Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 3 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Educaþie a la Hârdãu

Educaþie a la Hârdãu

ÃŽn vreme ce mai-marii þãrii încearcã sã-i convingã pe români de progresele din diverse domenii, în perspectiva aderãrii la Uniunea Europeanã, ministrul democrat al educaþiei iese la rampã cu declaraþii ºocante, surprinzãtoare: „ÃŽnvãþãmîntul românesc este într-o continuã cãdere, iar problemele învãþãmîntului preuniversitar sînt cele mai acute. Sistemul nu e dispus la reformã, aºa cã am nevoie de presiunea pãrinþilor ºi a copiilor. Voi trebuie sã daþi cu pumnul în masã“ (!?), spunea domnul Hãrdãu la recenta întîlnire cu reprezentanþii asociaþiilor de pãrinþi.
Vãdit depãºit de numeroasele probleme din sistem ºi incapabil sã conducã ministerul ce i-a fost încredinþat, domnul ministru susþine cã nu se teme de remaniere ºi nici de liberali, cã demisia este, deja, scrisã, dar cã oamenii din partid nu l-au lãsat s-o depunã: „Boc ºi cu Buda au dat cu pumnul în masã ºi m-au convins sã nu plec“ (se pare cã legea pumnului în masã este la mare trecere în activitatea sa). ÃŽn buna tradiþie a zicerilor memorabile lansate de cãtre preºedintele pedist al þãrii, ministrul democrat se apãrã într-un mod cel puþin ridicol: „Nu ºtiu ce rãu mare am fãcut sã mã trimitã aici. Mie îmi venea foarte bine cãmaºa de prefect, însã mi-au dat una de ministru care seamãnã mai mult cu o cãmaºã de forþã. Dar sînt fericit, i-am rupt mînecile“. Fãrã comentarii !
Cã locul sãu era mai degrabã la administraþia cãminelor studenþeºti ºi nu într-un minister atît de important, o dovedeºte ºi faptul cã este depãºit de responsabilitãþile ce-i revin ºi rupt de realitãþile ºcolii: „Pe mine sã mã lãsaþi în pace! Eu vreau presiuni asupra ºcolii, nu asupra Ministerului Educaþiei!“. La fel de rapid se detaºeazã de rãspundere ministrul Hãrdãu ºi atunci cînd vine vorba despre schimbãrile abuzive ale directorilor de ºcoli, dînd vina pe inspectorii-generali: „Vinovaþii de aceste schimbãri trebuie sã suporte cheltuielile reprezentanþilor MEC care se deplaseazã pentru anchetele din teritoriu“. Iar, cînd se referã la criteriile de competenþã ce trebuie sã stea la baza desemnãrii directorilor, afirmaþia este ºi mai coloratã: „Nu sînt de acord sã înlocuim soþiile altora cu soþiile noastre“ (ºtie el ce ºtie despre numirile fondate pe cumetrii!). Ce educaþie face un ministru care îºi blameazã colegii în faþa pãrinþilor, care nu ºtie sã aprecieze eforturile profesorilor care încearcã sã evite prãbuºirea sistemului, ºubrezit de atîtea experimente?

„Grava situaþie din învãþãmînt se explicã prin promisiunile neonorate din campania electoralã“

„Nu-i mai gîdiliþi pe profesori! Fiþi demni! Nu trebuie sã-i îndopaþi pe dascãli la concursuri cu sucuri, cafele ºi þigãri (...). Cînd vorbesc de creierul prãfuit al unor profesori, asta înseamnã cã el poate fi foarte bun, dar nu se schimbã. Praful nu are de-a face cu calitatea, ci cu mentalitatea. Trebuie sã schimbãm macazul!“.
Care sînt soluþiile pentru schimbarea macazului, atîta timp cît ministrul se complace în conservatorism ºi practici învechite, considerînd cã nu-i nevoie sã stãpîneºti calculatorul ca sã fii ministru în domeniul ºtiinþei ºi educaþiei ? (La fel gîndea ºi predecesorul sãu, tov. Suzana Gîdea cînd susþinea cã ea nu ºtie limbi strãine ºi, totuºi, a ajuns ministru. Ciudatã coincidenþã!). Iar cînd premierul Tãriceanu i-a reproºat cã nu ºtie sã cheltuiascã banii alocaþi învãþãmîntului, Hârdãu n-a gãsit alt rãspuns decît acesta: „Politizarea învãþãmîntului este ºi cauza subfinanþãrii lui cronice pentru cã nu este un domeniu care sã dea rezultate electorale pe termen scurt“.
Consider cã este foarte gravã o asemenea formulare în care un ministru acuzã, fãrã menajamente, guvernul din care face parte ºi a cãrui politicã este obligat sã o punã în practicã. Omul care ar trebui sã dea tonul în materie de eleganþã a exprimãrii, din înaltul fotoliu pe care-l ocupã, cel care are datoria sã promoveze o comunicare armonioasã între factorii responsabili - profesori, elevi, pãrinþi, autoritãþi locale - dovedeºte, prin acest limbaj neacademic, nepricepere ºi incompetenþã, dar ºi faptul cã este cel mai slab ministru al învãþãmîntului din ultimii 16 ani.
Dincolo de aceste imperfecþiuni de exprimare ºi de atitudine ale unui înalt demnitar, aº vrea sã spun cã grava situaþie din învãþãmînt se explicã prin promisiunile neonorate din campania electoralã, prin greºita alocare de fonduri la stabilirea bugetului, dar ºi prin aroganþa cu care Guvernul trateazã sistemul instructiv-educativ.
Spuneam, în declaraþia din 25 octombrie 2005 din plenul Camerei Deputaþilor, cã nu existã suma de un miliard de euro, pentru suplimentarea bugetului învãþãmîntului, ºi cã este pentru prima datã în istoria postdecembristã cînd se alocã educaþiei mai puþin decît în anul precedent. Deºi Legea ÃŽnvãþãmîntului, în art.169, alin.(1) prevede cã „finanþarea se face în limitele a cel puþin 4% din PIB“, bugetul stabilit a fost de 3,7% din PIB, respectiv 98,3% faþã de anul 2005. Consecinþele acestei decizii se observã acum, cînd Ministerul ÃŽnvãþãmîntului acuzã Guvernul cã nu a primit banii promiºi în toamnã ºi, cînd, pînã la sfîrºitul lunii mai, nu au fost alocaþi decît 100 de milioane de euro. Mi-aº fi dorit ca sã nu fi avut atunci dreptate, ca învãþãmîntul sã fie tratat cu atenþie ºi respect, din pãcate, însã, realitatea mã contrazice. ÃŽncã o datã, sloganul „Sã trãiþi bine!“ s-a dovedit o simplã urare de conjuncturã demagogicã ºi lipsitã de bun simþ.

Articol afisat de 1703 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan MUNTEANU, deputat PSD de Neamþ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective