Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 3 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Educație a la Hârdău

Educație a la Hârdău

În vreme ce mai-marii țării încearcă să-i convingă pe români de progresele din diverse domenii, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, ministrul democrat al educației iese la rampă cu declarații șocante, surprinzătoare: „Învățămîntul românesc este într-o continuă cădere, iar problemele învățămîntului preuniversitar sînt cele mai acute. Sistemul nu e dispus la reformă, așa că am nevoie de presiunea părinților și a copiilor. Voi trebuie să dați cu pumnul în masă“ (!?), spunea domnul Hărdău la recenta întîlnire cu reprezentanții asociațiilor de părinți.
Vădit depășit de numeroasele probleme din sistem și incapabil să conducă ministerul ce i-a fost încredințat, domnul ministru susține că nu se teme de remaniere și nici de liberali, că demisia este, deja, scrisă, dar că oamenii din partid nu l-au lăsat s-o depună: „Boc și cu Buda au dat cu pumnul în masă și m-au convins să nu plec“ (se pare că legea pumnului în masă este la mare trecere în activitatea sa). În buna tradiție a zicerilor memorabile lansate de către președintele pedist al țării, ministrul democrat se apără într-un mod cel puțin ridicol: „Nu știu ce rău mare am făcut să mă trimită aici. Mie îmi venea foarte bine cămașa de prefect, însă mi-au dat una de ministru care seamănă mai mult cu o cămașă de forță. Dar sînt fericit, i-am rupt mînecile“. Fără comentarii !
Că locul său era mai degrabă la administrația căminelor studențești și nu într-un minister atît de important, o dovedește și faptul că este depășit de responsabilitățile ce-i revin și rupt de realitățile școlii: „Pe mine să mă lăsați în pace! Eu vreau presiuni asupra școlii, nu asupra Ministerului Educației!“. La fel de rapid se detașează de răspundere ministrul Hărdău și atunci cînd vine vorba despre schimbările abuzive ale directorilor de școli, dînd vina pe inspectorii-generali: „Vinovații de aceste schimbări trebuie să suporte cheltuielile reprezentanților MEC care se deplasează pentru anchetele din teritoriu“. Iar, cînd se referă la criteriile de competență ce trebuie să stea la baza desemnării directorilor, afirmația este și mai colorată: „Nu sînt de acord să înlocuim soțiile altora cu soțiile noastre“ (știe el ce știe despre numirile fondate pe cumetrii!). Ce educație face un ministru care își blamează colegii în fața părinților, care nu știe să aprecieze eforturile profesorilor care încearcă să evite prăbușirea sistemului, șubrezit de atîtea experimente?

„Grava situație din învățămînt se explică prin promisiunile neonorate din campania electorală“

„Nu-i mai gîdiliți pe profesori! Fiți demni! Nu trebuie să-i îndopați pe dascăli la concursuri cu sucuri, cafele și țigări (...). Cînd vorbesc de creierul prăfuit al unor profesori, asta înseamnă că el poate fi foarte bun, dar nu se schimbă. Praful nu are de-a face cu calitatea, ci cu mentalitatea. Trebuie să schimbăm macazul!“.
Care sînt soluțiile pentru schimbarea macazului, atîta timp cît ministrul se complace în conservatorism și practici învechite, considerînd că nu-i nevoie să stăpînești calculatorul ca să fii ministru în domeniul științei și educației ? (La fel gîndea și predecesorul său, tov. Suzana Gîdea cînd susținea că ea nu știe limbi străine și, totuși, a ajuns ministru. Ciudată coincidență!). Iar cînd premierul Tăriceanu i-a reproșat că nu știe să cheltuiască banii alocați învățămîntului, Hârdău n-a găsit alt răspuns decît acesta: „Politizarea învățămîntului este și cauza subfinanțării lui cronice pentru că nu este un domeniu care să dea rezultate electorale pe termen scurt“.
Consider că este foarte gravă o asemenea formulare în care un ministru acuză, fără menajamente, guvernul din care face parte și a cărui politică este obligat să o pună în practică. Omul care ar trebui să dea tonul în materie de eleganță a exprimării, din înaltul fotoliu pe care-l ocupă, cel care are datoria să promoveze o comunicare armonioasă între factorii responsabili - profesori, elevi, părinți, autorități locale - dovedește, prin acest limbaj neacademic, nepricepere și incompetență, dar și faptul că este cel mai slab ministru al învățămîntului din ultimii 16 ani.
Dincolo de aceste imperfecțiuni de exprimare și de atitudine ale unui înalt demnitar, aș vrea să spun că grava situație din învățămînt se explică prin promisiunile neonorate din campania electorală, prin greșita alocare de fonduri la stabilirea bugetului, dar și prin aroganța cu care Guvernul tratează sistemul instructiv-educativ.
Spuneam, în declarația din 25 octombrie 2005 din plenul Camerei Deputaților, că nu există suma de un miliard de euro, pentru suplimentarea bugetului învățămîntului, și că este pentru prima dată în istoria postdecembristă cînd se alocă educației mai puțin decît în anul precedent. Deși Legea Învățămîntului, în art.169, alin.(1) prevede că „finanțarea se face în limitele a cel puțin 4% din PIB“, bugetul stabilit a fost de 3,7% din PIB, respectiv 98,3% față de anul 2005. Consecințele acestei decizii se observă acum, cînd Ministerul Învățămîntului acuză Guvernul că nu a primit banii promiși în toamnă și, cînd, pînă la sfîrșitul lunii mai, nu au fost alocați decît 100 de milioane de euro. Mi-aș fi dorit ca să nu fi avut atunci dreptate, ca învățămîntul să fie tratat cu atenție și respect, din păcate, însă, realitatea mă contrazice. Încă o dată, sloganul „Să trăiți bine!“ s-a dovedit o simplă urare de conjunctură demagogică și lipsită de bun simț.

Articol afisat de 1450 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan MUNTEANU, deputat PSD de Neamț)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective