Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alertă la pod

Alertă la pod

• o parte din podul provizoriu de la Roznov a fost luată de ape • ieri, deversările din Lacul Izvoru Muntelui au crescut, treptat, de la 22 de metri cubi, pînă la 100, cît era debitul aseară • măsura a fost necesară deoarece lacul este aproape plin • nu se știe dacă podul va rezista • localnicii care au gospodăriile în localitățile de după Roznov trebuie să facă un ocol de 40 de km •

100 de metri cubi pe secundă era, aseară, debitul deversărilor din Lacul Izvoru Muntelui. Volumul a crescut semnificativ de la primele ore ale zilei și pînă după-amiază, dat fiind faptul că și cantitatea de precipitații din județ, înregistrată ieri, a fost semnificativă. Conform măsurătorilor, în localitatea Cuiejdi, ieri, la ora 12, căzuseră 31 de litri pe metru pătrat, în Tarcău-Cazaci se înregistrau, la aceeași oră, 27,7 litri pe metru pătrat, în localitatea Poiana, Piatra Șoimului 25,4 litri pe metru pătrat. Ploile au atras după ele și creșterea debitelor rîurilor și pîraielor din județ.

Autoritățile au intrat în alertă odată cu creșterea nivelului lacului Izvoru Muntelui care, ieri la prînz, avea un debit fluent (volumul de apă care intra în lac) de peste 250 de metri cubi pe secundă. Prognozele meteorologice anunță că, în perioada următoare, se vor mai înregistra ploi și există pericolul umplerii bazinului. Pentru a nu se întîmpla asta, a trebuit stabilit un grafic de deversare a apei, la un debit mult mai mare decît poate rezista podul de la Roznov, varianta ocolitoare. Conducerea societății Socin, executantul lucrării, susține că podul mic, o investiție de circa un miliard de lei, ar fi putut prelua un debit de 22 de metri cubi pe secundă, dar asta nu mulțumea conducerea de la Hidrocentrale care a susținut că trebuie deversat mult mai mult. Așa se face că, joi dimineață, au fost puse încă două tuburi lîngă podul mic, care să capteze un debit mai mare din deversări. Numai că nu s-a mai întîmplat asta, apa spulberînd proaspăta lucrare. Cum de ceea ce se temeau nu au scăpat, autoritățile au decis că era propice să poată crește debitul deversărilor, ca să salveze populația și lucrările hidrotehnice de pe cursul Bistriței. Volumul debitului a crescut de la oră la oră, ajungîndu-se la 40, 50, 60 și pînă la 100 de metri cubi pe secundă. Pentru a pune la punct un plan de deversare, prefectul județului i-a convocat vineri, 2 iunie, în ședință extraordinară, pe membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În cadrul acesteia, s-a hotărît aprobarea de către președintele Comitetului a programului de deversări din barajul Izvorul Muntelui și cele din aval a unui debit de pînă la 200 mc/ s, cu consultarea președintelui Consiliului Județean, a directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț și a inspectorului-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În aceeași ședință, s-a stabilit avertizarea comitetelor locale pentru situații de urgență despre deversări, asigurarea permanenței la toate primăriile din localitățile riverane rîului Bistrița, pe toată perioada menținerii deversărilor, supravegherea cursului de apă cu membrii serviciilor de urgențe locale voluntare și transmiterea problemelor ce apar la Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului, avertizarea populației despre deversări și creșterile acestora și atenționarea oamenilor să nu desfășoare activități în albia majoră a rîului Bistrița, pe perioada deversărilor.

Fără deversări, lacul se poate umple în circa 50 de ore

Chiar dacă încă nu se pune problema, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență își va pregăti forțele și mijloacele de care dispune pentru a asigura salvarea oamenilor surprinși de viitură.
Membrii comitetului au stabilit că este necesară semnalizarea rutieră corespunzătoare a interzicerii circulației auto pe varianta provizorie de la Roznov. Accesul pentru localitățile situate pe malul drept se va face pe la Frunzeni, cu un ocol de aproximativ 40 de kilometri.
Pentru intervenție rapidă, pe malul drept al rîului Bistrița, se vor asigura serviciile de urgență. În dreptul localității Chintinici, vor fi staționate o mașină a ISU și o stație peco mobilă. Prefectul județului a subliniat că oamenii nu sînt în pericol și că scopul ședinței extraordinare l-a constiuit luarea tuturor măsurilor pentru evitarea, pe cît posibil, a pagubelor materiale, respectiv a investițiilor aflate în curs de derulare.
Specialiștii de la Hidroelectrica și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț susțin că ieri, la prînz, mai erau doi metri pînă cînd nivelul apei din lac avea să ajungă la cota de deversare. La un debit afluent de peste 250 de metri cubi pe secundă, nivelul lacului creștea cu trei centimetri pe oră. În aceste condiții, în circa 50 de ore, lacul ar fi fost plin și, conform regulamentului de funcționare, apei acumulate trebuie să i se dea drumul pe vechiul tronson al Bistriței. Numai că asta ar fi creat probleme foarte mari pînă la Pîngărați. Președintele CJ, Vlad Marcoci, a precizat că, dacă tot a fost luată de ape cea mai recentă parte din podul mic de la Roznov, nu mai este o problemă creșterea debitului deversărilor. Ion Păvăleanu, fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, a susținut că cea mai bună variantă este să se facă o deversare de o sută de metri cubi pe secundă pe o perioadă de cîteva zile, în felul acesta lacul fiind pregătit să acumuleze apă mai multă, dacă precipitațiile continuă. Conducerea Socin susține că numai printr-un noroc, la deversări de o sută de metri cubi pe secundă, podul mic de la Roznov va fi doar spălat de apă și nu spulberat. La un debit de o sută de metri cubi pe secundă la deversare din lac, unda de la Roznov atinge un debit de 150 de metri cubi pe secundă, întrucît, pe parcurs, apei Bistriței i se mai adaugă afluenți.

Articol afisat de 1678 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective