Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 25 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Tîrguialã“ pe amputarea paturilor, la Spital

„Tîrguialã“ pe amputarea paturilor, la Spital

• medicii romaºcani vor reducerea a doar 22 de paturi, dar ar fi de acord ºi cu 50 • decizia finalã va aparþine Ministerului Sãnãtãþii • reprezentanþii Spitalului Roman au mai cerut retehnologizarea unitãþii cu fonduri de la minister ºi modificarea tarifului pe caz ponderat la 979 RON • directorul Petre Boºtinã cautã soluþii „de nivel naþional pentru rezolvarea crizei“ • „doctorul Boºtinã trebuie sã analizeze modalitatea prin care Spitalul Municipal Roman poate scãpa de datorii“, a afirmat directorul DSP Neamþ •

Medicii romaºcani au înaintat, miercuri, 24 mai, un nou protest, cãtre Ministerul Sãnãtãþii, Casa Naþionalã de Asigurãri de Sãnãtate, Prefecturã, Direcþia de Sãnãtate Publicã (DSP) ºi Casa Judeþeanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Neamþ, în care „înfiereazã“ decizia de reducere a 137 de paturi la Spitalul Municipal, considerînd cel mai potrivit „amputarea“ a doar 22 de paturi. ÃŽn protest se prezintã trei revendicãri: „mãrirea tarifului pe caz ponderat la un nivel rezonabil de 979 RON, deºi calculele necesitãþilor de morbiditate fãcute de noi au dus la suma de 1.300 RON. Menþionãm afirmaþia dupã care calculul de 50% din tariful pe caz ponderat, ca ºi componentã istoricã, este pãgubos pentru spital, avînd în vedere cã de peste 10 ani noi facem economii ºi acest lucru este nedrept a fi continuat. Propunem retehnologizarea spitalului cu fonduri de la Ministerul Sãnãtãþii, deoarece sîntem în situaþia de a asigura un act medical cu aparaturã foarte veche, ce prezintã un mare pericol pentru bolnav, pentru personal ºi stabilirea diagnosticului, cît ºi pentru tratament. Indiferent de ce rang poate avea acest spital, cu aceastã aparaturã se atenteazã la sãnãtatea oamenilor. Solicitãm garanþii cã personalul medico-sanitar ºi administrativ nu va fi disponibilizat, în cazul în care se mai pot gãsi resurse de reducere la un numãr de 805 paturi, din numãrul actual“.
Conducerea Spitalului Roman a propus, astfel, reducerea a 22 de paturi, ºase din Secþia obstetricã, ºase de la Neonatologie, cinci din ATI ºi cinci de la Pediatrie. Referatul a fost semnat ºi de ºefii secþiilor respective. „Reducerea numãrului de paturi este profesional dirijatã ºi mã tem cã demersul de astãzi (23 mai n.red.) nu va fi luat în seamã, cu atît mai mult cu cît propunerea DSP de reducere a 137 de paturi, a fost, deja, trimisã la Ministerul Sãnãtãþii. Ne-am trezit tîrziu, cum s-ar zice, cu iniþiativa asta de a protesta, a doctorului Petre Boºtinã. Cu cît vor fi reduse mai puþine paturi, cu atît e mai bine pentru spital. Cei din Ministerul Sãnãtãþii ºi DSP au analizat indicatorii ºi au ajuns la concluzia cã trebuie restructurat spitalul. Cred, însã, cã dimensiunile sînt undeva la mijloc, nici chiar o reducere de 22 de paturi, dar nici de 137. Cred cã ar trebui restructurate cel mult 50 de paturi“, a declarat doctor Virgil Trofin, ºeful Secþiei ginecologie. Directorul DSP, Constantin Nanu, a declarat cã acestea sînt discuþii preliminare, hotãrîrea definitivã de reducere a numãrului de paturi urmînd sã fie luatã de Ministerul Sãnãtãþii, dupã 8 iunie. „Nu depinde nici de DSP, nici de managerul de spital reducerea paturilor. Nu ºtiu dacã MS va lua în consideraþie aceastã ultimã propunere, trimisã de conducerea Spitalului Roman, sau ni se va explica o nouã strategie. ÃŽn principiu, ministrul sãnãtãþii ne-a spus sã facem propuneri de restructurare, dupã care, în raport cu cele comunicate, ne va chema la minister“, a afirmat doctor Constantin Nanu.
Directorul Spitalului Municipal Roman, Petre Boºtinã, prezent marþi, 23 mai, la Prefectura Neamþ, la întîlnirea delegaþiei de medici romaºcani, cu autoritãþile judeþene, a propus o stretegie pe termen scurt, în ce priveºte asistenþa medicalã. Acesta a propus ca Ministerul Sãnãtãþii sã elaboreze o listã de boli care sã se regãseascã în numãrul de paturi din spitale, potrivit unei afirmaþii cã existã afecþiuni care nu necesitã internarea, boli pe care medicii nu le au menþionate explicit. „I-am comunicat acest lucru prefectului judeþului Neamþ, care a spus cã noi, doctorii, scriem diagnosticul «din creion». Am propus ca, la nivel de judeþ, sã se constituie o comisie profesionalã, alcãtuitã din reprezentanþi ai DSP, ai Colegiului Medicilor ºi ai CAS, care sã verifice paturile, la nivel de judeþ. ªi mã refer la justificarea internãrilor. Reprezentanþii DSP au spus cã nu avem nici o pîrghie legalã, vizavi de aceastã mãsurã“, a precizat Petre Boºtinã. Acesta a mai menþionat cã, în cazul în care spitalul ar rãmîne fãrã un numãr de paturi pacienþii s-ar putea adresa medicilor de familie ºi celor din Policlinicã. „Dacã tariful pe caz ponderat ar fi mai mare, am reduce numãrul de internãri“, a mai afirmat Petre Boºtinã. Doctor Constantin Nanu, directorul DSP Neamþ, a declarat cã doctorul Petre Boºtinã trebuie sã se ocupe de problemele spitalului ºi nu de astfel de propuneri. „Nu poate fi luatã în considerare o asemenea propunere, fiecare trebuie sã-ºi respecte atribuþiile pe care le are. Doctorul Boºtinã trebuie sã-ºi ia atribuþiile în serios ºi sã analizeze exact modalitatea prin care Spitalul Municipal Roman poate scãpa de datorii“, a afirmat directorul DSP Neamþ, Constantin Nanu.
FOTO: Spitalul Municipal Roman a intrat într-o crizã fãrã precedent

Articol afisat de 1774 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective