Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prejudiciu de 11.000 de euro

• o suceveancã a pãcãlit 10 nemþeni cu locuri de muncã în Spania • ea îi asigura pe naivi cã are trecere pe lîngã un înalt funcþionar de la Oficiul pentru Migraþia Forþei de Muncã • prejudiciul depãºeºte 10.000 de euro • cauza a fost instrumentatã de procurorii DNA Bacãu •

Pe rolul Tribunalului Judeþean Neamþ se aflã un proces în care o suceveancã este acuzatã cã a înºelat 10 nemþeni cu false promisiuni de locuri de muncã în strãinãtate. Ceea ce deosebeºte speþa de altele similare este faptul cã femeia îi asigura pe naivi cã are trecere pe lîngã un înalt funcþionar de la Oficiul pentru Migraþia Forþei de Muncã Bucureºti, instituþie care intermediazã ºi plaseazã forþa de muncã în strãinãtate. În ultimii ani, prin OMFM, mii de români ºi-au gãsit un loc de muncã legal în mai multe state din Europa, fapt pentru care învinuita a considerat cã poate obþine bani frumoºi dacã lasã sã se înþeleagã cã are trecere la funcþionarii din aceastã instituþie din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.
Miercuri, 26 aprilie 2006, la Tribunalul Neamþ a avut loc primul termen în procesul în care Matilda Hreceniuc, de 55 de ani, din Suceava, este judecatã sub acuzaþia de trafic de influenþã. Deoarece este arestatã în altã cauzã ºi se aflã în Penitenciarul Botoºani, ea nu a fost prezentã în sala de judecatã. Pãrþile vãtãmate ºi-au exprimat pretenþiile pe care le au de la femeie, urmînd ca aceasta sã fie audiatã la termenul urmãtor. Deoarece prejudiciul total depãºeºte suma de 10.000 de euro, fapta a fost de competenþa procurorilor Direcþiei Naþionale Anticorupþie. Urmãrirea penalã a fost efectuatã de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Bacãu, al DNA, care au dispus trimiterea în judecatã a femeii.
Faptele au avut loc în perioada mai-iunie 2004, cînd Hreceniuc, în mod repetat, a pretins ºi primit de la 10 pãrþi vãtãmate, toate din judeþul Neamþ, diferite sume de bani. Ea le asigura cã o ºtie pe Daniela Nicoleta Andreescu, director în cadrul OMFM, ºi le-ar putea obþine contracte de muncã în Spania. A promis slujbe în construcþii sau agriculturã, iar pentru acest serviciu a încasat de la victime (marea majoritate din zona Roman) sume între 500 ºi 3.600 de euro, în total 10.900 de euro. Inculpata a fost administrator al societãþii comerciale Rita Impex SRL din Suceava, firmã ce avea ca obiect de activitate selecþia ºi plasarea forþei de muncã. Deºi firma sa nu mai avea activitate din 1998, acuzata a gãsit naivi pe care-i recruta chiar din Bucureºti, din apropierea OMFM. Tuturor le-a promis ºi le-a creat convingerea cã are trecere pe lîngã directoarea Andreescu ºi cã le poate obþine contracte de muncã, fãrã ca titularii sã mai stea la cozi interminabile, pentru a participa la interviu ºi preselecþie. La prima întîlnire, le solicita doar copii xerox dupã actele cerute de OMFM, cum ar fi cartea sau buletinul de identitate, cazier ºi diploma sau certificatul de calificare în domeniul solicitat. Ulterior, le cerea ºi bani, motivînd cã are nevoie de ei pentru rezolvarea tuturor chestiunilor legate de obþinerea contractului, dar ºi pentru un spaniol care o ajutã, Ronald Gerald, patronul firmei Madrid Building Company din Madrid. Cercetãrile efectuate în cauzã au stabilit faptul cã femeia nici mãcar nu o cunoºtea pe Andreescu. Pe de altã parte, firma Madrid Building aparþinea unui orãdean cu care învinuita avusese relaþii de afaceri, dar pînã în aprilie 2003, datã pînã la care îi dusese 83 de persoane, din care pentru 36 fuseserã obþinute contracte de muncã în Spania. La urmãrirea penalã, Matilda Hreceniuc a recunoscut acuzaþia adusã numai parþial, în sensul cã a admis cã a luat bani, fãrã însã a recunoaºte cã ar fi promis locuri de muncã prin OMFM. Deºi este arestatã în altã cauzã pentru fapte similare, pe numele ei Tribunalul Judeþean Neamþ a emis mandat de arestare preventivã la sfîrºitul lunii februarie 2006. La termenul de judecatã de miercuri, în salã au fost prezente numai 4 din cele 10 pãrþi vãtãmate, care s-au constituit pãrþi civile în procesul penal cu sumele de care au fost prejudiciate, între 500 ºi 1.400 de euro.

Articol afisat de 2170 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective