Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Bombe“ cu iradiere

„Bombe“ cu iradiere

• aparatura radiologică din județ reprezintă un pericol pentru sănătatea publică • 75 % dintre aparate sînt foarte vechi și trebuie casate • dacă, pînă acum, s-au închis ochii și au fost lăsate să funcționeze, de la începutul anului 2007, utilizarea acestora va fi interzisă • conform normativelor, un aparat radiologic trebuie obligatoriu să dețină amplificator de imagine și dozator al debitului de radiații •

Toate aparatele radiologice existente în unitățile sanitare din județ trebuie înlocuite, pînă la sfîrșitul acestui an, deoarece nu respectă normele impuse de directivele Uniunii Europene, cu privire la securitatea nucleară. Adică, cele aproximativ 20 de aparate reprezintă un pericol pentru sănătatea pacienților și personalului medical care-l utilizează. Conform unui ordin al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), începînd din 2007, pentru a putea fi utilizate și a nu periclita sănătatea pacienților și medicilor care fac investigații de specialitate, posturile de scopie trebuie să aibă obligatoriu două dotări foarte importante - amplificator de imagine, sau lanț TV, care are rolul de a reduce iradierea cu cel puțin 25%, și sistem de control al debitului dozei de radiații. Atunci cînd nu există un control al acestei doze, expunerea medicilor și a pacienților este directă. Medicii spun că, din cauza expunerilor prelungite la aceste doze de iradiere, pot apărea diverse boli grave, și chiar tumorile.
Conform precizărilor făcute de către doctor Constantin Verban, șeful Laboratorului Igiena Radiațiilor Ionizate, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, o evaluare recent făcută în vederea autorizării lor, precum și pentru semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, arată că 75 % dintre aparatele radiologice din spitalele și policlinicile din județ, utilizate pentru investigarea bolilor pneumologice și gastroenterologice, sînt din anii 1975-1980.
„Starea celor mai multe dintre aparatele radiologice din unitățile sanitare din județ este dezastruoasă, așa încît s-ar impune casarea lor. Numai că, ba din lipsă de fonduri, ba din inconștiență, acestea funcționează doar pe propria răspundere a celor care le folosesc și a angajaților atelierelor de reparații a aparaturii medicale. De anul trecut încoace, în spitalele sau policlinicile care dețin astfel de aparate s-a procedat la sigilarea acestora și oprirea dreptului de utilizare. Conform normelor europene, la sfîrșitul acestui an, toate aparatele cu raze X, care sînt foarte vechi, vor fi casate. Ciudat este, însă, că nici măcar aparate radiologice noi, achiziționate de unitățile sanitare de cîțiva ani încoace, nu au acel dozator al cantității de radiații. Se pare că un astfel de dispozitiv este foarte scump și are termen de garanție de numai un an. De aceea, mulți dintre specialiști și-au propus, probabil, să monteze aceste dispozitive abia la sfîrșitul acestui an“, a declarat doctorul Constantin Verban.

Spitalul de Pneumologie Bisericani nu are fonduri pentru instalarea unui aparat radiologic nou
Dacă Spitalul Județean Neamț și Spitalul Municipal Roman, cele mai mari unități sanitare cu paturi din județ, au mai beneficiat, în ultimii ani, de alocări de fonduri care au permis achiziționarea a cîtorva aparate radiologice noi, ba chiar de ultimă generație, în spitalele mici, situația acestor aparate este critică. La Spitalul Tîrgu Neamț, există un post de scopie și unul de grafie foarte vechi, la Unitatea de Primire a Urgențelor, și un post de grafie, de asemenea vechi, destinat investigării bolnavilor TBC. La Spitalul Bicaz funcționează un singur aparat radiologic, care a fost achiziționat prin anii 1980. Potrivit precizărilor făcute de către doctorul Constantin Radu, directorul acestei unități sanitare, spitalul deține și un aparat nou cu raze X, care trebuie instalat, în viitorul apropiat. Și la Spitalul Roznov există un aparat radiologic care poate fi considerat nou, fiind cumpărat în urmă cu cinci ani, numai că, din cauza costurilor foarte mari, pe care unitatea le plătește pentru întreținerea acestuia, conducerea s-a decis să externalizeze acest serviciu, motiv pentru care trebuie organizată licitație.
Cu situația cea mai gravă, din acest punct de vedere, se confruntă Spitalul Județean de Pneumologie Bisericani, unde se fac investigații bolnavilor de TBC și celor cu diverse afecțiuni grave de plămîni, internați aici, cu ajutorul unui post de grafie foarte vechi. De cîteva luni, însă, unitatea a intrat în posesia unui aparat radiologic nou, marca Philips, care, acum trei ani, a fost atribuit Centrului de Sănătate Ceahlău, grație unor fonduri alocate de Banca Mondială. Pentru instalarea acestuia, la unitatea sanitară din Ceahlău se impune schimbarea rețelei electrice, în totalitate, dar nu s-au găsit banii necesari pentru această investiție. Considerînd că nu există nici o posibilitate de finanțare a acestei investiții, conducerea Direcției de Sănătate Publică Neamț a făcut demersuri către Ministerul Sănătății și a obținut aprobarea pentru mutarea aparatului de la Centrul de Sănătate Ceahlău, la Spitalul Bisericani.
Dat fiind că, deocamdată, nici această unitate sanitară nu dispune de fonduri pentru a investi în amenajarea unui spațiu corespunzător, unde să fie instalat și să funcționeze, aparatul cu raze X are doar rol de mobilă.
Potrivit precizărilor făcute de către șeful Comisiei de Radiologie din Ministerul Sănătății, la nivelul întregii țări, trebuie înlocuite aproximativ 300 de aparate radiologice. La ora actuală, ministerul de resort deține fonduri pentru a cumpăra circa 100, dar, pentru a le achiziționa și pe restul, s-a cerut o suplimentare de la Ministerul Finanțelor.

Articol afisat de 2581 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective