Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cutremur ... la Școala 5

Cutremur ... la Școala 5

• elevii acestei unități de învățămînt au participat, ieri, la un exercițiu de alarmare, în caz de cutremur • cei din clasa a IV-a C i-au salvat pe colegii răniți, le-au acordat primul ajutor și chiar i-au resuscitat pe cei aflați în stare critică •

Elevii Școlii nr. 5 din Piatra Neamț au avut, ieri, parte de o experiență unică, pe care au trăit-o la cote maxime, alături de reprezentanți ai Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, respectiv ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Imaginîndu-și că s-ar fi produs un cutremur, copiii și cadrele didactice ale acestei instituții au învățat cum ar trebui să se comporte într-o astfel de situație, încercînd să se salveze păstrîndu-și calmul, fără să intre în panică. Presupunînd că, în timpul cutremurului, un perete al școlii s-a dărîmat făcînd numeroase victime, cîțiva copii din clasa a IV-a C au jucat rolul salvatorilor. Astfel, ei au scos de sub dărîmături victimele, le-au transporat în zone fără risc, au dezinfectat și pansat răni deschise, au pus atele în cazul unor colegi care au suferit fracturi la mîini și la picioare, au aplicat manevre de resuscitare în cazurile care prezentau risc vital. Copiii au făcut masaj cardiac, pînă cînd un cadru medical a preluat victimele, și le-a ajutat să respire cu ajutorul balonului cu oxigen. Salvatorii au acordat răniților primul ajutor și i-au asistat pînă la sosirea echipajului medical al Ambulanței, care a preluat accidentații și i-a transportat la spital.
Inițiatorul acestui exercițiu a fost Florin Nicolau, învățătorul clasei a IV-a C. „Acțiunea de astăzi se înscrie în activitățile specifice Concursului TOPSCHOOL, la care participă și elevii școlii noastre. Una dintre secțiunile acestui concurs este cea de parteneriat educațional. Noi ne-am propus ca temă o activitate în care să implicăm la maximum copiii, pe care am intitulat-o «Stop copilăriei fără copilărie».
Am ales ca parteneri ai acestei acțiuni Poliția de Proximitate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul Județean de Ambulanță Neamț și cîteva cadre didactice ale școlii noastre cu colectivele pe care îndrumă. Ne-am propus să evităm apariția situațiilor sau evenimentelor de orice fel, care le pot pune în pericol sănătatea, chiar viața, și le pot stopa copilăria. În acest sens, am desfășurat, astăzi, un exercițiu de alarmare, în caz de cutremur. Un perete al școlii s-a dărîmat peste cîțiva copii, colegii lor le-au acordat primul ajutor, i-au scos din clădirea distrusă de cutremur, fiind apoi preluați de personalul Ambulanței. Noi credem că activitatea a avut succes și s-a desfășurat în condiții forte bune. Sperăm ca această experiență să le fie de folos oricînd copiilor implicați în acest proiect, în caz că vor trăi un astfel de eveniment“, a declarat învățătorul Florin Nicolau.
Activitatea de îndrumare a micilor salvatori a fost coordonată de doctor Letiția Damoc, director al Serviciului Județean de Ambulanță Neamț.
„Am făcut aceste cursuri de acordare a primului ajutor timp de trei ore, le-am predat noțiuni în caz de hemoragii, fracturi, răni și resuscitare. Astfel, am coborît pragul acestor manevre de susținere a funcțiilor vitale, pînă la nivelul lor. Am mai avut o astfel de experiență la Școala nr. 4 din Piatra Neamț, dar care nu s-a finalizat cu un asemenea joc de rol. Copiii au fost foarte receptivi, foate serioși și foarte convingători, intrînd foarte bine în rolul de salvatori. Am efectuat astfel de exerciții cu colective de adulți din mai multe unități ale județului, dar nu am avut nicăieri o satisfacție de asemenea proporții. Apreciez că exercițiul de alarmare de astăzi și-a atins scopul și, mai mult decît atît, constituie un succes al copiilor și al nostru“, a declarat doctor Letiția Damoc, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț.

Articol afisat de 1696 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective