Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fabrică revendicată de 11 ani

Fabrică revendicată de 11 ani

• urmașii proprietarului fabricii de ulei din Gara Veche încearcă să o redobîndească de 11 ani • fabrica Solo și o casă au devenit active ale societății Montana, intrată în faliment • hotărîrile judecătorești nu au fost respectate din varii motive • subprefectul amenință lichidatorul judiciar de la Montana cu amenzi de miliarde •

Andre Edmond Abels se luptă de 11 ani pentru a recăpăta fosta Fabrică de Uleiuri „Solo“, din Gara Veche, și o casă, care au aparținut familiei sale pînă la naționalizarea din 1948. După atîtea zbateri pentru a-și recăpăta moștenirea luată de comuniști, chiar dacă justiția i-a dat dreptate, peste tot unde s-a adresat, Andre Abels nu a reușit, nici pînă acum, să intre în posesia bunurilor care aparțin, de drept, familiei sale. Acesta este motivul pentru care a solicitat o întrevedere cu subprefectul de Neamț, Vasile Șendrea.
În timp, fabrica a ajuns un activ al firmei Montana, care se află în procedură de faliment, aflîndu-se sub supravegherea judecătorului sindic, iar toate deciziile legate de patrimoniul falitei sînt luate de către acesta. Andre Edmond Abels afirmă că locuința, care era separată de fabrică, trebuia înapoiată de drept, iar pentru fabrică și teren a demarat acțiuni în justiție. „Fosta casă a părinților mei trebuia restituită de drept pentru că a fost preluată de stat, în 1948, fără titlu, iar legea prevede că restituirea se face de drept. În ce privește fosta Fabrică «Solo» și terenul aferent, am încercat să intrăm în posesie în 2003, dar Montana s-a opus executării silite. Atunci, au apărut normele metodologice de aplicare a Legii 10/2001, care prevedeau aplicarea fazei administrative de recuperarea a terenurilor și imobilelor naționalizate. În acel moment, am suspendat acțiunile judecătorești care erau în derulare și am încercat să intrăm în posesia bunurilor, dar fără nici un rezultat“, a declarat Andre Abels.
Deși tot încearcă din 1996, Abels nu a reușit pînă acum să intre în posesia activelor. În prezent, imobilele fostei Fabrici «Solo» și locuința din strada Gara Veche nr.3, din Piatra Neamț, teren și clădiri sînt deținute de Montana SA, societate care se află în lichidare judiciară. Pentru că aceasta nu a plătit către stat valoarea acțiunilor pe care le cumpărase, în 2004 a fost reziliat contractul de vînzare-cumpărare și statul a devenit acționar majoritar la Montana, cu 70% din capitalul social. În acest context, moștenitorul s-a adresat APAPS, care a înștiințat familia Abels că retrocedarea este condiționată de un aranjament privind scăderea datoriilor Montana, din neplata la timp a ratelor pentru acțiunile cumpărate la privatizare.
„Ulterior, conducerea de la Montana a ridicat o nouă condiție legată de datoriile pe care le avea față de AVAS, care, în vederea recuperării banilor, a scos la vînzare imobilele Fabricii «Solo», cu care a garantat un credit luat de la Bancorex. Am adus la cunoștința AVAS că bunurile sînt revendicate de către proprietar, iar acestea au fost retrase de la vînzare“, a mai spus Abels. Acesta mai susține că Montana a tergiversat foarte mult procesul de retrocedare a bunurilor și le-a închiriat unei alte firme, iar, în acest moment, fabrica este dezafectată și în ruină. Pentru intrarea în posesia activelor, s-a adresat Comisiei județene de aplicare a Legii 10/2001, de retrocedare a imobilelor naționalizate, însă a fost înștiințat că acțiunea a fost transmisă spre soluționare tot APAPS.

Posibilă rezolvare
Începuturile acestui caz datează din 1996 cînd, considerîndu-se nedreptățit, pus în imposibilitatea de a intra în posesia bunurilor care-i aparțin de drept, Sergius Abels, tatăl lui Andre, a deschis acțiune în justiție, chemînd în judecată statul, SIF Moldova Bacău, APAPS București, Ministerul Agriculturii și firma Montana. „Instanțele de judecată au dispus restituirea în natură a imobilului cu terenul aferent de 1.700 de metri pătrați, conform sentinței din 1998 a Judecătoriei Piatra Neamț, decizia civilă din același an a Tribunalului Neamț și o altă sentință a Judecătoriei Piatra Neamț din 1999. Aceste hotărîri sînt definitive și irevocabile, dar nu au putut fi executate, deoarece Montana s-a opus, susținînd că aceste hotărîri nu-i sînt opozabile, încălcînd, astfel, prevederile Legii 10/2001“, se arată într-un memoriu semnat de Sergius Abels și înaintat, în 2004, Corpului de Control al Guvernului .
Vasile Șendrea, subprefectul de Neamț, a dat dreptate solicitantului și este de părere că situația este tergiversată intenționat. „AVAS spune că aceia care trebuie să rezolve problema sînt lichidatorii, lichidatorii spun că este decizia judecătorului sindic, acesta îi trimite la adunarea creditorilor și ajungem din nou la AVAS, care deține 40% din acțiuni. Mai mult, Comisia Județeană a stabilit că retrocedarea trebuie făcută de către lichidator, dar tot nu s-a întîmplat nimic. Poate așteaptă să-i îmbiem cu vreo două amenzi de cîte un miliard de lei. Lichidatorii au scos la vînzare fabrica Montana cu tot cu ceea ce trebuia retrocedat lui Abels și, probabil, că vor să vîndă, iar, mai apoi, proprietarul să se judece cu cumpărătorul“, a declarat subprefectul Vasile Șendrea.
Lichidatorul judiciar, firma Fiscal Expert Bussines, reprezentată de Gheorghe Ouatu, nu a vîndut nici unul din activele care trebuie restituite proprietarului de drept, dar nici nu este speriat de amenda cu care l-a amenințat subprefectul de Neamț. „Cam mică amenda. Puțin. Abels va primi tot ce solicită, dar încă nu este momentul. Și noi, pentru a ajunge la finalizare, trebuie să obținem aprobări de la creditori, printre care se numără și AVAS. Situația se va rezolva într-o lună, poate și mai repede“, a declarat Gheorghe Ouatu.

Articol afisat de 2649 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective