Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar amenințat cu „mazilirea“

Primar amenințat cu „mazilirea“

• Corpul de Control al ministrului de interne verifică legalitatea actelor normative emise de primarul de Cordun • acesta și-ar putea pierde „jilțul“ dacă se va constata că a emis mai mult de trei dispoziții ilegale • fosta contabilă șefă a instituției a declarat că știe de cel puțin trei asemenea dispoziții • DNA a cerut toate hotărîrile Consiliului Local Cordun emise în ultimii trei ani •

Primarul de Cordun, Adrian Diaconu, și-ar putea pierde „jilțul“, în condițiile în care se va constata că a emis mai mult de trei dispoziții ilegale. Corpul de Control al ministrului administrației și internelor (MAI), Vasile Blaga, a demarat, la instituția amintită, un control, în zilele de 18 și 19 mai, ca urmare a reclamației depuse de Aritimisia Ciuchină, fostă contabilă șefă, după ultima sa eliberare din funcție, din data de 5 aprilie 2006. „Astăzi se află la Prefectură inspectorul guvernamental Dan Cadariu, care verifică o sesizare a ex-contabilei șefe de la Primăria Cordun, Aritimisia Ciuchină, căreia i s-a desfăcut contractul de muncă, imediat după ce primarul a fost obligat de instanță să o reîncadreze, în baza unei hotărîri judecătorești definitive și irevocabile. În același timp, ni s-au cerut, de la DNA București, toate hotărîrile de consiliu local elaborate în ultimii trei ani la Cordun“, a declarat juristul Petre Ilie, director al Direcției de Control a Legalității Actelor din Prefectura Neamț.
Aritimisia Ciuchină a declarat că a fost chemată de către inspectorul guvernamental, care i-a solicitat să prezinte documente prin care să justifice pretinsele abuzuri ale primarului, în ceea ce privește deciziile de încadrare, urmate de cele de eliberare din funcție, emise în aceeași zi în care a fost reîncadrată. „Am fost chemată la Oficiul Prefectural Roman, unde a venit un inspector de la MAI. Acesta mi-a solicitat să-i prezint toate hotărîrile judecătorești de reîncadrare pe care le am, precum și dispozițiile primarului, emise în aceeași zi, respectiv 5 aprilie, de eliberare din funcție. În situația mea se mai află și alți trei funcționari publici. Și cu aceștia a procedat identic. I-a încadrat și apoi i-a disponibilizat abuziv. Studiindu-se documentele pe care le-am pus la dispoziție, mi s-a spus că o asemenea situație este singulară în România. De alfel, joi, 18 mai, am avut din nou proces, legat de ultima demitere. S-a dat un nou termen. Eu, însă, sînt convinsă că voi cîștiga și acest litigiu și îmi voi recăpăta drepturile. Sper ca această bătaie de joc, pe banul public, să înceteze odată pentru totdeauna“, a mai precizat Aritimisia Ciuchină. Aceasta a spus că există mai mult de trei dispoziții ale primarului, eliberate în decurs de trei luni, anulate de instanțele de contencios administrativ. „Rămîne ca specialiștii în dreptul muncii să se pronunțe dacă dispozițiile privind încadrarea și eliberarea din funcție a unui salariat au caracter normativ. Dacă într-adevăr acestea sînt considerate a avea caracter normativ, în conformitate cu articolul 72, aliniatul 2, litera «i» mandatul primarului ar putea înceta de drept, pentru că articolul respectiv spune: «cînd, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin prin lege, primarul a emis trei dispoziții cu caracter normativ într-un interval de trei luni, care au fost anulate de instanța de contencios administrativ, prin hotărîre judecătorească rămasă definitivă și irevocabil㻓, a mai declarat Aritimisia Ciuchină. Aceasta a mai menționat că, pe 4 ianuarie, au fost eliberate trei dispoziții de eliberare din funcție a unor salariați. În septembrie și noiembrie 2005 ar fi fost date alte trei sancțiuni disciplinare, în cazul salariaților Ciuchină, Ouatu și Lepădatu, toate anulate de instanțe.

Primarul nu are habar de anchetă
Lavia Bălănescu, de la Serviciul Relații MAI, a precizat că, urmare a solicitării făcute de „Monitorul de Roman“, de a furniza informații privitoare la controlul efectuat de un inspector al Corpului de Control al MAI, ni se va răspunde, în scris, în termenul prevăzut de lege. „La întoarcerea din teren a inspectorului, acesta va prezenta un raport, în baza căruia, în termenul legal, noi vă vom comunica rezultatele anchetei“, a precizat Lavia Bălănescu.
Primarul Adrian Diaconu a declarat că nu are cunoștință de prezența în județ a reprezentantului Corpului de Control al ministrului Blaga și nici de solicitările DNA adresate Prefecturii Neamț. „Nu știu de prezența în județ a Corpului de Control al ministrului. Cert este că noi avem, în fiecare zi, cîte un proces cu doamna Aritimisia Ciuchină. Nu pot exprima nici o opinie legată de această verificare, pînă nu mi se aduce și mie la cunoștință ce controlează inspectorii organismului amintit. Va trebui și eu să studiez Legea administrației publice locale, care stipulează condițiile de încetare a mandatului unui primar. În opinia mea, dispozițiile emise de mine, privind desfacerea contractelor de muncă, în cazul salariaților ce au fost din nou disponibilizați, sînt legale, întrucît am avizul Comisiei de Disciplină din primărie. Aceste documente au la bază prevederile unor acte normative. Este adevărat că, în data de 4 aprilie, doamna Aritimisia Ciuchină a fost reîncadrată, în baza unei hotărîri judecătorești definitive și irevocabile. Pe de altă parte, în 5 aprilie, i-a fost din nou desfăcut contractul de muncă, în baza calificativului «nesatisfăcător» pe care l-a primit pentru activitatea din 2005, în baza Legii funcționarului public. Pentru legalitatea dispozițiilor mele a contrasemnat și secretarul Primăriei. Nu discut decît pe documente și text de lege“, a declarat Adrian Diaconu.
FOTO: Primarul Adrian Diaconu nu se arată îngrijorat de eventualitatea pierderii fotoliului

Articol afisat de 1283 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective