Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Stranieri“ la... Paºapoarte

„Stranieri“ la... Paºapoarte

• venirea în concediu a nemþenilor care muncesc în strãinãtate reprezintã o perioadã de foc pentru funcþionarii de la Serviciul Paºapoarte • programul de lucru a fost prelungit pentru a putea rezolva solicitãrile • „cetãþenii nu trebuie sã aibã nici un fel de temeri cã nu vor intra în posesia documentelor“, a declarat colonelul Ioan Ouatu •

Neamþul este unul din cele mai sãrace judeþe din þarã. N-ai zice asta dacã ai drum prin oraºele sau comunele judeþului. Pe strãzi sau pe la porþi, mãrturie a bunãstãrii sînt limuzinele înmatriculate în strãinãtate. Sînt ale celor care, sãtui de sãrãcie (se estimeazã cã numãrul lor este de circa 100.000), au plecat din þarã, gãsindu-ºi de muncã prin Italia, Spania, Germania etc. De la sfîrºitul lui iulie, dar mai ales în august, ei se întorc acasã, în concedii. Pentru a-ºi vedea pãrinþii, copiii, rudele, ori a rezolva diverse probleme.
Printre prioritãþi se aflã ºi situaþia documentelor de cãlãtorie, aºa cã una din þintele lor este Serviciul Judeþean de Paºapoarte Neamþ care, în aceste zile, este solicitat la maximum. ªi vîrful încã nu a fost atins, aºteptîndu-se ca adresabilitatea sã creascã în zilele urmãtoare, pînã pe la jumãtatea lunii. Pentru a veni în întîmpinarea acestora, conducerea Serviciului de Paºapoarte a decis ca programul zilnic sã se prelungeascã, pînã la ora 19 sau 20, funcþie de cerinþe, ºi funcþioneazã încã o linie de preluare a fotografiilor. „Pentru a rezolva toate cererile care ne sînt adresate, am hotãrît ca programul de lucru sã fie prelungit. ÃŽn plus, pentru cã avem multe solicitãri ºi din dorinþa de a scurta termenul de depunere ºi de ridicare a paºapoartelor, am deschis o a treia linie de preluare a imaginilor. Vreau sã mai menþionez cã, în ceea ce priveºte activitatea de producþie, adicã realizarea efectivã a paºaportului, angajaþii noºtri lucreazã în trei schimburi“, a declarat colonelul Ioan Ouatu, ºeful Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea ºi Evidenþa Paºapoartelor.
„Stranierii“, aºa cum le zic localnicii la cei plecaþi în alte þãri, vor sã-ºi punã în regulã actele, majoritatea solicitînd eliberarea altora pentru cã cele vechi au expirat sau se apropie termenul, atunci cînd ei vor fi pe meleaguri strãine. Aºa se explicã aglomeraþia de la sediul serviciului amintit, dar conducerea instituþiei afirmã cã nu este nici o problemã cu eliberarea paºapoartelor, putînd sã rezolve, în timpul stabilit de reglementãrile în vigoare, orice cerere. Situaþii neprevãzute creeazã „zvonacii“, persoane care-ºi fac de treabã sau chiar au ceva de rezolvat, dar lanseazã tot felul de teorii panicarde cu prizã la cei care sînt veniþi ºi ei cu treburi ºi nu ºtiu cum stã situaþia. „Putem rezolva orice solicitare în timp util pentru cã avem logistica necesarã. Persoanele care au nelãmuriri sînt rugate sã se adresese celor competenþi sã o facã - funcþionarilor de la ghiºee sau conducerii instituþiei, ºi nu diverselor persoane atotºtiutoare, care-ºi fac veacul prin curte. ÃŽn ultima sãptãmînã, am atins un vîrf al activitãþii noastre, avînd depuse circa 1.300 de cereri ºi tot atîtea eliberãri de acte. Aºa cã pot afirma cã cetãþenii nu trebuie sã aibã nici un fel de temeri cã nu vor intra în posesia documentelor solicitate. Pentru a evita aglomerãri inutile, rog ca acei care iau numãr sã se prezinte la ghiºee la ora înscrisã pe el. Avem numeroase cereri ºi la eliberãri de paºapoarte în regim de urgenþã, rãspunzînd doleanþelor foarte prompt“, a mai declarat colonelul Ioan Ouatu.
O explicaþie a adresabilitãþii foarte mari de la Serviciul Paºapoarte poate fi ºi aceea cã „stranierii“ preferã sã-ºi rezolve problemele acasã, ºi nu în þara în care lucreazã, deoarece costã mai puþin. Un paºaport eliberat în România ajunge la douã milioane de lei, dacã este solicitat în regim de urgenþã, iar în strãinãtate cîteva sute de euro - la consulate sau ambasade ale þãrii noastre. De menþionat este faptul cã foarte mulþi din cei care ºi-au gãsit de lucru afarã nu sînt în legalitate, adicã nu au documente legale de ºedere ºi evitã o „vizitã“ la autoritãþile române din strãinãtate. Colonelul Ouatu a mai opinat cã un motiv al cererilor numeroase înregistrate la serviciul pe care-l conduce poate fi ºi cã nemþenii aflaþi în strãinãtate legal domiciliazã la distanþe mari de consulate ºi ambasade ºi preferã ca, în concediu, sã rezolve ºi situaþia actelor de cãlãtorie.
O statisticã întocmitã la nivelul judeþului Neamþ atestã cã, din 2000, aproximativ 250.000 de nemþeni sînt posesori de paºapoarte.

Articol afisat de 2175 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective