Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ANCHETĂ PE SĂRĂCIE

ANCHETĂ PE SĂRĂCIE

• criteriile de acordare a ajutorului social se modifică drastic • vor fi prevederi clare, care îi obligă pe beneficiari să muncească • funcționarii din primării care nu organizează eficient munca în folosul comunității riscă amenzi • nu ești sărac dacă ai o locuință de domiciliu cu anexe gospodărești, mașină de gătit, un frigider, un congelator sau combină frigorifică, o mașină de spălat automată, un televizor color, un radiocasetofon, un telefon mobil, un calculator personal, o bicicletă, o barcă fără motor sau o căruță • ca să fii „amărît“ poți să ai între 0,5 și 1,25 de hectare de teren, o vacă sau o bivoliță, doi porci, patru oi sau capre, un cal sau un măgar, zece iepuri de casă, 15 păsări și cinci familii de albine •

Cei 9.936 de nemțeni care încasează, în momentul de față, ajutor social de la stat, întrucît sînt „săraci lipiți pămîntului“, s-ar putea împuțina, întrucît, de la jumătatea acestei luni, intră în vigoare prevederi noi cu privire la alocarea acestor bani. Proaspăta legislație face referire la modul în care se vor efectua anchetele sociale, urmărindu-se ca banii statului, care de fapt sînt ai celor care au un serviciu și plătesc nenumărate impozite lunar, să îi împiedice pe aleșii locali să acorde ajutoarele pe ochi frumoși. De asemenea, beneficiarii vor fi obligați să muncească de-adevăratelea, iar adeverințele medicale care îi scutesc de efort vor fi emise doar dacă afecțiunile sînt grave. În județul Neamț, nu puține au fost comunele în care s-a descoperit că medicii de familie au eliberat scutiri medicale foarte ușor. Din ce rațiuni, nu s-a aflat. Primarii și funcționarii din primării își vor rezolva cu mai mare greutate treburile personale, întrucît nu vor mai putea avea la fel de ușor oameni în curte care să le rezolve problemele.

O nouă lege pentru vechii săraci

Ministerul Muncii vrea să pună ordine în sistemul de acordare a ajutoarelor de stat pentru famliile care nu reușesc să cîștige nici măcar venitul minim garantat prin lege. Pînă acum, alegerea celor care beneficiau de aceste ajutoare se făcea de către primari, pe baza unor criterii stabilite pe plan local. De la jumătatea acestei luni, criteriile de definire a sărăciei vor fi foarte clare - va exista o listă cu bunurile de strictă necesitate, a căror deținere nu are nici o legătură cu acordarea ajutoarelor, o listă cu produsele de lux, a căror deținerere te scoate fără drept de apel de pe lista nevoiașilor, și o listă cu modul în care se pot evalua bunurile dintre cele două categorii deținute de români. Totodată, se vor înăspri obligațiile față de stat ale beneficiarilor de ajutor social. Se consideră că nu poți să fii sărac dacă ai o locuință de domiciliu cu anexe gospodărești - grajduri, cotețe, magazii, fînare, hambare, rezervor pentru apă, pompă hidrofor etc. Nu ieși din această categorie nici dacă ai în casă o mașină de gătit, un frigider și un congelator sau o combină frigorifică, o mașină de spălat automată, un televizor color, un radiocasetofon, un telefon mobil, aparatură și instalația destinată încălzirii locuinței și preparării apei calde menajere, un calculator personal, o bicicletă, o barcă fără motor sau o căruță. Ca pămînt în proprietate, poți să ai între 0,5 și 1,25 de hectare, în funcție de tipul terenului și numărul de membri de familie, iar ca animale - o vacă sau o bivoliță, doi porci, patru oi sau capre, un cal sau un măgar, zece iepuri de casă, 15 păsări și cinci familii de albine.

Calcule exacte

Cei care au mai multe bunuri decît cele înșirate mai sus, dar se consideră, totuși, îndreptățiți să primească ajutor de la stat, vor fi supuși unei anchete sociale în care le va fi evaluată întreaga proprietate. Ca să îngrădească posibilitatea angajaților primăriilor de a da banii statului pe ochi frumoși, proiectul de lege prevede sumele minime și maxime între care poate fi prețuit un obiect, cultura agricolă sau dobitoacele. Pentru bunurile casnice, limitele au fost calculate pe baza informațiilor primite de la Institutul Național de Statistică și prevăd, de pildă, că un aragaz cu patru ochiuri nu face mai puțin de 4,60 milioane de lei, dar nici mai mult de 8,2 milioane de lei, un frigider costă între 5,6 și 15,68 milioane de lei, un telefon mobil - între 84.000 de lei și 11,12 milioane de lei, un calculator personal - între 33,11 și 35,77 milioane de lei etc. Toate aceste valori scad la jumătate dacă au fost folosite mai mult de 24 de luni. Pentru terenuri și animale, valorile au fost stabilite de către Ministerul Agriculturii, la fel de detaliat. De pildă, din vînzarea unui hectar de teren poți să obții cel puțin șase milioane de lei, dacă este arabil, și cel mult 500 milioane de lei, dacă este cultivat cu viță nobilă. De pe urma unei culturi agricole de grîu, pe un hectar poți să scoți între 900.000 de lei și 1,69 milioane de lei, iar un porc la îngrășat sau o scroafă cu purcei valorează între trei și zece milioane de lei.

Tractorul și camera video te scot de pe lista săracilor

Proiectul de lege prevede și o listă de bunuri pe care dacă le deții nu ai nici o șansă să primești ajutor de la stat pentru că nu cîștigi venitul minim garantat. Lista respectivă conține clădiri și alte spații locative în afara locuinței, aparate de filmat, camere video, video
interfon, amplificatoare audio, laptop-uri, copiator, tablouri și obiecte de artă, obiecte ornamentale din metale prețioase, obiecte de cristal și porțelan de mare valoare, blănuri scumpe în stare vandabilă, autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel și remorci, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete și scutere, tractor, combină, semănătoare, secerătoare și alte utilaje agricole cu tracțiune mecanică, presă de ulei, moară de cereale, aparat de dărăcit, cazan de fabricat rachiu, mașină de tricotat, război de țesut, gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric. De asemenea, dacă o familie cu 1-3 persoane are mai mult de trei hectare de teren arabil și fîneață sau mai mult de o jumătate de hectar de vie, livezi sau grădini de legume nu are nici o șansă să primească ajutor de la stat. În ceea ce privește animalele, dacă ai mai mult de trei vaci sau cinci porci, precum și dacă ai 20 de capre sau crescătorie de melci, păsări sau pești exotici, ciupercărie etc., n-ai dreptul să primești ajutor social de la stat.

Primarii, obligați să dea de lucru beneficiarilor de ajutor social

După ce fac dovada că se încadrează cu bunurile în cele trei liste de mai sus, cei care solicită acordarea ajutorului social trebuie să facă și dovada că au chef de muncă. Dacă nu efectuează orele prevăzute de primărie, dacă refuză vreo slujbă oferită de către agențiile de șomaj sau chiar dacă nu trec din trei în trei luni pe la ghișeele acestor agenții, ca să arate că sînt interesați să-și găsească de lucru, pierd ajutorul de la stat. Cei care se angajează, dar nu reușesc să salte, prin salariu, veniturile familiei peste limita minimă garantă de stat, primesc un spor de 15%. De cealaltă parte, primarul trebuie să le găsească ceva de făcut, în schimbul banilor primiți, și să le asigure echipamenul necesar. Direcțiile de muncă vor controla și pot da amenzi între cinci și zece milioane de lei funcționarilor care nu organizează eficient munca în folosul comunității.

Articol afisat de 1679 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective