Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Salvaþi calea feratã Paºcani - Tîrgu Neamþ

Salvaþi calea feratã Paºcani - Tîrgu Neamþ

• Consiliul local ºi Sindicatul pensionarilor au iniþiat ieri searã un marº de protest împotriva dezafectãrii tronsonului de cale feratã • peste 40 de tîrgnemþeni cu pancarte au strãbãtut oraºul de la Clubul pensionarilor la Primãrie, marº ce a continuat apoi cu trenul pe ruta Tîrgu Neamþ - Paºcani •

Exact la aniversarea a 20 de ani de cînd s-a inaugurat calea feratã din Tîrgu Neamþ, vestea cã linia ar putea fi dezafectatã a pus pe jar întreaga comunitate de sub cetate. Consiliul local ºi Sindicatul pensionarilor au iniþiat ieri searã un marº de protest, peste 40 de tîrgnemþeni cu pancarte au strãbãtut oraºul de la Clubul pensionarilor la Primãrie, marº ce a continuat apoi cu trenul pe ruta Tîrgu Neamþ - Paºcani, loc unde protestatarii au avut ºi o întîlnire cu reprezentanþii CFR.
„Am organizat o acþiune pentru salvarea cãii ferate Paºcani-Tîrgu Neamþ. Este vorba despre faptul cã acest tronson de cale feratã este pus pe lista Ministerului ca fiind un sector inoperabil, urmînd a fi scos la licitaþie. Nu se ºtie ce intenþii va avea societatea ce ar putea cîºtiga aceastã licitaþie, linia putînd fi dezafectatã sau i se poate schimba destinaþia. Aceastã miºcare vine la iniþiativa Consiliului Local, iniþiator fiind domnul consilier Roman Romeo. Avem sprijinul domnului primar ºi al domnului viceprimar, precum ºi al Sindicatului Pensionarilor.
Acþiunea constã în deplasarea de la Clubul Pensionarilor pînã la garã, cu pancarte ce poartã inscripþia «Salvaþi calea feratã Paºcani - Tîrgu Neamþ». O a doua etapã presupune deplasarea cu trenul pînã la gara CFR Paºcani ºi întîlnirea cu ºeful staþiei, unde se vor purta discuþii în legãturã cu menþinerea acestui tronson de cale feratã. Noi vrem sã menþinem transportul pe calea feratã deoarece este un mijloc sigur, modern ºi un transport social, deoarece cu trenul circulã foarte mulþi pensionari ºi veterani de rãzboi. Am avut o întîlnire cu conducerea Regionalei CFR Iaºi ºi în urma acesteia se vor introduce un tren accelerat Tîrgu Neamþ - Bucureºti, sãgeata albastrã pe direcþia Tîrgu Neamþ - Iaºi, se vor schimba orele de cuplare cu alte trenuri, toate acestea pentru a face linia cît mai profitabilã“, a declarat consilierul local Nicolae Andone.
Iniþiatorul miºcãrii de protest, consilierul local Roman Romeo a declarat la rîndul sãu: „La 20 de ani de la darea în folosinþã a liniei ferate Paºcani - Tîrgu Neamþ consider cã este necesarã o revitalizare a traficului. Pornesc de la un sondaj efectuat, prin care se constatã cã peste 50% din locuitorii oraºului nu cunosc faptul cã acesta are o linie feratã. Faptul cã a dispãrut mesajul publicitar la aceastã adresã, atît în oraº, cît ºi în comunele din jur, m-a fãcut sã fiu unul dintre cei care au tras un semnal de alarmã privind perspectiva linei ferate ºi a oraºului în momentul în care aceasta se va închide. Desigur în momentul în care vor veni cetãþeni din strãinãtate ºi se vor face investiþii, un lucru important este ºi fluxul de mãrfuri, realizat atît pe sistem rutier, cît ºi feroviar. La nivel European se pune baza unui sistem feroviar modern, ecologic, pornind de la marele probleme ale lumii contemporane. Demersul nostru vine sã anticipeze integrarea, sã tragã un semnal de alarmã, sã încercãm sã gãsim noi soluþiile pînã vin cei din Uniunea Europeanã cu soluþiile lor ºi de ce nu sã oferim tîrgnemþenilor ºansa sã circule în continuare cu trenul, dar informîndu-i despre existenþa trenurilor, gãsind corelaþii pentru a nu sta cetãþeanul în Paºcani mai mult timp decît trebuie, astfel încît preþurile pe care le plãteºte cãlãtorul sã se regãseascã ºi în serviciile de care beneficiazã. Tot astãzi au mai fost trimise douã adrese, la domnul ministru Berceanu ºi la domnul ministru Barbu, prin care am solicitat intervenþii la nivelul Guvernului României pentru trecerea ca sector operabil a acestei linii ferate, pe care o putem reboteza anul acesta“.
Pensionarii din Tîrgu Neamþ îºi aduc aminte cu nostalgie de deschiderea liniei Paºcani - Tîrgu Neamþ: „Persoanele de vîrsta a treia care fac parte din Sindicatul Liber al Pensionarilor Tîrgu Neamþ îºi aduc aminte cu bucurie cã în 1986 am participat cu toþii la deschiderea liniei Paºcani - Tîrgu Neamþ, moment în care s-a inaugurat gara. A fost atunci o festivitate extraordinarã, populaþia oraºului bucurîndu-se foarte mult. Astãzi cu tristeþe participãm la aceastã manifestare de stopare a închiderii cãii ferate Paºcani - Tîrgu Neamþ pentru cã populaþia din Tîrgu Neamþ poartã în continuare o cerinþã puternicã de a se deplasa în condiþii mai sigure, mai ales pentru vîrsta a treia, care au ºi scutire pe tren ºi nu pot folosi aceste tichete pentru cã nu se mai pot deplasa odatã cu închiderea liniei ferate. Noi vom mergem la Paºcani ºi vom face o demonstraþie poate vom reuºi sã stopãm aceastã acþiune care ar lovi puternic în locuitorii oraºului Tîrgu Neamþ“, a declarat Creþu Constantin, de la Sindicatul Liber al Pensionarilor.

Articol afisat de 2410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective