Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Negocieri“ pentru pădurile prinților Sturdza

„Negocieri“ pentru pădurile prinților Sturdza

• prințul Gheorghe Sturdza încearcă să obțină votul vicepreședintelui Badea • în acest sens a promis că va da 300 de hectare muntenilor care nu și-au primit terenurile înapoi • „este un gest foarte fumos, dar, cu toate acestea, tot nu m-au convins“, a declarat Dumitru Badea •

Prințul Gheorghe Sturdza, împreună cu avocatul familiei, Nicolae Bujor, a încercat, ieri, să-l convingă pe vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dumitru Badea că ar trebui să primească 26.100 de hectare de teren, și nu doar 16.000, cum susține Direcția Silvică, idee pe care o aprobă și reprezentantul administrației nemțene. Deși au stat de vorbă cîteva zeci de minute, timp în care prințul a prezentat o serie de acte în care se arăta că suprafața ce-i trebuie retrocedată este cea mai mare, vicepreședintele Badea nu s-a arătat prea convins. La finalul discuțiilor, prințul Gheorghe Sturdza a afirmat că nu crede că Dumitru Badea este împotriva retrocedării terenului, ci doar este îngrijorat de soarta cetățenilor din zonă, care mai au de primit suprafețe de teren. „Nu cred că nu este de acord cu retrocedarea pe care am solicitat-o. Domnul Badea are o problemă legată de oamenii din aceste comune care, încă, nu și-au primit terenurile. El întreabă de ce ar trebui să primim noi primii, și după aceea cetățenii. Dacă vom primi terenul înapoi, garantez că toată lumea din aceste zone va fi fericită alături de noi și nimeni nu va avea de suferit“, a declarat, ieri, prințul Gheorghe Sturdza.
De partea cealaltă, vicepreședintele CJ Neamț, Dumitru Badea, cel care a votat împotriva retrocedării integrale solicitate de familia princiară, a declarat că trebuie să mai consulte acte și să mai ceară și alte păreri, pînă în momentul în care va fi convins că prințului Sturdza îi trebuie retrocedate cele 26.100 hectare de teren. „Au venit să mă convingă și să-mi arate acte care dovedesc că este îndreptățit să primească suprafața propusă, de 26.100 de hectare. Eu am votat, la ultima ședință de fond funciar, pentru acordarea a 16.000 de hectare, propunere care a venit din partea Direcției Silvice, deoarece, la acea dată, nu existau acte care să dovedească că ar trebui să primească suprafața mai mare. Mi-a arătat mai multe documente pe care le vom pune cap la cap. Părerea mea este că nu trebuie să dăm o suprafață atît de mare unui singur om, în timp ce sînt alții care ar trebui să primească în aceleași zone. Nu ar fi corect să le dăm teren în alte localități“, a declarat Dumitru Badea. El a mai adăugat că prințul s-a angajat să încheie un protocol cu CJ Neamț, prin care să se angajeze ca, în termen de 6 luni de la intrarea în posesie, să acorde 300 de hectare de teren cetățenilor care încă nu au rezolvate problemele legate de retrocedarea terenurilor. „Este un gest foarte fumos, dar, cu toate acestea, tot nu m-au convins“, a mai declarat Dumitru Badea.

Retrocedare anulată în jumătate de oră
Reamintim că membrii comisiei de Fond Funciar a votat, în urmă cu două săptămîni, pentru validarea solicitării moștenitorilor familiei Sturdza, pentru o suprafață totală de 26.100 de hectare de teren. Această situație a durat aproape jumătate de oră, după care Ilie Petre, juristul Prefecturii, și-a dat seama că votul nu era statutar și hotărîrea luată trebuia anulată, lucru care s-a și întîmplat. S-a ajuns la această situație după ce s-au supus la vot două variante. Prima, emisă de Oficiul de Cadastru, în care se propunea validarea retrocedării a 26.100 de hectare, din cele 27.134 solicitate, deoarece peste 1.000 de hectare reprezintă fînețe și goluri de munte. Cea de a doua propunere, venită din partea Direcției Silvice, era de retrocedare a numai 14.384 de hectare, și rezulta din scăderea din cele 27.134 de hectare solicitate a peste 10.000 de hectare - suprafețe care s-au expropriat cetățenilor din comunele de munte, și încă 2.052 de hectare care ar fi fost situate pe teritoriul județului Harghita. Simion Stîncel, directorul Oficiului pentru Cadastru, a demonstrat că cele peste 2.000 de hectare pe care Direcția Silvică le considera ca fiind în Harghita sînt pe teritoriul județului Neamț, doar că sînt administrate de Ocolul Silvic Tulgheș. Așadar, cea de a doua propunere a fost de retrocedare a suprafeței de 16.436 de hectare.
Astfel, după ce s-au enunțat cele două propuneri, cei 10 membri ai comisiei au votat și au rezultat 5 pentru suprafața de 26.100 de hectare și 5 pentru 16.436 de hectare. În astfel de cazuri, în lege este menționat că președintele comisiei decide. Astfel, prefectul a votat pentru suprafața de 26.100 de hectare, rezultînd 6 voturi pentru suprafața mai mare și 5 pentru cea mai mică. În acel moment, procuratorul familiei Sturdza, Nicolae Bujor, și prințul Gheorghe Sturdza au ieșit din sală, chiar dacă reprezentantul Direcției Silvice a declarat că va ataca hotărîrea.

Articol afisat de 1369 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective