Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 1 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Modelul balcanic: Groapa cu sictir

Am auzit, e drept ceva mai demult, cã judeþul Neamþ ar trebui sã devinã un judeþ turistic. Cã asta ar fi una dintre ºansele acestui judeþ care are pãdure, mãnãstiri, Casa Creangã (era sã scriu ºi Casa Sadoveanu, din vitezã, uitînd cã a fost „dezafectatã“ cu japca), Cheile Bicazului (trecute ºi alea, cît s-a putut, în judeþul vecin), Cultura Cucuteni, Turnul lui ªtefan, staþiuni ca Durãu, ori ca Bãlþãteºti, Cetatea Neamþului, Hanul Ancuþei, Cheile ªugãului, Bãile Oglinzi etc. A crescut, încet, o ploaie de agro-pensiuni. Adevãrat, mai încet decît în Suceava, unde existã o structurã vie ºi activã a proprietarilor de pensiuni, de cîþiva ani buni.
Contraponderea la toate acestea este infrastructura. Acesta e primul lucru pe care îl va spune, la prima vedere, un om aflat în trecere pe aici. Nu cãruþele cu cai - o raritate în Vest, deci interesante - ar fi problema. Ci drumurile efectiv distruse, drumuri care nu reprezintã, pînã la urmã, nici ele, cea mai mare problemã. Ele se înscriu în model. Modelul care urmeazã dacã treci de prima vedere. Un model de un sictir indescriptibil. Cum altfel sã califici lucrurile de vreme ce tot e varã, sezon ºi ne-am dori - declarativ, desigur - turiºti. Ce se întîmplã cu turiºtii? A, mai nimic, sînt trataþi la nivelul înaltului sictir administrativ. „Se lucreazã“ este o formulã care þi se toarnã în cap, de sus în jos, ca o cãldare cu apã rece, dacã întrebi.
Cum ºi pe unde? Nici nu mai îndrãzneºti sã calculezi care „ales“ sau „numit“ are vreo cabanã, ori casã, ca sã vezi ce ºi pe unde e asfaltat. Ce Sapard s-a prins, ori nu, de întrerupe zecile de kilometri de gropi ºi de gãuri plasate strategic. Sau ce primar a schimbat partidul, de are bani de drumuri. Pînã la urmã, la electorat ar trebui sã ajungã rezultatele, nu? Cã ele seamãnã, turbat de prost, de la o rundã de alegeri la alta, nici nu mai conteazã. Oamenii par sã se fi lãmurit cã doctrina este ultimul lucru pe lista de prioritãþi a politicienilor. Þin minte cã, în campania electoralã, un candidat, pe care l-am întrebat despre doctrina partidului sãu, s-a bîlbîit surprins: „Dumneata întrebã-mã ce pot sã fac, nu prostii din astea, teoretice!?“. Omul „vindea“ un amestec politic, altfel bun la electorat.
ÃŽn ultimul an, va începe o mare efervescenþã politicã, peste tot pe unde se poate. Aºa cum, zilele astea, primarii ºi consilierii sînt întinºi ca rîmele pe care se bat puii, fiindcã se apropie termenul ºi se stabileºte care ºi pe unde rãmîne, ori la ce partid trece. ªi aici funcþioneazã tot modelul; structura bãdãranã, „sã se prindã trenul“, a acelei ziceri despre Putere: „Puterea corupe. Puterea absolutã, corupe absolut“.
Una dintre ilustrãrile „modelului“ o puteþi gãsi pe drumul cãtre Mãnãstirea Agapia. Cine vrea sã ajungã la Mãnãstirea Agapia vine dinspre Piatra Neamþ pe un drum prost pe care, în plin sezon, au început ceva lucrãri de asfaltare. Poþi înjura printre dinþi ºi trage nãdejde cã, odatã fãcînd stînga, vei merge mai bine spre lãcaºul pictat de Grigorescu. Dupã care intri pe un drum cu adevãrat prost, tot o groapã. Pînã în faþa satului mãnãstiresc, ale cãrui cãsuþe sînt renovate într-o bãºcãlie pur balcanicã. ÃŽn faþa mãnãstirii, al cãrei turn se cojeºte de bucãþi mari de glet, sprijinitã de un zid, o turistã care privise obositã peisajul, murmurase încet, ca pentru sine: „NERUªINAÞII!“.

Articol afisat de 1661 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective