Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 25 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Le-am fost acestor copii ºi antrenori, ºi medici, ºi pãrinþi“

„Le-am fost acestor copii ºi antrenori, ºi medici, ºi pãrinþi“

• interviu realizat cu antrenorii Rita ºi Stelian Bursuc, profesori la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamþ

Familia Bursuc a dominat patru ani handbalul masculin juvenil din România, obþinînd pentru LPS Piatra Neamþ patru titluri naþionale, la toate categoriile de vîrstã: 1 la juniori III (2002), 1 la juniori II (2004), 2 la juniori I (2004 ºi 2006). Deºi din 2002 sînt în fruntea clasamentelor naþionale alãturi de elevii lor, cel mai bun an al carierei de antrenori a profesorilor Rita ºi Stelian Bursuc a fost 2004: titlul naþional cîºtigat ºi la juniori I ºi la juniori II. Cei doi se pot mîndri cã datoritã lor LPS Piatra Neamþ s-a aflat pe locul III în clasamentul pe cluburi de handbal din România al Federaþiei Române de Handbal.
Rita ºi Stelian Bursuc au 44, respectiv 45 de ani, ºi doi copii, tot handbaliºti: Cristi, 20 de ani, la Universitatea Bucovina Suceava, ºi Ioana, 18 ani, la LPS Piatra Neamþ. Ambii spun cã handbalul este viaþa lor ºi cã doar destinul a vrut ca sã fie profesori de handbal, la catedra de bãieþi, fapt care i-a unit astfel ºi în viaþa profesionalã. Evident cã ºi acasã se vorbeºte despre handbal, dar în afara acestei meserii le place muzica veche, de preferinþã din anii '80, iar ca mîncare preferã peºtele ºi friptura cu cartofi prãjiþi.
Stelian Bursuc nu se fereºte sã spunã cã antrenorul cel mai bun cu care a lucrat este Otto Heel, dar are cuvinte de laudã ºi pentru Eugen Trofin.
Stelian Bursuc este un produs al handbalului nemþean, jucînd în marea majoritate a carierei sale la Relonul Sãvineºti. A fost vicecampion naþional ca jucãtor, participant în cupele europene, iar ca antrenor la seniori a reuºit sã cîºtige de douã ori eventul în România, cu FibrexNylon Sãvineºti, în 2002 ºi 2003. Rita Bursuc provine de la ºcoala de handbal de la Timiºoara, unde a debutat la Divizia A. A venit la Relonul Sãvineºti, cu care a promovat în prima ligã, dupã care s-a retras, rãmînînd alãturi de soþul sãu.

Reporter: Cum vã simþiþi acum, la final de ciclu sportiv cu aceºti bãieþi, cu patru titluri naþionale ºi alte medalii în vitrinã?
Stelian Bursuc:
Normal cã este un sentiment frumos cã am reuºit sã ne pãstrãm locul în frunte în fiecare an cu care aceastã generaþie de jucãtori. Am dus la bun sfîrºit o generaþie care a dovedit cã meritã sã fie în frunte. Am fost cei mai buni, atît la juniori III, cît ºi la juniori II ºi I. De acum o luãm de la capãt ºi sperãm sã ajungem din nou în frunte.
Reporter: Cum aþi caracteriza relaþia dumneavoastrã cu elevii pe care i-aþi antrenat?
Rita Bursuc:
Rezultatele avute denotã faptul cã a fost o relaþie foarte bunã între noi, profesorii, ºi jucãtori. Am considerat mereu cã relaþie trebuie sã fie mai mult decît una profesionalã. Pe copii trebuie sã îi înþelegi, dar ºi ei trebuie sã te înþeleagã. Cred cã le-am fost în acelaºi timp ºi profesori, ºi medici, ºi pãrinþi.
Rep: Cum i-aþi caracteriza pe toþi aceºti copii cu care aþi lucrat?
S.B:
Sînt copii deosebiþi toþi. Au muncit mult, au asculat ºi chiar dacã sînt caractere diferite au reuºit sã formeze o echipã de neînvins în sezonul 2005-2006. Majoritatea sînt caractere foarte bune. Sîntem bucuroºi cã am lucrat cu ei. Sperãm cã vor ajunge sã joace mulþi ani în handbalul românesc.
Rep.: S-a întîmplat sã aveþi discuþii mai aprinse vreodatã pe marginea meciurilor sau chiar în timpul acestora?
R.B:
Evident cã mai sînt momente în care ne deranjeazã cîte ceva, dar totul se rezolvã repede. Tot timpul sîntem atenþi unul la celãlalt ºi tot timpul am avut grijã ca toþii copiii sã ºtie cã sîntem amîndoi ºi nu separat ºi astfel au ascultat mereu spusele noastre. Am avut grijã sã nu împãrþim echipa ºi cred cã am reuºit. Oricum discuþii despre handbal avem peste tot, chiar ºi acasã ºi la hotel unde mergem în deplasãri.
Rep.: Cum a fost relaþia dumneavoastrã cu fiul Cristi, care v-a fost elev?
R.B.:
Am cãutat mereu sã nu îl favorizez în detrimentul celorlalþi, pentru cã exista pericolul sã stricãm atmosfera de echipã care era în perioada în care juca la juniori. De multe ori pot spune cã l-am defavorizat, l-am dat exemplu celorlalþi ºi era pedepsit mai mult. El era primul la care strigam ºi cãruia îi atrãgeam atenþia. La salã mã comportam ca ºi cu un elev, nu cu fiul meu. Avem o relaþie bunã ºi cu Ioana, care este eleva profesoarei Luminiþa Ciocîrlan, ºi sperãm sã joace ºi ea, ºi Cristi în handbalul mare.

„Sper ca aceºti copii sã rãmînã la Piatra Neamþ sã joace mai departe“

Rep.: Cum s-a întîmplat de lucraþi împreunã la aceeaºi echipã?
S.B.:
Poate o sã creadã cineva cã am plãnuit asta dinainte ºi ne-am dus la LPS ºi am cerut sã lucrãm împreunã. În nici un caz. A fost o întîmplare sã fim amîndoi la catedra la bãieþi a Liceului cu Program Sportiv. Puteam fi foarte uºor unul la fete ºi celãlalt la bãieþi.
Rep.: Ce planuri aveþi pentru viitor?
S.B.:
La capitolul copii ºi juniori am început deja treaba ºi avem douã grupe de clasa I ºi a IV-a. Vor fi la juniori III abia peste 4 ani. Sper sã îi creºtem la fel de buni ca aceºtia care au terminat ºi sper ca ei sã rãspundã la fel cerinþelor noastre. Vom vedea ce va fi. Cît priveºte handbalul mare, la seniori încercãm sã repunem bazele acestui sport la Piatra Neamþ pe elemente locale. Ne dorim sã creºtem alãturi de LPS sportivi care apoi sã reprezinte cu succes handbalul masculin pietrean în campionatul românesc. Aºa s-a ajuns ºi la performanþele de dinainte de 2002, cu elemente locale. Sper ca aceºti copii sã rãmînã la Piatra Neamþ sã joace mai departe, sã îi readucem înapoi pe cei plecaþi la Suceava anul trecut ºi sã realizãm un nucleu bun.

Articol afisat de 2399 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.M.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective