Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 1 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Modelul balcanic: Groapa cu sictir

Am auzit, e drept ceva mai demult, că județul Neamț ar trebui să devină un județ turistic. Că asta ar fi una dintre șansele acestui județ care are pădure, mănăstiri, Casa Creangă (era să scriu și Casa Sadoveanu, din viteză, uitînd că a fost „dezafectată“ cu japca), Cheile Bicazului (trecute și alea, cît s-a putut, în județul vecin), Cultura Cucuteni, Turnul lui Ștefan, stațiuni ca Durău, ori ca Bălțătești, Cetatea Neamțului, Hanul Ancuței, Cheile Șugăului, Băile Oglinzi etc. A crescut, încet, o ploaie de agro-pensiuni. Adevărat, mai încet decît în Suceava, unde există o structură vie și activă a proprietarilor de pensiuni, de cîțiva ani buni.
Contraponderea la toate acestea este infrastructura. Acesta e primul lucru pe care îl va spune, la prima vedere, un om aflat în trecere pe aici. Nu căruțele cu cai - o raritate în Vest, deci interesante - ar fi problema. Ci drumurile efectiv distruse, drumuri care nu reprezintă, pînă la urmă, nici ele, cea mai mare problemă. Ele se înscriu în model. Modelul care urmează dacă treci de prima vedere. Un model de un sictir indescriptibil. Cum altfel să califici lucrurile de vreme ce tot e vară, sezon și ne-am dori - declarativ, desigur - turiști. Ce se întîmplă cu turiștii? A, mai nimic, sînt tratați la nivelul înaltului sictir administrativ. „Se lucrează“ este o formulă care ți se toarnă în cap, de sus în jos, ca o căldare cu apă rece, dacă întrebi.
Cum și pe unde? Nici nu mai îndrăznești să calculezi care „ales“ sau „numit“ are vreo cabană, ori casă, ca să vezi ce și pe unde e asfaltat. Ce Sapard s-a prins, ori nu, de întrerupe zecile de kilometri de gropi și de găuri plasate strategic. Sau ce primar a schimbat partidul, de are bani de drumuri. Pînă la urmă, la electorat ar trebui să ajungă rezultatele, nu? Că ele seamănă, turbat de prost, de la o rundă de alegeri la alta, nici nu mai contează. Oamenii par să se fi lămurit că doctrina este ultimul lucru pe lista de priorități a politicienilor. Țin minte că, în campania electorală, un candidat, pe care l-am întrebat despre doctrina partidului său, s-a bîlbîit surprins: „Dumneata întrebă-mă ce pot să fac, nu prostii din astea, teoretice!?“. Omul „vindea“ un amestec politic, altfel bun la electorat.
În ultimul an, va începe o mare efervescență politică, peste tot pe unde se poate. Așa cum, zilele astea, primarii și consilierii sînt întinși ca rîmele pe care se bat puii, fiindcă se apropie termenul și se stabilește care și pe unde rămîne, ori la ce partid trece. Și aici funcționează tot modelul; structura bădărană, „să se prindă trenul“, a acelei ziceri despre Putere: „Puterea corupe. Puterea absolută, corupe absolut“.
Una dintre ilustrările „modelului“ o puteți găsi pe drumul către Mănăstirea Agapia. Cine vrea să ajungă la Mănăstirea Agapia vine dinspre Piatra Neamț pe un drum prost pe care, în plin sezon, au început ceva lucrări de asfaltare. Poți înjura printre dinți și trage nădejde că, odată făcînd stînga, vei merge mai bine spre lăcașul pictat de Grigorescu. După care intri pe un drum cu adevărat prost, tot o groapă. Pînă în fața satului mănăstiresc, ale cărui căsuțe sînt renovate într-o bășcălie pur balcanică. În fața mănăstirii, al cărei turn se cojește de bucăți mari de glet, sprijinită de un zid, o turistă care privise obosită peisajul, murmurase încet, ca pentru sine: „NERUȘINAȚII!“.

Articol afisat de 1356 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective