Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 25 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cine-i mai bolnav? (găinile sau noi?)

Această criză a gripei aviare pune în fața României o problemă fundamentală. Nu este vorba despre autoritatea sau îndemînarea Guvernului de a găsi o soluție. Nu e vorba despre priceperea ministrului Flutur de a coordona echipa de criză și nici despre capacitatea primului-ministru de a se impune ca șef al lui Flutur. Nu e vorba nici măcar despre capacitatea Opoziției de a folosi această criză (poate să pară cinic ce spun, dar peste tot în lume - vezi episoade din SUA, Franța, Italia etc -, crizele se pun pe umerii Puterii, iar Opoziția încearcă să profite). În România, în această criză am pierdut cu toții: și cei de la putere, și cei din opoziție; ziarele nu au cîștigat în tiraj vorbind despre ea, după cum societatea civilă n-a găsit aici o temă suculentă de dezbatere civică. Gripa aviară este, pur și simplu și nimic mai mult, o amenințare: națională și, se pare, mondială. Recent, savanți respectabili au ajuns la o concluzie înfricoșătoare: așa numita „gripă spaniolă“ din 1918, care a făcut 50 de milioane de morți atunci (adică de peste două ori populația României de azi!) a fost, de fapt, tot o gripă aviară ajunsă la om.
Dar nici această amenințare nu este cel mai important detaliu, azi, în țara noastră.
Criza gripei aviare din România ultimelor luni dovedește, mai presus de orice, o cruntă fractură intervenită, la noi, între populație și instituții. Românii stau foarte, foarte prost la capitolul încrederii în instituțiile statului. Fie că e vorba despre Poliție, Justiție, Guvern, autorități sanitare etc., respectul românului mediu față de ele este aproape de zero. De aici pleacă impresia de vraiște pe care ecranele ultimelor zile au oglindit-o. Nici un guvern - de dreapta, de stînga, de centru sau de orice extremă posibilă - nu poate fi eficient într-o țară a cărei populație nu pune mare preț pe autoritatea statului. Să nu ne facem iluzii: problema nu este nouă, din ultimii 15 ani. Nici statul comunist nu a fost respectat; pentru a se impune, regimul comunist a avut nevoie de teroare; dacă ar fi slăbit o clipă această teroare, s-ar fi destrămat precum un ciorap de damă suprasolicitat.
În criza gripei aviare, statul nu poate avea încredere în cetățeni (că respectă cererile autorităților, că-și spală roțile la mașini sau că, pur și simplu, nu-și ascund găinile în pod), după cum nici cetățenii nu au încredere în stat (că a fixat bine diagnosticul, că a cumpărat cei mai buni dezinfectanți, că a avizat puii la pungă de pe piață).
Acest „divorț“ nedeclarat dintre stat și cetățeni este manifestarea unei grave boli, a cărei convalescență poate dura decenii de-a rîndul - dar numai dacă se pansează rănile în tot acest timp. Dacă nu, vom duce cu noi mai departe această maladie, așa cum am dus-o și pînă acum, pînă ce va deveni cangrenă.

Articol afisat de 1212 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective