Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ANCHETÃ PE SÃRÃCIE

ANCHETÃ PE SÃRÃCIE

• criteriile de acordare a ajutorului social se modificã drastic • vor fi prevederi clare, care îi obligã pe beneficiari sã munceascã • funcþionarii din primãrii care nu organizeazã eficient munca în folosul comunitãþii riscã amenzi • nu eºti sãrac dacã ai o locuinþã de domiciliu cu anexe gospodãreºti, maºinã de gãtit, un frigider, un congelator sau combinã frigorificã, o maºinã de spãlat automatã, un televizor color, un radiocasetofon, un telefon mobil, un calculator personal, o bicicletã, o barcã fãrã motor sau o cãruþã • ca sã fii „amãrît“ poþi sã ai între 0,5 ºi 1,25 de hectare de teren, o vacã sau o bivoliþã, doi porci, patru oi sau capre, un cal sau un mãgar, zece iepuri de casã, 15 pãsãri ºi cinci familii de albine •

Cei 9.936 de nemþeni care încaseazã, în momentul de faþã, ajutor social de la stat, întrucît sînt „sãraci lipiþi pãmîntului“, s-ar putea împuþina, întrucît, de la jumãtatea acestei luni, intrã în vigoare prevederi noi cu privire la alocarea acestor bani. Proaspãta legislaþie face referire la modul în care se vor efectua anchetele sociale, urmãrindu-se ca banii statului, care de fapt sînt ai celor care au un serviciu ºi plãtesc nenumãrate impozite lunar, sã îi împiedice pe aleºii locali sã acorde ajutoarele pe ochi frumoºi. De asemenea, beneficiarii vor fi obligaþi sã munceascã de-adevãratelea, iar adeverinþele medicale care îi scutesc de efort vor fi emise doar dacã afecþiunile sînt grave. ÃŽn judeþul Neamþ, nu puþine au fost comunele în care s-a descoperit cã medicii de familie au eliberat scutiri medicale foarte uºor. Din ce raþiuni, nu s-a aflat. Primarii ºi funcþionarii din primãrii îºi vor rezolva cu mai mare greutate treburile personale, întrucît nu vor mai putea avea la fel de uºor oameni în curte care sã le rezolve problemele.

O nouã lege pentru vechii sãraci

Ministerul Muncii vrea sã punã ordine în sistemul de acordare a ajutoarelor de stat pentru famliile care nu reuºesc sã cîºtige nici mãcar venitul minim garantat prin lege. Pînã acum, alegerea celor care beneficiau de aceste ajutoare se fãcea de cãtre primari, pe baza unor criterii stabilite pe plan local. De la jumãtatea acestei luni, criteriile de definire a sãrãciei vor fi foarte clare - va exista o listã cu bunurile de strictã necesitate, a cãror deþinere nu are nici o legãturã cu acordarea ajutoarelor, o listã cu produsele de lux, a cãror deþinerere te scoate fãrã drept de apel de pe lista nevoiaºilor, ºi o listã cu modul în care se pot evalua bunurile dintre cele douã categorii deþinute de români. Totodatã, se vor înãspri obligaþiile faþã de stat ale beneficiarilor de ajutor social. Se considerã cã nu poþi sã fii sãrac dacã ai o locuinþã de domiciliu cu anexe gospodãreºti - grajduri, coteþe, magazii, fînare, hambare, rezervor pentru apã, pompã hidrofor etc. Nu ieºi din aceastã categorie nici dacã ai în casã o maºinã de gãtit, un frigider ºi un congelator sau o combinã frigorificã, o maºinã de spãlat automatã, un televizor color, un radiocasetofon, un telefon mobil, aparaturã ºi instalaþia destinatã încãlzirii locuinþei ºi preparãrii apei calde menajere, un calculator personal, o bicicletã, o barcã fãrã motor sau o cãruþã. Ca pãmînt în proprietate, poþi sã ai între 0,5 ºi 1,25 de hectare, în funcþie de tipul terenului ºi numãrul de membri de familie, iar ca animale - o vacã sau o bivoliþã, doi porci, patru oi sau capre, un cal sau un mãgar, zece iepuri de casã, 15 pãsãri ºi cinci familii de albine.

Calcule exacte

Cei care au mai multe bunuri decît cele înºirate mai sus, dar se considerã, totuºi, îndreptãþiþi sã primeascã ajutor de la stat, vor fi supuºi unei anchete sociale în care le va fi evaluatã întreaga proprietate. Ca sã îngrãdeascã posibilitatea angajaþilor primãriilor de a da banii statului pe ochi frumoºi, proiectul de lege prevede sumele minime ºi maxime între care poate fi preþuit un obiect, cultura agricolã sau dobitoacele. Pentru bunurile casnice, limitele au fost calculate pe baza informaþiilor primite de la Institutul Naþional de Statisticã ºi prevãd, de pildã, cã un aragaz cu patru ochiuri nu face mai puþin de 4,60 milioane de lei, dar nici mai mult de 8,2 milioane de lei, un frigider costã între 5,6 ºi 15,68 milioane de lei, un telefon mobil - între 84.000 de lei ºi 11,12 milioane de lei, un calculator personal - între 33,11 ºi 35,77 milioane de lei etc. Toate aceste valori scad la jumãtate dacã au fost folosite mai mult de 24 de luni. Pentru terenuri ºi animale, valorile au fost stabilite de cãtre Ministerul Agriculturii, la fel de detaliat. De pildã, din vînzarea unui hectar de teren poþi sã obþii cel puþin ºase milioane de lei, dacã este arabil, ºi cel mult 500 milioane de lei, dacã este cultivat cu viþã nobilã. De pe urma unei culturi agricole de grîu, pe un hectar poþi sã scoþi între 900.000 de lei ºi 1,69 milioane de lei, iar un porc la îngrãºat sau o scroafã cu purcei valoreazã între trei ºi zece milioane de lei.

Tractorul ºi camera video te scot de pe lista sãracilor

Proiectul de lege prevede ºi o listã de bunuri pe care dacã le deþii nu ai nici o ºansã sã primeºti ajutor de la stat pentru cã nu cîºtigi venitul minim garantat. Lista respectivã conþine clãdiri ºi alte spaþii locative în afara locuinþei, aparate de filmat, camere video, video
interfon, amplificatoare audio, laptop-uri, copiator, tablouri ºi obiecte de artã, obiecte ornamentale din metale preþioase, obiecte de cristal ºi porþelan de mare valoare, blãnuri scumpe în stare vandabilã, autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel ºi remorci, ºalupe, bãrci cu motor, scutere de apã, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete ºi scutere, tractor, combinã, semãnãtoare, secerãtoare ºi alte utilaje agricole cu tracþiune mecanicã, presã de ulei, moarã de cereale, aparat de dãrãcit, cazan de fabricat rachiu, maºinã de tricotat, rãzboi de þesut, gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acþionate hidraulic, mecanic sau electric. De asemenea, dacã o familie cu 1-3 persoane are mai mult de trei hectare de teren arabil ºi fîneaþã sau mai mult de o jumãtate de hectar de vie, livezi sau grãdini de legume nu are nici o ºansã sã primeascã ajutor de la stat. În ceea ce priveºte animalele, dacã ai mai mult de trei vaci sau cinci porci, precum ºi dacã ai 20 de capre sau crescãtorie de melci, pãsãri sau peºti exotici, ciupercãrie etc., n-ai dreptul sã primeºti ajutor social de la stat.

Primarii, obligaþi sã dea de lucru beneficiarilor de ajutor social

Dupã ce fac dovada cã se încadreazã cu bunurile în cele trei liste de mai sus, cei care solicitã acordarea ajutorului social trebuie sã facã ºi dovada cã au chef de muncã. Dacã nu efectueazã orele prevãzute de primãrie, dacã refuzã vreo slujbã oferitã de cãtre agenþiile de ºomaj sau chiar dacã nu trec din trei în trei luni pe la ghiºeele acestor agenþii, ca sã arate cã sînt interesaþi sã-ºi gãseascã de lucru, pierd ajutorul de la stat. Cei care se angajeazã, dar nu reuºesc sã salte, prin salariu, veniturile familiei peste limita minimã garantã de stat, primesc un spor de 15%. De cealaltã parte, primarul trebuie sã le gãseascã ceva de fãcut, în schimbul banilor primiþi, ºi sã le asigure echipamenul necesar. Direcþiile de muncã vor controla ºi pot da amenzi între cinci ºi zece milioane de lei funcþionarilor care nu organizeazã eficient munca în folosul comunitãþii.

Articol afisat de 1950 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective