Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Trei pictori nevinovați au fost convocați la Poliție

• așadar, asta a fost: un vernisaj la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, civilizat, plăcut, cu aplauze adevărate • icoanele lui Ioan Popei, uleiurile lui Puiu Vadana și acuarelele lui Arcadie au început să poarte un „R“ (reținut) în colțul dreapta, jos •

Vorbirea mea, ratată, în fața polițiștilor prezenți la vernisaj:
Doamnelor și domnilor, vreau să vă vorbesc, preț de cîteva minute, despre normalitate, despre civilizație, despre artă. Tutuiala înseamnă normalitate. E o axiomă. Viitoarea mea noră, Flori, o puștoaică de 24 de ani, îmi spune Cristi. „Cristi, dă-mi și mie un sinonim pentru consiliere“, ea fiind scufundată în computer, în lucrarea ei de diplomă. Puiu Vadana, decanul, consilier județean, la fel, le are cu tutuiala. Domnul Popei, mai seniorial, afișează o indiferență totală față de subiect. Arcadie e cu tutuiala, chit că a fost cam 20 de ani director de școală mare de artă, la Chișinău. Aici, în Poliție, dincolo de regulamente, tutuiala este un inconfundabil semn de prietenie: Salut Radule, Gabi, Florine, Cristi, Neluțule, sărumîna Cătălina, Luigia, Mia... chit că-s adjuncți, șefi de servicii sau de birouri, cu apăsătoare responsabilități pe umeri. Abia aici, în acest domeniu al prieteniei, intrăm în frumos, în normalitate. Eu sînt Cristian, Cristi, poftim, domn' colonel (r). Trei pictori cunoscuți și recunoscuți pe plan local, național și internațional și-au expus lucrările, de Ziua Eroilor și de Ziua Copilului, în sediul Poliției Județene. Este, desigur, o manifestare de-a dreptul inedită, apărută din cauza acestei Miuța Pletea, a cărei mare calitate este consecvența. Voi încerca, în cîteva vorbe, să-i prezint pe prietenii mei pictori:
Gheorghe (Puiu) Vadana, decan al pictorilor pietreni de la etajul 4/ Bibiopolis/ Dărmănești, ateliere de creație.Tablouri grele, păstoase, cu forță, cu nonșalanțe de cuțit (bine faceți că-l convocați la Poliție) de-a dreptul generoase, are forță, știe, simte, e viu, e tînăr. Ca om: sfătos, jovial, prietenos, blînd, om al cetății, activitate civică fără reproș, consilier local, pictor. Om.
Ioan Popei, face și nuduri suave, inconfundabile, marcate de eul său, dar acum a venit cu icoane. Unic, încîntător, pictor adevărat de icoane pe lemn. Iată o scurtă poveste: Modest, fiindcă este atins de o netratabilă modestie, mi-a spus cum a sărutat, cu sentimente contradictorii, o icoană dintr-o mănăstire din Neamț. Fiindcă, la loc de închinăciune, era chiar o icoana pictată de el. Și dacă vă mai spun, cum în tinerețe, a rupt gura Parisului, cumpărîndu-i-se toate lucrările chiar din seara vernisajului? Și despre titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Piatra Neamț? Să revin la icoane, pe care le aveți aici, în fața ochilor, multe se află în colecții rafinate de prin toată lumea, în biserici, muzee și prin expoziții de pe unde nici nu gîndim. Paranteză: Arcadie mi-a destăinuit că are la acasa lui, pe perete, o icoană pictată de Popei, la care se roagă și se închină, ca un bun creștin, în fiecare seară.
Arcadie Răileanu, a adus în Neamț rigorile școlii de pictură din Rusia. El este absolvent de arhitectură. Acum, este al nostru, pietrean. Are școală multă, cultură plastică multă, știe, e de la Arte & Meserii, dar nu numai atît. Se zvîrcolește în el un diavol al căutării, face acuarele-școală, uleiuri-școală, dar nu se mulțumește numai cu acestea. Vrea altceva, Dumnezeu să-l înțeleagă! E viu, e în putere.
Și-am să închei cu ceea ce am mai spus la Iași, La Casa Pogor, cînd am avut marea onoare de a spune ieșenilor prezenți cîte ceva despre fabuloasa expoziție de uleiuri a prietenului Arcadie Răileanu:
Talentul este o infirmitate cu plus. Îl ai sau nu îl ai. Infirmitate cu plus înseamnă a avea trei mîini în loc de două, trei ochi, în loc de doi, înseamnă a vedea și a simți lumea altfel. De asemenea, cînd ești lovit peste trei mîini, sau peste trei ochi, durerea este cu mult mai mare. Acesta fiind artistul, omul care vede altfel. Ei, artiștii, în fața polițiștilor nemțeni, au avut o atitudine de respect și modestie. La fel și polițiștii. A fost o întîlnire inedită, frumoasă. Nu știu dacă pot folosi cuvîntul surprinzător, dar pe multe lucrări expuse acolo, deja, atîrnă un bilețel cu „R“ (reținut). Ce înseamnă să ai, la acasa ta, pe perete, un tablou semnat Popei, Vadana sau Răileanu, asta rămîne la latitudinea fiecăruia. Unii, pe care încercăm să-i înțelegem, preferă carpeta cu „Răpirea din Serai“.
„Chiar că a fost frumos și interesant acolo, la Poliție, am văzut niște oameni deosebiți“, îmi spune Arcadie, pe drum, în mașina Poliției.

Articol afisat de 2256 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective