Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CE SE ÎNTÎMPLÃ CU IRINA

• Irina Baroi Gaºparic, acuzatã de crimã, ar putea sã-ºi continue cursurile • tînãra era elevã la Liceul de Artã „Nicolae Tonitza“ • deocamdatã, ea nu a contactat conducerea ºcolii ºi nici pe dirigintã • cel mai probabil, absenþele ei ar putea fi motivate • psihiatrul Rodica Antohi a fost citat ca martor în instanþã, în calitate de medic care a tratat-o în ultimii ani • specialistul considerã cã, aflatã în libertate, fata nu reprezintã un pericol public •

Irina Baroi Gaºparic, eleva acuzatã de crimã, care, printr-o conjuncturã neverosimilã, este judecatã în stare de libertate, ar putea sã-ºi continue cursurile. Anterior evenimentului care i-a schimbat cursul vieþii, era elevã a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ din Bucureºti. Pînã în acest moment, adolescenta nu a contactat nici conducerea ºcolii, ºi nu a vorbit cu diriginta, dar existã probabilitatea de a reveni la ºcoalã. „Am auzit cã este, deja, în libertate, dar nu ºtiu dacã are voie sau dacã vrea sã vinã la ºcoalã. Deocamdatã, nu m-a contactat ºi nu ºtiu nici sã fi luat legãtura cu conducerea liceului. Chiar ºi intenþia ei de a reveni nu o pot aproba eu, ci se discutã de cãtre conducerea unitãþii ºcolare. Pînã în acest moment, nu mi s-a cerut decît o caracterizare a ei, care am înþeles cã este necesarã pentru proces, sau ceva de genul acesta. ÃŽn rest, nu ºtiu nimic“, a declarat diriginta de la clasa unde învãþa Irina, anterior evenimentului, Cornelia Boboceanu. Situaþia ei este una cu totul specialã faþã de alt tip de absentare îndelungatã care, în mod normal, se motiveazã, cum ar fi internarea sau o altã boalã tratatã la domiciliu. „Deocamdatã, nu a fost formulatã nici un fel de solicitare de a se întoarce la ºcoalã, nici de ea, nici de cãtre familie. O cerere de acest fel este, oricum, atipicã, ºi nu pot da un rãspuns acum, dacã poate sã se întoarcã la ºcoalã sau nu. Dacã se va formula, ar trebui discutatã la nivel de consiliu de administraþie, de directorat, pentru a se stabili ce putem face. Probabil cã se motiveazã absenþele, nu ºtiu ce sã spun“, a declarat directoarea Liceului de Artã „Nicolae Tonitza“, Tania Vlad.

„Nu o vãd în stare sã mai aibã rãtãcirea ºi pornirea criminalã pe care a avut-o cînd ºi-a omorît mama“
Una dinte persoanele cu care Irina Baroi Gaºparic s-a întîlnit, la scurt timp dupã ce a ieºit din penitenciar ºi a ajuns acasã, a fost medicul psihiatru Rodica Antohi, care a tratat-o, în ultimii ani, pe adolescentã. Mai mult decît atît, o cunoaºte de cînd era foarte micã, dat fiind faptul cã a fost foarte apropiatã de pãrinþii acesteia. De altfel, din acest motiv, psihiatrul nemþean a fost citat ca martor de cãtre instanþã. Revederea cu Irina, dupã aproape patru luni de detenþie, atitudinea ºi comportamentul adolescentei a produs medicului Rodica Antohi o oarecare stare de ºoc. „Mi s-a pãrut la fel ca în perioada dinaintea comiterii crimei, despre care ea susþine cã nu îºi mai aminteºte mare lucru. ÃŽmi menþin, în continuare, pãrerea cã este o persoanã cu grave tulburãri de personalitate ºi cu un comportament care deviazã de la normalitate. Nu mi s-a pãrut mai deschisã sufleteºte ºi nici foarte marcatã de atmosfera în care a trãit în ultimele patru luni, cu toate cã mi-a spus cã a stat în aceeaºi camerã cu femei care fãceau detenþie pentru tîlhãrie. Nu ºtiu cum o va afecta pe ea aceastã experienþã nefastã, avînd în vedere cã, dupã o perioadã de detenþie, unele persoane se sinucid, altele devin profund depresive. Mi-a arãtat niºte lucrãri de graficã pe care le-a fãcut în penitenciar. Mi s-au pãrut deosebite, dar morbide. Am întrebat-o dacã îºi doreºte sã se ducã la prietenul ei, de care pãrea foarte ataºatã în urmã cu cîteva luni, imediat dupã reþinere - cînd am vizitat-o - ºi mi-a spus cã nu va merge la el“, a declarat psihiatrul Rodica Antohi. Medicul spune cã este de acord cã fata are discernãmînt în raport cu faptele sale, idee pe care o va susþine cu convingere în instanþã. Tocmai pentru cã o cunoaºte pe Irina de cînd era foarte micã, psihiatrul nemþean încearcã sã gãseascã o explicaþie a gravei infracþiuni comise de fatã, în afarã de aceea cã încãrcãtura patologicã a tinerei, mai ales din punct de vedere genetic. „ÃŽn copilãrie, fata a fãcut de foarte multe ori febrã mare ºi convulsii. Cred cã acestea au afectat, la un moment dat, sãnãtatea mintalã a Irinei“. De asemenea, dr Antohi a subliniat cã, aflatã în libertate, fata nu reprezintã un pericol social.
„Chiar dacã manifestã unele tulburãri de comportament, nu o vãd în stare sã mai aibã rãtãcirea ºi pornirea criminalã pe care a avut-o cînd ºi-a omorît mama. Pe de altã parte, ea nu este un copil cu intelect slab ºi în mod sigur realizeazã cã singurul ei sprijin este tatãl sãu. Irina are nevoie de cineva cu un comportament foarte ferm ºi categoric, care sã o stãpîneascã“, susþine doctor Rodica Antohi. Acelaºi medic este de pãrere cã viitorul Irinei, viaþa ei vor fi mult schimbate de ceea ce s-a întîmplat. Fie cã va fi sau nu condamnatã la o pedeapsã privativã de libertate. Reamintim cã, în urmã cu o sãptãmînã, pe 13 mai 2006, Irina a fost eliberatã din Penitenciarul Bacãu, dupã ce instanþa de judecatã nu a mai prelungit arestarea preventivã. Ea este acuzatã cã ºi-a ucis mama, pe Rada Gaºparic, de 45 de ani, în noaptea de 19 spre 20 ianuarie 2006, la priveghiul bunicii. A strîns-o de gît cu o sfoarã ºi, deºi femeia murise, a lovit-o în cap cu o toporiºcã. ÃŽntre cele douã existau tensiuni ºi certuri permanente, disensiuni care au avut un final tragic. La primul termen al procesului, care a avut loc pe 26 aprilie, minora a afirmat cã-i pare foarte rãu pentru ce a fãcut ºi cã regretã profund fapta.

Articol afisat de 1998 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU, Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de florinescu la data 20.05.2006 13:39
super sfarsit
Mi-a placut mult sfarsitul articolului:"minora a afirmat cã-i pare foarte rãu pentru ce a fãcut si cã regretã profund fapta".
Acum observ ca sunt 2 autori, probabil acesta ultima fraza are cate o propozitie de la fiecare.
Ad�ugat de december la data 21.05.2006 05:35
Recunosc...
De fapt formula folosita este: "Recunosc si regret fapta comisa" si o folosesc toti cei care vor sa colaboreze cu organele de ancheta.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective