Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Radiaþiile, pentru unii mumã, pentru alþii ciumã

Radiaþiile, pentru unii mumã, pentru alþii ciumã

• Guvernul recunoaºte nocivitatea antenelor GSM • funcþionarii publici primesc un spor dacã lucreazã în apropierea unor astfel de antene • Asociaþia pentru Protecþia Consumatorilor recomandã autoritãþilor publice sã nu permitã amplasarea antenelor GSM pe blocurile de locuinþe • pentru cetãþeni, nici un fel de protecþie

Antenele de telefonie mobilã amplasate pe imobilele de locuinþe pun în pericol viaþa si sãnãtatea locatarilor. Guvernul României recunoaºte nocivitatea radiaþiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobilã, iar prin Ordonanta nr. 2/ 2006 din 12/01/2006, privind reglementarea drepturilor salariale ºi a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006, acordã „spor pentru condiþii vatãmãtoare, de pînã la 10% din salariul de bazã, funcþionarilor publici care desfãºoarã activitate în autoritãþile ºi instituþiile publice în care funcþioneazã instalaþii care genereazã cîmpuri electromagnetice de radiofrecvenþã produse de emiþãtori pentru comunicaþii, instalaþii de microunde, instalaþii de curenþi de înaltã frecvenþã, staþii de bruiaj“.
Dupã cum am mai relatat, o parte din funcþionarii publici beneficiazã, deja, de acest spor. Astfel, cei care îºi desfãºoarã activitatea în cele douã instituþii care funcþioneazã în Palatul Administrativ din Piatra Neamþ, Consiliul Judeþean ºi Prefectura, beneficiazã, de anul acesta, de sporul la salarii de 10%, în aceastã situaþie fiind circa 200 de persoane care, funcþie de leafã, mai cîºtigã cîteva sute de mii de lei, de la 400 pînã la un milion. Asta pentru cã lucreazã în apropierea Romtelecom ºi Poºtã, instituþii care au tot felul de antene. Dincolo de beneficiile salariale, funcþionarii pot cãpãta unele afecþiuni dacã mai stau mult prin Palatul Administrativ, riscurile expunerii fiind cunoscute de specialiºtii în domeniu.

Restul nu conteazã
„Undele electromagnetice pot fi ºi benefice ºi dãunãtoare sãnãtãþii. De exemplu, la fizioterapie, se folosesc aparate care funcþioneazã pe bazã de unde electromagnetice, dar nu dãuneazã sãnãtãþii.Totul depinde de parametrii acestora - lungime de undã, frecvenþã, spectrul de emisie. S-a dovedit cã aceste unde electromagnetice pot provoca tumori sau leucemie“, declara doctor Micaela Petcu, specialist în medicina muncii.
Reprezentanþii Asociaþiei pentru Protecþia Consumatorilor recunosc ºi ei nocivitatea amplasãrii antenelor de telefonie mobilã pe clãdirile locuite ºi „fac un apel cãtre consiliile locale din þarã privind adoptarea unor hotãrîri prin care sã se interzicã amplasarea antenelor de telefonie mobilã pe imobilele de locuinþe. „Consider a fi deosebit de utilã realizarea de cãtre Direcþiile de Sãnãtate Publicã a urmãtoarelor determinãri: inducþia magneticã, curentul de contact, intensitatea cîmpului electric, intensitatea cîmpului magnetic ºi densitatea de putere“, a declarat Costel Stanciu, preºedintele APC România.
Dupã cum se vede, autoritãþile recunosc nocivitatea asupra sãnãtãþii oamenilor a amplasãrii antenelor GSM, dar pentru cetãþenii obiºnuiþi nu existã nici un fel de protecþie, ca sã nu mai vorbim de o recompensã financiarã. Dacã Guvernul s-a gîndit la funcþionari sã-i recompenseze cu un spor la salariu, cetãþeanul care locuieºte într-un bloc pe care sînt instalate astfel de antene sau în apropiere nu prea poate face nimic. Eventual, sã negocieze cu firma respectivã ca sã-i plãteascã o anumitã sumã, ceea ce nu are prea mulþi sorþi de izbîndã. Iar ca sã dea în judecatã ºi sã cearã daune este un demers costisitor, necesitã taxã de timbru ºi nu existã certitudinea cã va cîºtiga ceva. Cît despre sprijin de la autoritãþi, nici pomenealã. Nu ºtim sã existe nici o prevedere legalã, guvernamentalã sau a autoritãþilor locale care sã interzicã amplasarea unor asemenea antene la distanþã de locuinþe sau blocuri. Deocamdatã, autoritãþile au grijã de propriii salariaþi. Pe cînd se vor gîndi ºi la restul populaþiei afectate?

Articol afisat de 2961 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Carmen ILISEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective