Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Negocieri“ pentru pãdurile prinþilor Sturdza

„Negocieri“ pentru pãdurile prinþilor Sturdza

• prinþul Gheorghe Sturdza încearcã sã obþinã votul vicepreºedintelui Badea • în acest sens a promis cã va da 300 de hectare muntenilor care nu ºi-au primit terenurile înapoi • „este un gest foarte fumos, dar, cu toate acestea, tot nu m-au convins“, a declarat Dumitru Badea •

Prinþul Gheorghe Sturdza, împreunã cu avocatul familiei, Nicolae Bujor, a încercat, ieri, sã-l convingã pe vicepreºedintele Consiliului Judeþean Neamþ, Dumitru Badea cã ar trebui sã primeascã 26.100 de hectare de teren, ºi nu doar 16.000, cum susþine Direcþia Silvicã, idee pe care o aprobã ºi reprezentantul administraþiei nemþene. Deºi au stat de vorbã cîteva zeci de minute, timp în care prinþul a prezentat o serie de acte în care se arãta cã suprafaþa ce-i trebuie retrocedatã este cea mai mare, vicepreºedintele Badea nu s-a arãtat prea convins. La finalul discuþiilor, prinþul Gheorghe Sturdza a afirmat cã nu crede cã Dumitru Badea este împotriva retrocedãrii terenului, ci doar este îngrijorat de soarta cetãþenilor din zonã, care mai au de primit suprafeþe de teren. „Nu cred cã nu este de acord cu retrocedarea pe care am solicitat-o. Domnul Badea are o problemã legatã de oamenii din aceste comune care, încã, nu ºi-au primit terenurile. El întreabã de ce ar trebui sã primim noi primii, ºi dupã aceea cetãþenii. Dacã vom primi terenul înapoi, garantez cã toatã lumea din aceste zone va fi fericitã alãturi de noi ºi nimeni nu va avea de suferit“, a declarat, ieri, prinþul Gheorghe Sturdza.
De partea cealaltã, vicepreºedintele CJ Neamþ, Dumitru Badea, cel care a votat împotriva retrocedãrii integrale solicitate de familia princiarã, a declarat cã trebuie sã mai consulte acte ºi sã mai cearã ºi alte pãreri, pînã în momentul în care va fi convins cã prinþului Sturdza îi trebuie retrocedate cele 26.100 hectare de teren. „Au venit sã mã convingã ºi sã-mi arate acte care dovedesc cã este îndreptãþit sã primeascã suprafaþa propusã, de 26.100 de hectare. Eu am votat, la ultima ºedinþã de fond funciar, pentru acordarea a 16.000 de hectare, propunere care a venit din partea Direcþiei Silvice, deoarece, la acea datã, nu existau acte care sã dovedeascã cã ar trebui sã primeascã suprafaþa mai mare. Mi-a arãtat mai multe documente pe care le vom pune cap la cap. Pãrerea mea este cã nu trebuie sã dãm o suprafaþã atît de mare unui singur om, în timp ce sînt alþii care ar trebui sã primeascã în aceleaºi zone. Nu ar fi corect sã le dãm teren în alte localitãþi“, a declarat Dumitru Badea. El a mai adãugat cã prinþul s-a angajat sã încheie un protocol cu CJ Neamþ, prin care sã se angajeze ca, în termen de 6 luni de la intrarea în posesie, sã acorde 300 de hectare de teren cetãþenilor care încã nu au rezolvate problemele legate de retrocedarea terenurilor. „Este un gest foarte fumos, dar, cu toate acestea, tot nu m-au convins“, a mai declarat Dumitru Badea.

Retrocedare anulatã în jumãtate de orã
Reamintim cã membrii comisiei de Fond Funciar a votat, în urmã cu douã sãptãmîni, pentru validarea solicitãrii moºtenitorilor familiei Sturdza, pentru o suprafaþã totalã de 26.100 de hectare de teren. Aceastã situaþie a durat aproape jumãtate de orã, dupã care Ilie Petre, juristul Prefecturii, ºi-a dat seama cã votul nu era statutar ºi hotãrîrea luatã trebuia anulatã, lucru care s-a ºi întîmplat. S-a ajuns la aceastã situaþie dupã ce s-au supus la vot douã variante. Prima, emisã de Oficiul de Cadastru, în care se propunea validarea retrocedãrii a 26.100 de hectare, din cele 27.134 solicitate, deoarece peste 1.000 de hectare reprezintã fîneþe ºi goluri de munte. Cea de a doua propunere, venitã din partea Direcþiei Silvice, era de retrocedare a numai 14.384 de hectare, ºi rezulta din scãderea din cele 27.134 de hectare solicitate a peste 10.000 de hectare - suprafeþe care s-au expropriat cetãþenilor din comunele de munte, ºi încã 2.052 de hectare care ar fi fost situate pe teritoriul judeþului Harghita. Simion Stîncel, directorul Oficiului pentru Cadastru, a demonstrat cã cele peste 2.000 de hectare pe care Direcþia Silvicã le considera ca fiind în Harghita sînt pe teritoriul judeþului Neamþ, doar cã sînt administrate de Ocolul Silvic Tulgheº. Aºadar, cea de a doua propunere a fost de retrocedare a suprafeþei de 16.436 de hectare.
Astfel, dupã ce s-au enunþat cele douã propuneri, cei 10 membri ai comisiei au votat ºi au rezultat 5 pentru suprafaþa de 26.100 de hectare ºi 5 pentru 16.436 de hectare. În astfel de cazuri, în lege este menþionat cã preºedintele comisiei decide. Astfel, prefectul a votat pentru suprafaþa de 26.100 de hectare, rezultînd 6 voturi pentru suprafaþa mai mare ºi 5 pentru cea mai micã. În acel moment, procuratorul familiei Sturdza, Nicolae Bujor, ºi prinþul Gheorghe Sturdza au ieºit din salã, chiar dacã reprezentantul Direcþiei Silvice a declarat cã va ataca hotãrîrea.

Articol afisat de 1771 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective