Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nesimþirea în cifre - recoltã uriaºã de deºeuri pe lacul Izvoru Muntelui

Nesimþirea în cifre - recoltã uriaºã de deºeuri pe lacul Izvoru Muntelui

• au fost „pescuite“ circa 650.000 de peturi ºi 110 metri cubi de deºeuri menajere • masele plastice au fost date, pentru început, unei firme din Harghita pentru reciclare, dupã care au fost primite de una nemþeanã •

Aproximativ 650.000 de PET-uri, circa 16 tone, ºi peste 110 metri cubi de deºeuri menajere au fost strînse, în perioada 11 iulie-1 august, de pe Lacul Izvoru Muntelui ºi de pe malurile Bistriþei. Numãrul bidoanelor din plastic pescuite de pe Bistriþa ºi de pe lacul de acumulare indicã faptul cã, un PET cîntãreºte, în medie, 25 de grame, fãcînd abstracþie de capacitatea fiecãruia.
Acþiunea de igienizare a luciului de apã va continua pînã în jurul datei de 15-16 august, cînd se sperã cã toatã mizeria care pluteºte va fi adunatã ºi depozitatã acolo unde îi este locul. Prefectul Toader Mocanu a declarat cã, între 11 ºi 22 iulie, s-au strîns 11 tone de PET-uri ºi 90 de metri cubi de deºeuri lemnoase, în zilele de 25 ºi 26 iulie - peste 2,5 tone de bidoane din plastic ºi 20 de metri cubi de deºeuri, iar de pe 27 iulie pînã pe 1 august - 2,2 tone de PET-uri ºi cîþiva metri cubi de resturi menajere. De pe 11 iulie, cînd a fost declanºatã acþiunea de strîngere a gunoaielor de pe lac, ºi pînã la sfîrºitul lunii au fost cîteva zile în care nu s-a putut acþiona datoritã condiþiilor meteorologice nefavorabile. Plasticele adunate au fost date, pentru început, unei firme de reciclare din Harghita, dupã care au fost preluate de o firmã de profil din Neamþ. „Acþiunea a demarat cu oarece reticenþã din partea unor primari, în special din partea primarului de Ceahlãu, care încerca sã prezinte fel de fel de motive, cum cã a igienizat zona ºi cã nu mai trebuie sã intervinã, dar, pînã la urmã, lucrurile au intrat pe un fãgaº normal. Sper ca, dupã ce se va termina acþiunea, lumea sã devinã mai responsabilã ºi sã nu mai arunce resturile la întîmplare, ºi mã refer în special la turiºti, pentru cã este o perioadã în care numãrul acestora este mare. Le-am cerut celor de la Direcþia Silvicã sã amenajeze locuri speciale pentru aceºtia ºi sã punã pancarte de averizare, iar autoritãþile locale sã ducã pubele pentru a avea unde arunca deºeurile“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Operatorii de turism se plîng cã le fug turiºtii.
Pe mai toate luciurile de apã din Neamþ plutesc, în „derivã“, sute de mii de PET-uri în care au fost bere, suc sau apã mineralã, tuburi de spray, capace de la bidoane sau butoiaºe de plastic ºi alte obiecte nefolositoare. De remarcat este cã la aceastã stare de fapt îºi aduc contribuþia ºi cei din judeþul Suceava, care aruncã ºi ei obiectele nefolositoare în Bistriþa, pe cursul superior. Toate acestea se rãsfrîng asupra operatorilor de turism care susþin cã numãrul vizitatorilor este redus datoritã mizeriei din zonã. Prefectul de Neamþ s-a aflat, la începutul lunii trecute, pe Valea Bistriþei, unde a discutat cu primarii localitãþilor riverane despre mobilizarea populaþiei pentru eradicarea sau diminuarea fenomenului, la acþiune participînd, alãturi de primarii din Bicaz, Grinþieº, Poiana Teiului, Ceahlãu, Farcaºa, Hangu, viceprimarul din Borca, ºi directorul adjunct Stelian Mihãilã, de la Secþia de Gospodãrire a Apelor Neamþ, comisarul ºef Constantin Pavel de la Garda de Mediu, inspectorul ºef adjunct Ioan Pîrvu, de la Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã, ºi directorul adjunct Ioan Melinte, de la Hidroelectrica. Acþiunea de ecologizare a demarat pe 17 iulie ºi, zilnic, viceprimarii sau persoanele desemnate de primari raporteazã la IJSU lucrãrile efectuate, iar, sãptãmînal, ofiþerii de la Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã îl informeazã pe prefect cu privire la stadiul acþiunii de salubrizare.

Articol afisat de 1938 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective