărit“, a remarcat unul dintre interocutori. Unii dintre ei încă mai sînt în joc. N-au cîștigat nimic, în schimb sînt obligați să cotizeze, aproape în fiecare sîmbătă, cu cîteva sute de mii de lei pentru dumul către Roman.

FOTO: În fața Casei de Cultură din Roman așteaptă, strategic, „barosanii“

Articole similare:
Delfinii caută alti fraieri
„Delfinii“, în atentia Protectiei Consumatorilor
75.000 de euro confiscati
Afacerea „Delphin International“
Delfini călcati de Gardă
Delfinii si-au facut cuib la Roman

Articol afisat de 28876 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mirela ROMANEȚ, Ziarul de Bacău)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de andreea20 la data 04.05.2006 09:58
Ceva nou?!
Eu stiu din primavara lui 2005 de aceasta afacere. Exista membri si din Harghita. Nu stiam ca e asa un mare secret!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective