Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Bombe“ cu iradiere

„Bombe“ cu iradiere

• aparatura radiologicã din judeþ reprezintã un pericol pentru sãnãtatea publicã • 75 % dintre aparate sînt foarte vechi ºi trebuie casate • dacã, pînã acum, s-au închis ochii ºi au fost lãsate sã funcþioneze, de la începutul anului 2007, utilizarea acestora va fi interzisã • conform normativelor, un aparat radiologic trebuie obligatoriu sã deþinã amplificator de imagine ºi dozator al debitului de radiaþii •

Toate aparatele radiologice existente în unitãþile sanitare din judeþ trebuie înlocuite, pînã la sfîrºitul acestui an, deoarece nu respectã normele impuse de directivele Uniunii Europene, cu privire la securitatea nuclearã. Adicã, cele aproximativ 20 de aparate reprezintã un pericol pentru sãnãtatea pacienþilor ºi personalului medical care-l utilizeazã. Conform unui ordin al Comisiei Naþionale pentru Controlul Activitãþilor Nucleare (CNCAN), începînd din 2007, pentru a putea fi utilizate ºi a nu periclita sãnãtatea pacienþilor ºi medicilor care fac investigaþii de specialitate, posturile de scopie trebuie sã aibã obligatoriu douã dotãri foarte importante - amplificator de imagine, sau lanþ TV, care are rolul de a reduce iradierea cu cel puþin 25%, ºi sistem de control al debitului dozei de radiaþii. Atunci cînd nu existã un control al acestei doze, expunerea medicilor ºi a pacienþilor este directã. Medicii spun cã, din cauza expunerilor prelungite la aceste doze de iradiere, pot apãrea diverse boli grave, ºi chiar tumorile.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Constantin Verban, ºeful Laboratorului Igiena Radiaþiilor Ionizate, din cadrul Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ, o evaluare recent fãcutã în vederea autorizãrii lor, precum ºi pentru semnarea contractului cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, aratã cã 75 % dintre aparatele radiologice din spitalele ºi policlinicile din judeþ, utilizate pentru investigarea bolilor pneumologice ºi gastroenterologice, sînt din anii 1975-1980.
„Starea celor mai multe dintre aparatele radiologice din unitãþile sanitare din judeþ este dezastruoasã, aºa încît s-ar impune casarea lor. Numai cã, ba din lipsã de fonduri, ba din inconºtienþã, acestea funcþioneazã doar pe propria rãspundere a celor care le folosesc ºi a angajaþilor atelierelor de reparaþii a aparaturii medicale. De anul trecut încoace, în spitalele sau policlinicile care deþin astfel de aparate s-a procedat la sigilarea acestora ºi oprirea dreptului de utilizare. Conform normelor europene, la sfîrºitul acestui an, toate aparatele cu raze X, care sînt foarte vechi, vor fi casate. Ciudat este, însã, cã nici mãcar aparate radiologice noi, achiziþionate de unitãþile sanitare de cîþiva ani încoace, nu au acel dozator al cantitãþii de radiaþii. Se pare cã un astfel de dispozitiv este foarte scump ºi are termen de garanþie de numai un an. De aceea, mulþi dintre specialiºti ºi-au propus, probabil, sã monteze aceste dispozitive abia la sfîrºitul acestui an“, a declarat doctorul Constantin Verban.

Spitalul de Pneumologie Bisericani nu are fonduri pentru instalarea unui aparat radiologic nou
Dacã Spitalul Judeþean Neamþ ºi Spitalul Municipal Roman, cele mai mari unitãþi sanitare cu paturi din judeþ, au mai beneficiat, în ultimii ani, de alocãri de fonduri care au permis achiziþionarea a cîtorva aparate radiologice noi, ba chiar de ultimã generaþie, în spitalele mici, situaþia acestor aparate este criticã. La Spitalul Tîrgu Neamþ, existã un post de scopie ºi unul de grafie foarte vechi, la Unitatea de Primire a Urgenþelor, ºi un post de grafie, de asemenea vechi, destinat investigãrii bolnavilor TBC. La Spitalul Bicaz funcþioneazã un singur aparat radiologic, care a fost achiziþionat prin anii 1980. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Constantin Radu, directorul acestei unitãþi sanitare, spitalul deþine ºi un aparat nou cu raze X, care trebuie instalat, în viitorul apropiat. ªi la Spitalul Roznov existã un aparat radiologic care poate fi considerat nou, fiind cumpãrat în urmã cu cinci ani, numai cã, din cauza costurilor foarte mari, pe care unitatea le plãteºte pentru întreþinerea acestuia, conducerea s-a decis sã externalizeze acest serviciu, motiv pentru care trebuie organizatã licitaþie.
Cu situaþia cea mai gravã, din acest punct de vedere, se confruntã Spitalul Judeþean de Pneumologie Bisericani, unde se fac investigaþii bolnavilor de TBC ºi celor cu diverse afecþiuni grave de plãmîni, internaþi aici, cu ajutorul unui post de grafie foarte vechi. De cîteva luni, însã, unitatea a intrat în posesia unui aparat radiologic nou, marca Philips, care, acum trei ani, a fost atribuit Centrului de Sãnãtate Ceahlãu, graþie unor fonduri alocate de Banca Mondialã. Pentru instalarea acestuia, la unitatea sanitarã din Ceahlãu se impune schimbarea reþelei electrice, în totalitate, dar nu s-au gãsit banii necesari pentru aceastã investiþie. Considerînd cã nu existã nici o posibilitate de finanþare a acestei investiþii, conducerea Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ a fãcut demersuri cãtre Ministerul Sãnãtãþii ºi a obþinut aprobarea pentru mutarea aparatului de la Centrul de Sãnãtate Ceahlãu, la Spitalul Bisericani.
Dat fiind cã, deocamdatã, nici aceastã unitate sanitarã nu dispune de fonduri pentru a investi în amenajarea unui spaþiu corespunzãtor, unde sã fie instalat ºi sã funcþioneze, aparatul cu raze X are doar rol de mobilã.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre ºeful Comisiei de Radiologie din Ministerul Sãnãtãþii, la nivelul întregii þãri, trebuie înlocuite aproximativ 300 de aparate radiologice. La ora actualã, ministerul de resort deþine fonduri pentru a cumpãra circa 100, dar, pentru a le achiziþiona ºi pe restul, s-a cerut o suplimentare de la Ministerul Finanþelor.

Articol afisat de 2956 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective