Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 25 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Tîrguială“ pe amputarea paturilor, la Spital

„Tîrguială“ pe amputarea paturilor, la Spital

• medicii romașcani vor reducerea a doar 22 de paturi, dar ar fi de acord și cu 50 • decizia finală va aparține Ministerului Sănătății • reprezentanții Spitalului Roman au mai cerut retehnologizarea unității cu fonduri de la minister și modificarea tarifului pe caz ponderat la 979 RON • directorul Petre Boștină caută soluții „de nivel național pentru rezolvarea crizei“ • „doctorul Boștină trebuie să analizeze modalitatea prin care Spitalul Municipal Roman poate scăpa de datorii“, a afirmat directorul DSP Neamț •

Medicii romașcani au înaintat, miercuri, 24 mai, un nou protest, către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Prefectură, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț, în care „înfierează“ decizia de reducere a 137 de paturi la Spitalul Municipal, considerînd cel mai potrivit „amputarea“ a doar 22 de paturi. În protest se prezintă trei revendicări: „mărirea tarifului pe caz ponderat la un nivel rezonabil de 979 RON, deși calculele necesităților de morbiditate făcute de noi au dus la suma de 1.300 RON. Menționăm afirmația după care calculul de 50% din tariful pe caz ponderat, ca și componentă istorică, este păgubos pentru spital, avînd în vedere că de peste 10 ani noi facem economii și acest lucru este nedrept a fi continuat. Propunem retehnologizarea spitalului cu fonduri de la Ministerul Sănătății, deoarece sîntem în situația de a asigura un act medical cu aparatură foarte veche, ce prezintă un mare pericol pentru bolnav, pentru personal și stabilirea diagnosticului, cît și pentru tratament. Indiferent de ce rang poate avea acest spital, cu această aparatură se atentează la sănătatea oamenilor. Solicităm garanții că personalul medico-sanitar și administrativ nu va fi disponibilizat, în cazul în care se mai pot găsi resurse de reducere la un număr de 805 paturi, din numărul actual“.
Conducerea Spitalului Roman a propus, astfel, reducerea a 22 de paturi, șase din Secția obstetrică, șase de la Neonatologie, cinci din ATI și cinci de la Pediatrie. Referatul a fost semnat și de șefii secțiilor respective. „Reducerea numărului de paturi este profesional dirijată și mă tem că demersul de astăzi (23 mai n.red.) nu va fi luat în seamă, cu atît mai mult cu cît propunerea DSP de reducere a 137 de paturi, a fost, deja, trimisă la Ministerul Sănătății. Ne-am trezit tîrziu, cum s-ar zice, cu inițiativa asta de a protesta, a doctorului Petre Boștină. Cu cît vor fi reduse mai puține paturi, cu atît e mai bine pentru spital. Cei din Ministerul Sănătății și DSP au analizat indicatorii și au ajuns la concluzia că trebuie restructurat spitalul. Cred, însă, că dimensiunile sînt undeva la mijloc, nici chiar o reducere de 22 de paturi, dar nici de 137. Cred că ar trebui restructurate cel mult 50 de paturi“, a declarat doctor Virgil Trofin, șeful Secției ginecologie. Directorul DSP, Constantin Nanu, a declarat că acestea sînt discuții preliminare, hotărîrea definitivă de reducere a numărului de paturi urmînd să fie luată de Ministerul Sănătății, după 8 iunie. „Nu depinde nici de DSP, nici de managerul de spital reducerea paturilor. Nu știu dacă MS va lua în considerație această ultimă propunere, trimisă de conducerea Spitalului Roman, sau ni se va explica o nouă strategie. În principiu, ministrul sănătății ne-a spus să facem propuneri de restructurare, după care, în raport cu cele comunicate, ne va chema la minister“, a afirmat doctor Constantin Nanu.
Directorul Spitalului Municipal Roman, Petre Boștină, prezent marți, 23 mai, la Prefectura Neamț, la întîlnirea delegației de medici romașcani, cu autoritățile județene, a propus o stretegie pe termen scurt, în ce privește asistența medicală. Acesta a propus ca Ministerul Sănătății să elaboreze o listă de boli care să se regăsească în numărul de paturi din spitale, potrivit unei afirmații că există afecțiuni care nu necesită internarea, boli pe care medicii nu le au menționate explicit. „I-am comunicat acest lucru prefectului județului Neamț, care a spus că noi, doctorii, scriem diagnosticul «din creion». Am propus ca, la nivel de județ, să se constituie o comisie profesională, alcătuită din reprezentanți ai DSP, ai Colegiului Medicilor și ai CAS, care să verifice paturile, la nivel de județ. Și mă refer la justificarea internărilor. Reprezentanții DSP au spus că nu avem nici o pîrghie legală, vizavi de această măsură“, a precizat Petre Boștină. Acesta a mai menționat că, în cazul în care spitalul ar rămîne fără un număr de paturi pacienții s-ar putea adresa medicilor de familie și celor din Policlinică. „Dacă tariful pe caz ponderat ar fi mai mare, am reduce numărul de internări“, a mai afirmat Petre Boștină. Doctor Constantin Nanu, directorul DSP Neamț, a declarat că doctorul Petre Boștină trebuie să se ocupe de problemele spitalului și nu de astfel de propuneri. „Nu poate fi luată în considerare o asemenea propunere, fiecare trebuie să-și respecte atribuțiile pe care le are. Doctorul Boștină trebuie să-și ia atribuțiile în serios și să analizeze exact modalitatea prin care Spitalul Municipal Roman poate scăpa de datorii“, a afirmat directorul DSP Neamț, Constantin Nanu.
FOTO: Spitalul Municipal Roman a intrat într-o criză fără precedent

Articol afisat de 1315 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU, L. BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective