Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sport 25 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Le-am fost acestor copii și antrenori, și medici, și părinți“

„Le-am fost acestor copii și antrenori, și medici, și părinți“

• interviu realizat cu antrenorii Rita și Stelian Bursuc, profesori la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț

Familia Bursuc a dominat patru ani handbalul masculin juvenil din România, obținînd pentru LPS Piatra Neamț patru titluri naționale, la toate categoriile de vîrstă: 1 la juniori III (2002), 1 la juniori II (2004), 2 la juniori I (2004 și 2006). Deși din 2002 sînt în fruntea clasamentelor naționale alături de elevii lor, cel mai bun an al carierei de antrenori a profesorilor Rita și Stelian Bursuc a fost 2004: titlul național cîștigat și la juniori I și la juniori II. Cei doi se pot mîndri că datorită lor LPS Piatra Neamț s-a aflat pe locul III în clasamentul pe cluburi de handbal din România al Federației Române de Handbal.
Rita și Stelian Bursuc au 44, respectiv 45 de ani, și doi copii, tot handbaliști: Cristi, 20 de ani, la Universitatea Bucovina Suceava, și Ioana, 18 ani, la LPS Piatra Neamț. Ambii spun că handbalul este viața lor și că doar destinul a vrut ca să fie profesori de handbal, la catedra de băieți, fapt care i-a unit astfel și în viața profesională. Evident că și acasă se vorbește despre handbal, dar în afara acestei meserii le place muzica veche, de preferință din anii '80, iar ca mîncare preferă peștele și friptura cu cartofi prăjiți.
Stelian Bursuc nu se ferește să spună că antrenorul cel mai bun cu care a lucrat este Otto Heel, dar are cuvinte de laudă și pentru Eugen Trofin.
Stelian Bursuc este un produs al handbalului nemțean, jucînd în marea majoritate a carierei sale la Relonul Săvinești. A fost vicecampion național ca jucător, participant în cupele europene, iar ca antrenor la seniori a reușit să cîștige de două ori eventul în România, cu FibrexNylon Săvinești, în 2002 și 2003. Rita Bursuc provine de la școala de handbal de la Timișoara, unde a debutat la Divizia A. A venit la Relonul Săvinești, cu care a promovat în prima ligă, după care s-a retras, rămînînd alături de soțul său.

Reporter: Cum vă simțiți acum, la final de ciclu sportiv cu acești băieți, cu patru titluri naționale și alte medalii în vitrină?
Stelian Bursuc:
Normal că este un sentiment frumos că am reușit să ne păstrăm locul în frunte în fiecare an cu care această generație de jucători. Am dus la bun sfîrșit o generație care a dovedit că merită să fie în frunte. Am fost cei mai buni, atît la juniori III, cît și la juniori II și I. De acum o luăm de la capăt și sperăm să ajungem din nou în frunte.
Reporter: Cum ați caracteriza relația dumneavoastră cu elevii pe care i-ați antrenat?
Rita Bursuc:
Rezultatele avute denotă faptul că a fost o relație foarte bună între noi, profesorii, și jucători. Am considerat mereu că relație trebuie să fie mai mult decît una profesională. Pe copii trebuie să îi înțelegi, dar și ei trebuie să te înțeleagă. Cred că le-am fost în același timp și profesori, și medici, și părinți.
Rep: Cum i-ați caracteriza pe toți acești copii cu care ați lucrat?
S.B:
Sînt copii deosebiți toți. Au muncit mult, au asculat și chiar dacă sînt caractere diferite au reușit să formeze o echipă de neînvins în sezonul 2005-2006. Majoritatea sînt caractere foarte bune. Sîntem bucuroși că am lucrat cu ei. Sperăm că vor ajunge să joace mulți ani în handbalul românesc.
Rep.: S-a întîmplat să aveți discuții mai aprinse vreodată pe marginea meciurilor sau chiar în timpul acestora?
R.B:
Evident că mai sînt momente în care ne deranjează cîte ceva, dar totul se rezolvă repede. Tot timpul sîntem atenți unul la celălalt și tot timpul am avut grijă ca toții copiii să știe că sîntem amîndoi și nu separat și astfel au ascultat mereu spusele noastre. Am avut grijă să nu împărțim echipa și cred că am reușit. Oricum discuții despre handbal avem peste tot, chiar și acasă și la hotel unde mergem în deplasări.
Rep.: Cum a fost relația dumneavoastră cu fiul Cristi, care v-a fost elev?
R.B.:
Am căutat mereu să nu îl favorizez în detrimentul celorlalți, pentru că exista pericolul să stricăm atmosfera de echipă care era în perioada în care juca la juniori. De multe ori pot spune că l-am defavorizat, l-am dat exemplu celorlalți și era pedepsit mai mult. El era primul la care strigam și căruia îi atrăgeam atenția. La sală mă comportam ca și cu un elev, nu cu fiul meu. Avem o relație bună și cu Ioana, care este eleva profesoarei Luminița Ciocîrlan, și sperăm să joace și ea, și Cristi în handbalul mare.

„Sper ca acești copii să rămînă la Piatra Neamț să joace mai departe“

Rep.: Cum s-a întîmplat de lucrați împreună la aceeași echipă?
S.B.:
Poate o să creadă cineva că am plănuit asta dinainte și ne-am dus la LPS și am cerut să lucrăm împreună. În nici un caz. A fost o întîmplare să fim amîndoi la catedra la băieți a Liceului cu Program Sportiv. Puteam fi foarte ușor unul la fete și celălalt la băieți.
Rep.: Ce planuri aveți pentru viitor?
S.B.:
La capitolul copii și juniori am început deja treaba și avem două grupe de clasa I și a IV-a. Vor fi la juniori III abia peste 4 ani. Sper să îi creștem la fel de buni ca aceștia care au terminat și sper ca ei să răspundă la fel cerințelor noastre. Vom vedea ce va fi. Cît privește handbalul mare, la seniori încercăm să repunem bazele acestui sport la Piatra Neamț pe elemente locale. Ne dorim să creștem alături de LPS sportivi care apoi să reprezinte cu succes handbalul masculin pietrean în campionatul românesc. Așa s-a ajuns și la performanțele de dinainte de 2002, cu elemente locale. Sper ca acești copii să rămînă la Piatra Neamț să joace mai departe, să îi readucem înapoi pe cei plecați la Suceava anul trecut și să realizăm un nucleu bun.

Articol afisat de 1927 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.M.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective