Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Speranþe renãscute pentru mii de oameni chinuiþi ºi rupþi de lume

Speranþe renãscute pentru mii de oameni chinuiþi ºi rupþi de lume

• convoiul care asigurã transportul podului de pontoane de la Brãila a plecat ieri, la ora 4 dimineaþa, spre Roznov • 29 de camioane asigurã transportul tehnicii ºi a celor 48 de militari • pe vreme rea sau pe caniculã, oameni de toate vîrstele sînt nevoiþi sã parcurgã kilometri pentru a ajunge la un mijloc de transport parcat înaintea podului de la Roznov •

Dupã aproape o lunã de discuþii, convorbiri telefonice, ºi negocieri, ieri dimineaþã, la ora 4, convoiul de maºini militare care se ocupã de transportul pontoanelor ºi a tehnicii necesare construcþiei podului de la Roznov au plecat de la Brãila. Conducerea Consiliului Judeþean ºi reprezentanþii Ministerul Apãrãrii Naþionale au semnat un contract în acest sens, la sfîrºitul sãptãmînii trecute.
Convoiul, format din nu mai puþin de 29 de camioane, urma sã ajungã asearã. Dumitru Badea, vicepreºedintele Consiliului Judeþean, ºi specialiºtii din cadrul Direcþiei Tehnice s-au aflat în contact permanent cu cei care au fãcut transportul, pentru a fi siguri cã totul decurge în cele mai bune condiþii.
„Am luat legãtura ºi cu directorul SC Socin SA, firma executantã a lucrãrilor la podul din beton de la Roznov, sã fie pregãtit, eventual, ºi cu o serie de utilaje, în caz cã vor fi necesare intervenþii. Vrem sã ne asigurãm, împreunã cu specialiºtii noºtri din Direcþia Tehnicã a Consiliului Judeþean, care sînt ºi ei «pe poziþii», cã sînt îndeplinite condiþiile pentru ca totul sã decurgã normal ºi sã înceapã cît mai repede montarea podului“, a declarat vicepreºedintele Dumitru Badea.
Iniþial, autoritãþile judeþene au încercat sã asigure cazarea militarilor la ªcoala Profesionalã din Roznov, iar protopopul din aceastã localitate s-a oferit sã le asigure hrana gratuit, toate în speranþa cã vor fi reduse cheltuielile din bugetul judeþului. ÃŽnsã, militarii au renunþat la ofertã pentru cã regulamentele militare sînt stricte în privinþa condiþiilor oferite ostaºilor. ÃŽn asemenea condiþii, militarii vor fi cazaþi în corturi ale armatei, iar masa va fi asiguratã tot de o unitate militarã, din Piatra Neamþ. Cît priveºte cazarea ofiþerilor, se studiazã ºi varianta punerii la dispoziþie a unor spaþii aflate în proprietatea Consiliului Judeþean. „Oricum, cheltuielile ce vor fi suportate de Consiliul Judeþean nu vor depãºi suma negociatã de 2,2 miliarde lei, calculul fiind fãcut pentru 85 de zile, termen ce începe sã curgã din momentul instalãrii podului. Conform contractului semnat, plata se va face eºalonat, lunar, probabil prima ºi ultima tranºã de platã vor fi mai mari, pentru cã acestea vor include ºi cheltuielile de transport“, a declarat Vlad Marcoci, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ. Aºadar, dacã nu vor interveni situaþii deosebite care sã impunã militarilor sã acþioneze în altã parte, problema circulaþiei în zona oraºului Roznov, pînã la definitivarea lucrãrilor la podul de beton, este rezolvatã.

Calvarul

Circa 40.000 de oameni, care locuiesc de partea cealaltã a rîului Bistriþa, dupã Roznov, s-au confruntat, în aceastã varã, cu o grea problemã, întrucît nici un mijloc de transport nu a putut trece podul. ÃŽn felul acesta, singura soluþie ca ei sã ajungã la oraº era sã strãbatã distanþe importante cu pasul. Viiturile din luna mai au distrus varianta ocolitoare, motiv pentru care populaþia a fost direcþionatã cãtre podul mare, aflat în reparaþii capitale. Datoritã nesiguranþei podului aflat în consolidãri, maºinile nu au mai trecut peste podul de la Roznov de circa douã luni ºi, de atunci, aproximativ 40.000 de oameni au rãmas rupþi de lume. Ca sã ajungã spre Piatra Neamþ, cetãþenii sînt nevoiþi sã trecã podul cu piciorul, strãbãtînd kilometri întregi pînã sã ajungã la un mijloc de transport care sã îi preia. Dacã nu vor sã meargã pe jos, oamenii sînt nevoiþi sã facã un ocol de 40 de kilometri, pe la Frunzeni. Am ajuns la „podul pietonal“ de la Roznov într-o zi toridã, dar arºiþa soarelui nu i-a þinut pe oameni în casã. De o parte ºi a de alta a podului erau parcate circa o sutã de autoturisme. Cîteva autobuze, rînd pe rînd, debarcau sau preluau oameni care aveau de mers de la Roznov spre Piatra Neamþ. Aproape de capãtul podului, am gãsit-o pe tanti Maria, care venea tocmai de la Piatra ªoimului. Femeia, trecutã bine de 70 de ani, ducea cu ea douã traiste, una în faþã ºi una în spate, legate între ele cu o sfoarã. Abia îºi tîrîia picioarele prin praful de pe drum. Mergea 15-20 de metri ºi se oprea sã-ºi tragã sufletul. Nu era pic de umbrã în calea ei, aºa cã lãsa desagii pe unde nimerea. Purta niºte papuci de cîrpã, care îi ieºeau din picioare la fiecare pas, iar de sub broboada neagrã pe care o purta pe cap i se scurgeau ºiroaie de transpiraþie. „Vin de la Piatra ªoimului. Trebuie sã ajung la oraº, cã am un proces. Asta m-a pus sã umblu pe drumuri ºapte kilometri ºi la fel sînt nevoitã sã fac disearã, ca sã ajung de unde am plecat“, a spus bãtrîna, abia trãgîndu-ºi sufletul. ÃŽntr-o traistã, la suprafaþã, se vedea un colþ de pîine din care rupsese, între timp. ÃŽncet-încet, a trecut podul ºi s-a urcat într-un autobuz care, la plecare, a stîrnit în urma sa colbul drumului. Din sens opus, venea o altã femeie, de loc din Argeº, care intenþiona sã ajungã la pãrinþii sãi din Luminiº. „Aceastã situaþie îmi dã senzaþia de sinistru. Nu pot sã cred cã în secolul XXI merg kilometri pe jos, cu un bagaj foarte greu, pentru cã aceia împuterniciþi sã rezolve problemele oamenilor nu îºi fac treaba. Am strãbãtut þara ca sã ajung la pãrinþii mei ºi am vãzut locuri minunate în drumul meu. ÃŽn satul în care m-am nãscut, oamenii sînt izolaþi de lume. Nu ºtiu cum voi rezista o sãptãmînã la Luminiº, pentru cã situaþia aceasta parcã mã face sã tot fug de aici“. Pe mulþi dintre localnici, grija pentru copiii de la oraº i-a fãcut sã uite de greutãþile pe care le au de trecut pînã la autobuz ºi veneau cu genþile cu mîncare de la distanþe apreciabile pînã la autobuz.

Maºinile localnicilor, parcate dupã pod

Multe dintre familiile din satele de dupã podul de la Roznov ºi-au parcat maºinile proprietate înainte de acesta, astfel încît, în caz de nevoie, sã aibã un mijloc de transport la care sã apeleze. Elena Buzã este mama unei fetiþe de opt luni. De grijã cã micuþa ar putea pãþi ceva ºi nu va putea sã o ducã repede la oraº, femeia a parcat de mai multe sãptãmîni maºina înaintea podului ºi face naveta la Piatra Neamþ de cîte ori are nevoie. „Am lãsat maºina dupã pod, pentru cã nu ºtii cînd este nevoie de un drum la oraº. Pun fetiþa în cãruþ pînã la maºinã, iar cãruþul în portbagaj ºi la fel o aduc înapoi ºi aºa elimin o parte din problemele care ar putea apãrea. Nu putem face ocol de fiecare datã pe la Frunzeni, sã mergem 40 de kilometri, pentru cã pierdem mult timp ºi bani pe benzinã. Pentru toþi oamenii este foarte greu, pentru cã populaþia, de toate vîrstele, trebuie sã circule. Unde mai pui cã poate izbucni un incendiu, un om poate avea nevoie de ajutor medical de la Piatra Neamþ, ºi pînã vin maºinile speciale aici, se întîmplã nenorocirea. Apoi, vine vremea cositului ºi a adusului fînului acasã. Vor trebui aduºi cartofii din cîmp, porumbul, ºi nu ºtiu cum se vor descurca oamenii“, a declarat Elena Buzã.
Am stat vreo orã în preajma podului de la Roznov ºi am vãzut cît de multe probleme au cetãþenii din zonã. ªi asta se întîmplã în fiecare zi, de mai bine de douã luni. Absolvenþii de clasa a XII-a, care au avut de dat bacalaureatul, au stat pe unde au putut în oraº, întrucît nu aveau cum sã strãbatã zilnic distanþe mari. Navetiºtii, însã, sînt supuºi unor chinuri groaznice. Dupã ce au de strãbãtut drum lung pe orice fel de vreme, ajung la muncã istoviþi, dar „buni de treabã“.

Articol afisat de 1750 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. ÞÃRNÃ, C. ILISEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective