 Proiectul Agapia a „captat“ interesul serviciilor secrete
• ofițerii serviciilor secrete au plecat pe urmele ziariștilor de la „Monitorul de Neamț“, serialul despre investiția de la Agapia stîrnindu-le interesul • informațiile publicate în cotidianul nostru constituie punct de plecare în anchetele lor • Ofițeri ai serviciilor secrete din Neamț au purces la culegerea de informații vizavi de investiția de milioane de euro de la Mănăstirea Agapia. Iar acest lucru s-a întîmplat la puțin timp după ce în „Monitorul de Neamț“ au apărut mai multe articole în care era prezentată situația, deloc roz, de la Agapia. Astfel, din surse demne de încredere, am aflat că articolele de presă cu pricina au dus la declanșarea unui adevărat taifun în cercul celor care lucrează (pe bani mulți ce-i drept) cu informațiile. Cauza: de ce a trebuit să apară întîi în presă situația de la comuna Agapia și nu în rapoartele de specialitate ale ofițerilor? Pentru a nu fi prinși pe picior greșit, anchetatorii au început să strîngă informații pentru a le înainta, mai departe, la București. Cu siguranță că aceste investigații vor arăta ce s-a întîmplat cu proiectul de la Agapia, mai ales că accesul la informații este mult mai ușor în cazul celor care activează în structurile secrete. Astfel stînd lucrurile, sîntem convinși că Bruxelles-ul va primi un raport complet privind modul în care au fost cheltuite fondurile pentru rebilitarea zonei turistice Mănăstirea Agapia. Pentru o documentare cît mai exactă, le recomandăm celor interesați de acest subiect să acceseze arhiva paginii de net a ziarului nostru (www.monitorulneamt.ro).
Reamintim că „Monitorul de Neamț“ a redat în ample articole modul în care se derulează proiectul „Reabilitarea zonei turistice a Mănăstirii Agapia“. Aspectele constatate pe teren au arătat că proiectul este departe de a fi finalizat, chiar dacă termenul limită, 9 iulie 2006, a fost depășit. Nici unul dintre obiectivele vizate nu a fost finalizat, iar reprezentanții Delegației Uniciunii Europene în România, care au vizitat zona, s-au arătat nemulțumiți de modul în care se execută lucrările. Ca urmare a acestui lucru, aspectele constatate vor fi raportate la Bruxelles, lucru nu tocmai plăcut. Și asta pentru că la mijloc este vorba de bani europeni (Phare - 3.190.148 euro, Fondul Național - 1.063.223 euro și Primăria Agapia-531.611 euro).
Antreprenorul general al lucrării este firma Diekat SA, iar consultant - firma spaniolă Inocsa Ingenieria SA. Cu toate acestea, lucrările au fost executate în subantrepriză de diverse societăți comerciale, majoritatea necunoscute în domeniul construcțiilor.
|