Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Otrăvuri răcoritoare

Otrăvuri răcoritoare

• un control efectuat de inspectorii OJPC Neamț a scos la iveală faptul că unii agenți economici comercializează băuturi răcoritoare expirate • alții pretind că acestea sînt naturale, cînd în realitate sînt preparate cu aromatizanți chimici • cele mai grave nereguli constatate au fost sancționate cu amenzi în valoare de 370 de milioane de lei •

Una dintre acțiunile de control efectuate de către inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț a vizat calitatea, modul de etichetare și comercializare a băuturilor răcoritoare, precum și a sucurilor și nectarurilor din fructe.
Astfel, a fost verificată calitatea băuturilor răcoritoare aromatizate și a sucurilor de fructe limpezi și cu pulpă, indigene sau de de import, provenite de la 45 de unități de distribuție și comercializare din mediul urban și rural. La 24 dintre cei 45 de agenți economici verificați s-au constatat abateri de la legislația privind protecția consumatorilor. Ca urmare a neregulilor constatate s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 44 litri băuturi răcoritoare, în valoare de aproximativ un milion de lei, oprirea temporară a comercializării a 2.534 litri băuturi răcoritoare în valoare de 22,73 milioane de lei. Cele mai grave abateri au fost sancționate cu 14 amenzi în valoare totală de 370 milioane de lei. Au fost date și zece avertismente.
Controalele efectuate au relevat că pe piața din Neamț se găsesc mai mult băuturi răcoritoare carbogazoase ambalate în PET-uri.
Șase agenți economici comercializau băuturi răcoritoare în afara datei durabilității minimale stabilită de producător, termenul fiind depășit cu 13- 27 zile sau chiar cu șapte luni. Trei agenți economici aveau la comercializare loturi de băuturi răcoritoare carbogazoase și concentrate cu arome sinteză, care prezentau depuneri - „Mirinda“ cu aromă de portocale, concentrate Quelle cu aromă de căpșuni și cu aromă de soc. 11 agenți economici prezentau spre vînzare băuturi răcoritoare carbogazoase și nectaruri indigene și de import cu abateri de marcare față de prevederile legale - sucuri de fructe limpezite, importate din Republica Moldova, ambalate în cutii tetra pak, la care denumirea produsului precum și mențiunea „100% natural“ nu sînt conforme cu realitatea, deoarece în lista ingredientelor sînt incluse și adaosuri de arome, nectar de fructe de pădure „Pfanner“, importat din Austria, ambalat în cutii tetra pak, obținut din suc mixt de fructe concentrat, la care lista ingredientelor este incompletă, lipsind adaosul de colorant, procentul de fructe fiind doar 30%.
Băutura răcoritoare carbogazoasă cu aromă de portocale „Good Day For You“, ambalată în PET-uri de doi litri, la care sînt ilustrate portocale în grafica etichetei, este fabricată exclusiv din arome.
La unele băuturi răcoritoare carbogazoase cu arome data îmbutelierii nu este marcată cu indicarea zilei, lunii, anului, pentru identificarea lotului. A mai fost depistat un lot de concentrat cu arome „Fructissimo“, ambalat în PET-uri de un litru, neînchise ermetic, cu scurgeri de conținut.
Inspectorii OJPC Neamț au constatat la unii agenți economici nerespectarea condițiilor de temperatură prescrise de producători, băuturile răcoritoare carbogazoase fiind depozitate sub acțiunea directă a razelor solare, în piețe agroalimentare, acțiunea acestora avînd ca rezultat modificarea echilibrului între ingrediente.
Nu au fost constatate loturi de băuturi răcoritoare și sucuri din fructe cu potențial periculos pentru sănătatea consumatorilor - fie fermentate, fie care să conțină aditivi neadmiși de reglementările legale.

Articol afisat de 1726 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective