Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Otrãvuri rãcoritoare

Otrãvuri rãcoritoare

• un control efectuat de inspectorii OJPC Neamþ a scos la ivealã faptul cã unii agenþi economici comercializeazã bãuturi rãcoritoare expirate • alþii pretind cã acestea sînt naturale, cînd în realitate sînt preparate cu aromatizanþi chimici • cele mai grave nereguli constatate au fost sancþionate cu amenzi în valoare de 370 de milioane de lei •

Una dintre acþiunile de control efectuate de cãtre inspectorii Oficiului Judeþean pentru Protecþia Consumatorilor Neamþ a vizat calitatea, modul de etichetare ºi comercializare a bãuturilor rãcoritoare, precum ºi a sucurilor ºi nectarurilor din fructe.
Astfel, a fost verificatã calitatea bãuturilor rãcoritoare aromatizate ºi a sucurilor de fructe limpezi ºi cu pulpã, indigene sau de de import, provenite de la 45 de unitãþi de distribuþie ºi comercializare din mediul urban ºi rural. La 24 dintre cei 45 de agenþi economici verificaþi s-au constatat abateri de la legislaþia privind protecþia consumatorilor. Ca urmare a neregulilor constatate s-a dispus oprirea definitivã de la comercializare a 44 litri bãuturi rãcoritoare, în valoare de aproximativ un milion de lei, oprirea temporarã a comercializãrii a 2.534 litri bãuturi rãcoritoare în valoare de 22,73 milioane de lei. Cele mai grave abateri au fost sancþionate cu 14 amenzi în valoare totalã de 370 milioane de lei. Au fost date ºi zece avertismente.
Controalele efectuate au relevat cã pe piaþa din Neamþ se gãsesc mai mult bãuturi rãcoritoare carbogazoase ambalate în PET-uri.
ªase agenþi economici comercializau bãuturi rãcoritoare în afara datei durabilitãþii minimale stabilitã de producãtor, termenul fiind depãºit cu 13- 27 zile sau chiar cu ºapte luni. Trei agenþi economici aveau la comercializare loturi de bãuturi rãcoritoare carbogazoase ºi concentrate cu arome sintezã, care prezentau depuneri - „Mirinda“ cu aromã de portocale, concentrate Quelle cu aromã de cãpºuni ºi cu aromã de soc. 11 agenþi economici prezentau spre vînzare bãuturi rãcoritoare carbogazoase ºi nectaruri indigene ºi de import cu abateri de marcare faþã de prevederile legale - sucuri de fructe limpezite, importate din Republica Moldova, ambalate în cutii tetra pak, la care denumirea produsului precum ºi menþiunea „100% natural“ nu sînt conforme cu realitatea, deoarece în lista ingredientelor sînt incluse ºi adaosuri de arome, nectar de fructe de pãdure „Pfanner“, importat din Austria, ambalat în cutii tetra pak, obþinut din suc mixt de fructe concentrat, la care lista ingredientelor este incompletã, lipsind adaosul de colorant, procentul de fructe fiind doar 30%.
Bãutura rãcoritoare carbogazoasã cu aromã de portocale „Good Day For You“, ambalatã în PET-uri de doi litri, la care sînt ilustrate portocale în grafica etichetei, este fabricatã exclusiv din arome.
La unele bãuturi rãcoritoare carbogazoase cu arome data îmbutelierii nu este marcatã cu indicarea zilei, lunii, anului, pentru identificarea lotului. A mai fost depistat un lot de concentrat cu arome „Fructissimo“, ambalat în PET-uri de un litru, neînchise ermetic, cu scurgeri de conþinut.
Inspectorii OJPC Neamþ au constatat la unii agenþi economici nerespectarea condiþiilor de temperaturã prescrise de producãtori, bãuturile rãcoritoare carbogazoase fiind depozitate sub acþiunea directã a razelor solare, în pieþe agroalimentare, acþiunea acestora avînd ca rezultat modificarea echilibrului între ingrediente.
Nu au fost constatate loturi de bãuturi rãcoritoare ºi sucuri din fructe cu potenþial periculos pentru sãnãtatea consumatorilor - fie fermentate, fie care sã conþinã aditivi neadmiºi de reglementãrile legale.

Articol afisat de 1990 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective