Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cutremur ... la ªcoala 5

Cutremur ... la ªcoala 5

• elevii acestei unitãþi de învãþãmînt au participat, ieri, la un exerciþiu de alarmare, în caz de cutremur • cei din clasa a IV-a C i-au salvat pe colegii rãniþi, le-au acordat primul ajutor ºi chiar i-au resuscitat pe cei aflaþi în stare criticã •

Elevii ªcolii nr. 5 din Piatra Neamþ au avut, ieri, parte de o experienþã unicã, pe care au trãit-o la cote maxime, alãturi de reprezentanþi ai Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ, respectiv ai Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã. Imaginîndu-ºi cã s-ar fi produs un cutremur, copiii ºi cadrele didactice ale acestei instituþii au învãþat cum ar trebui sã se comporte într-o astfel de situaþie, încercînd sã se salveze pãstrîndu-ºi calmul, fãrã sã intre în panicã. Presupunînd cã, în timpul cutremurului, un perete al ºcolii s-a dãrîmat fãcînd numeroase victime, cîþiva copii din clasa a IV-a C au jucat rolul salvatorilor. Astfel, ei au scos de sub dãrîmãturi victimele, le-au transporat în zone fãrã risc, au dezinfectat ºi pansat rãni deschise, au pus atele în cazul unor colegi care au suferit fracturi la mîini ºi la picioare, au aplicat manevre de resuscitare în cazurile care prezentau risc vital. Copiii au fãcut masaj cardiac, pînã cînd un cadru medical a preluat victimele, ºi le-a ajutat sã respire cu ajutorul balonului cu oxigen. Salvatorii au acordat rãniþilor primul ajutor ºi i-au asistat pînã la sosirea echipajului medical al Ambulanþei, care a preluat accidentaþii ºi i-a transportat la spital.
Iniþiatorul acestui exerciþiu a fost Florin Nicolau, învãþãtorul clasei a IV-a C. „Acþiunea de astãzi se înscrie în activitãþile specifice Concursului TOPSCHOOL, la care participã ºi elevii ºcolii noastre. Una dintre secþiunile acestui concurs este cea de parteneriat educaþional. Noi ne-am propus ca temã o activitate în care sã implicãm la maximum copiii, pe care am intitulat-o «Stop copilãriei fãrã copilãrie».
Am ales ca parteneri ai acestei acþiuni Poliþia de Proximitate, Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã, Serviciul Judeþean de Ambulanþã Neamþ ºi cîteva cadre didactice ale ºcolii noastre cu colectivele pe care îndrumã. Ne-am propus sã evitãm apariþia situaþiilor sau evenimentelor de orice fel, care le pot pune în pericol sãnãtatea, chiar viaþa, ºi le pot stopa copilãria. ÃŽn acest sens, am desfãºurat, astãzi, un exerciþiu de alarmare, în caz de cutremur. Un perete al ºcolii s-a dãrîmat peste cîþiva copii, colegii lor le-au acordat primul ajutor, i-au scos din clãdirea distrusã de cutremur, fiind apoi preluaþi de personalul Ambulanþei. Noi credem cã activitatea a avut succes ºi s-a desfãºurat în condiþii forte bune. Sperãm ca aceastã experienþã sã le fie de folos oricînd copiilor implicaþi în acest proiect, în caz cã vor trãi un astfel de eveniment“, a declarat învãþãtorul Florin Nicolau.
Activitatea de îndrumare a micilor salvatori a fost coordonatã de doctor Letiþia Damoc, director al Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ.
„Am fãcut aceste cursuri de acordare a primului ajutor timp de trei ore, le-am predat noþiuni în caz de hemoragii, fracturi, rãni ºi resuscitare. Astfel, am coborît pragul acestor manevre de susþinere a funcþiilor vitale, pînã la nivelul lor. Am mai avut o astfel de experienþã la ªcoala nr. 4 din Piatra Neamþ, dar care nu s-a finalizat cu un asemenea joc de rol. Copiii au fost foarte receptivi, foate serioºi ºi foarte convingãtori, intrînd foarte bine în rolul de salvatori. Am efectuat astfel de exerciþii cu colective de adulþi din mai multe unitãþi ale judeþului, dar nu am avut nicãieri o satisfacþie de asemenea proporþii. Apreciez cã exerciþiul de alarmare de astãzi ºi-a atins scopul ºi, mai mult decît atît, constituie un succes al copiilor ºi al nostru“, a declarat doctor Letiþia Damoc, directorul Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ.

Articol afisat de 2105 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective