Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alertã la pod

Alertã la pod

• o parte din podul provizoriu de la Roznov a fost luatã de ape • ieri, deversãrile din Lacul Izvoru Muntelui au crescut, treptat, de la 22 de metri cubi, pînã la 100, cît era debitul asearã • mãsura a fost necesarã deoarece lacul este aproape plin • nu se ºtie dacã podul va rezista • localnicii care au gospodãriile în localitãþile de dupã Roznov trebuie sã facã un ocol de 40 de km •

100 de metri cubi pe secundã era, asearã, debitul deversãrilor din Lacul Izvoru Muntelui. Volumul a crescut semnificativ de la primele ore ale zilei ºi pînã dupã-amiazã, dat fiind faptul cã ºi cantitatea de precipitaþii din judeþ, înregistratã ieri, a fost semnificativã. Conform mãsurãtorilor, în localitatea Cuiejdi, ieri, la ora 12, cãzuserã 31 de litri pe metru pãtrat, în Tarcãu-Cazaci se înregistrau, la aceeaºi orã, 27,7 litri pe metru pãtrat, în localitatea Poiana, Piatra ªoimului 25,4 litri pe metru pãtrat. Ploile au atras dupã ele ºi creºterea debitelor rîurilor ºi pîraielor din judeþ.

Autoritãþile au intrat în alertã odatã cu creºterea nivelului lacului Izvoru Muntelui care, ieri la prînz, avea un debit fluent (volumul de apã care intra în lac) de peste 250 de metri cubi pe secundã. Prognozele meteorologice anunþã cã, în perioada urmãtoare, se vor mai înregistra ploi ºi existã pericolul umplerii bazinului. Pentru a nu se întîmpla asta, a trebuit stabilit un grafic de deversare a apei, la un debit mult mai mare decît poate rezista podul de la Roznov, varianta ocolitoare. Conducerea societãþii Socin, executantul lucrãrii, susþine cã podul mic, o investiþie de circa un miliard de lei, ar fi putut prelua un debit de 22 de metri cubi pe secundã, dar asta nu mulþumea conducerea de la Hidrocentrale care a susþinut cã trebuie deversat mult mai mult. Aºa se face cã, joi dimineaþã, au fost puse încã douã tuburi lîngã podul mic, care sã capteze un debit mai mare din deversãri. Numai cã nu s-a mai întîmplat asta, apa spulberînd proaspãta lucrare. Cum de ceea ce se temeau nu au scãpat, autoritãþile au decis cã era propice sã poatã creºte debitul deversãrilor, ca sã salveze populaþia ºi lucrãrile hidrotehnice de pe cursul Bistriþei. Volumul debitului a crescut de la orã la orã, ajungîndu-se la 40, 50, 60 ºi pînã la 100 de metri cubi pe secundã. Pentru a pune la punct un plan de deversare, prefectul judeþului i-a convocat vineri, 2 iunie, în ºedinþã extraordinarã, pe membrii Comitetului Judeþean pentru Situaþii de Urgenþã. În cadrul acesteia, s-a hotãrît aprobarea de cãtre preºedintele Comitetului a programului de deversãri din barajul Izvorul Muntelui ºi cele din aval a unui debit de pînã la 200 mc/ s, cu consultarea preºedintelui Consiliului Judeþean, a directorului Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamþ ºi a inspectorului-ºef al Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã. În aceeaºi ºedinþã, s-a stabilit avertizarea comitetelor locale pentru situaþii de urgenþã despre deversãri, asigurarea permanenþei la toate primãriile din localitãþile riverane rîului Bistriþa, pe toatã perioada menþinerii deversãrilor, supravegherea cursului de apã cu membrii serviciilor de urgenþe locale voluntare ºi transmiterea problemelor ce apar la Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului, avertizarea populaþiei despre deversãri ºi creºterile acestora ºi atenþionarea oamenilor sã nu desfãºoare activitãþi în albia majorã a rîului Bistriþa, pe perioada deversãrilor.

Fãrã deversãri, lacul se poate umple în circa 50 de ore

Chiar dacã încã nu se pune problema, Inspectoratul Judeþean pentru Situaþii de Urgenþã îºi va pregãti forþele ºi mijloacele de care dispune pentru a asigura salvarea oamenilor surprinºi de viiturã.
Membrii comitetului au stabilit cã este necesarã semnalizarea rutierã corespunzãtoare a interzicerii circulaþiei auto pe varianta provizorie de la Roznov. Accesul pentru localitãþile situate pe malul drept se va face pe la Frunzeni, cu un ocol de aproximativ 40 de kilometri.
Pentru intervenþie rapidã, pe malul drept al rîului Bistriþa, se vor asigura serviciile de urgenþã. În dreptul localitãþii Chintinici, vor fi staþionate o maºinã a ISU ºi o staþie peco mobilã. Prefectul judeþului a subliniat cã oamenii nu sînt în pericol ºi cã scopul ºedinþei extraordinare l-a constiuit luarea tuturor mãsurilor pentru evitarea, pe cît posibil, a pagubelor materiale, respectiv a investiþiilor aflate în curs de derulare.
Specialiºtii de la Hidroelectrica ºi Sistemul de Gospodãrire a Apelor Neamþ susþin cã ieri, la prînz, mai erau doi metri pînã cînd nivelul apei din lac avea sã ajungã la cota de deversare. La un debit afluent de peste 250 de metri cubi pe secundã, nivelul lacului creºtea cu trei centimetri pe orã. În aceste condiþii, în circa 50 de ore, lacul ar fi fost plin ºi, conform regulamentului de funcþionare, apei acumulate trebuie sã i se dea drumul pe vechiul tronson al Bistriþei. Numai cã asta ar fi creat probleme foarte mari pînã la Pîngãraþi. Preºedintele CJ, Vlad Marcoci, a precizat cã, dacã tot a fost luatã de ape cea mai recentã parte din podul mic de la Roznov, nu mai este o problemã creºterea debitului deversãrilor. Ion Pãvãleanu, fost director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamþ, a susþinut cã cea mai bunã variantã este sã se facã o deversare de o sutã de metri cubi pe secundã pe o perioadã de cîteva zile, în felul acesta lacul fiind pregãtit sã acumuleze apã mai multã, dacã precipitaþiile continuã. Conducerea Socin susþine cã numai printr-un noroc, la deversãri de o sutã de metri cubi pe secundã, podul mic de la Roznov va fi doar spãlat de apã ºi nu spulberat. La un debit de o sutã de metri cubi pe secundã la deversare din lac, unda de la Roznov atinge un debit de 150 de metri cubi pe secundã, întrucît, pe parcurs, apei Bistriþei i se mai adaugã afluenþi.

Articol afisat de 2021 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective