Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 2 August 2006
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Voiajorii politici, „scurta´┐Żi“ de mandat

• mai este o s´┐Żpt´┐Żm´┐Żn´┐Ż p´┐Żn´┐Ż c´┐Żnd ale´┐Żii locali se vor lega cu g´┐Żtul de un partid politic •dac´┐Ż dup´┐Ż 10 august ´┐Żi va mai bate g´┐Żndul plimb´┐Żrii de la un partid la altul, vor pl´┐Żti cu mandatul •

Ale´┐Żii locali din comunele, ora´┐Żele ´┐Żi municipiile jude´┐Żului Neam´┐Ż au primit formulare tip, pe care s´┐Ż le completeze pentru a-´┐Żi exprima apartenen´┐Ża politic´┐Ż. Primarii, viceprimarii ´┐Żi consilierii locali ´┐Żi jude´┐Żeni trebuie s´┐Ż precizeze, negru pe alb, din care partid fac parte, p´┐Żn´┐Ż pe data de 10 august, adic´┐Ż p´┐Żn´┐Ż la jum´┐Żtatea s´┐Żpt´┐Żm´┐Żnii viitoare.
Forma´┐Żiunile politice au intrat, ´┐Żnc´┐Ż de acum c´┐Żteva s´┐Żpt´┐Żm´┐Żni, pe ultima sut´┐Ż de metri ´┐Żn racolarea de noi membri din r´┐Żndul celor afla´┐Żi la conducerea administra´┐Żiilor publice. Potrivit modific´┐Żrilor aduse Statutului ale´┐Żilor locali, dup´┐Ż 11 august, schimbarea culorii politice va conduce ´┐Żi la pierderea calit´┐Ż´┐Żii de primar, viceprimar sau consilier local. Pentru a se cunoa´┐Żte cu exactitate ´┐Żn ce ape se scald´┐Ż fiecare ales local, primarii nem´┐Żeni au primit, ´┐Żn cadrul ultimei ´┐Żedin´┐Że consultative, formulare pe care to´┐Żi ´┐Żefii prim´┐Żriilor ´┐Żi consilierii s´┐Ż le competeze. Prefectul Toader Mocanu a precizat c´┐Ż ale´┐Żii locali au ocazia s´┐Ż completeze o singur´┐Ż dat´┐Ż formularul respectiv, iar ceea ce au scris acolo r´┐Żm´┐Żne b´┐Żtut ´┐Żn cuie, dac´┐Ż nu vor s´┐Ż renun´┐Że la mandat. „Ale´┐Żii locali trebuie s´┐Ż ´┐Żtie c´┐Ż prima op´┐Żiune r´┐Żm´┐Żne valabil´┐Ż ´┐Żi forma´┐Żiunea din care au spus prima dat´┐Ż c´┐Ż fac parte, pe aceea o vor reprezenta. Complet´┐Żrile se fac o singur´┐Ż dat´┐Ż, p´┐Żn´┐Ż pe 10 august, iar cei care ´┐Żi-au schimbat, ori vor schimba partidul ´┐Żnainte de completare a formularului nu vor fi afecta´┐Żi ´┐Żn nici un fel, ´┐Żntruc´┐Żt legea nu se aplic´┐Ż retroactiv, deci nu ´┐Żi vor pierde mandatele“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Fuga din PSD
Unul dintre cele mai afectate de migrarea membrilor dup´┐Ż anun´┐Żarea noilor predeveri ale Statului ale´┐Żilor locali, dar ´┐Żi dup´┐Ż schimbarea culorii politice din fruntea Consiliului Jude´┐Żean Neam´┐Ż, a fost Partidul Social Democrat.
Imediat dup´┐Ż alegerile din 2004, PSD a avut, ´┐Żn Neam´┐Ż, 54 de primari, dar, pe parcurs, p´┐Żn´┐Ż la mijlocul acestui an, a pierdut 24 dintre ei. Unii au plecat cu toat´┐Ż echipa. Organiza´┐Żia Jude´┐Żean´┐Ż a PSD a trecut la numirea pre´┐Żedin´┐Żilor interimari ´┐Żn organiza´┐Żiile locale r´┐Żmase „descoperite“ prin dezertarea pre´┐Żedin´┐Żilor. Printre acestea se num´┐Żr´┐Ż organiza´┐Żiile de la Poiana Teiului, Ghind´┐Żoani ´┐Żi V´┐Żleni. ´┐Żntre ultimii dezertori se num´┐Żr´┐Ż pre´┐Żedintele de la Farca´┐Ża, ´┐Żn locul c´┐Żruia a r´┐Żmas Viorel Simionescu, ´┐Żi viceprimarul de T´┐Żm´┐Żeni, Ilie Mihoc, care a plecat la PD ´┐Żnso´┐Żit de patru consilieri locali.
„Nu neg c´┐Ż putem s´┐Ż mai avem pierderi ´┐Żn aceast´┐Ż perioad´┐Ż, s´┐Ż mai fie primari care s´┐Ż opteze pentru alte forma´┐Żiuni politice. Dup´┐Ż semnalele care le avem, presiunile s´┐Żnt mai mici pe consilierii locali. ´┐Żn opinia noastr´┐Ż, ´┐Żns´┐Ż, ´┐Żnregimentarea ´┐Żntr-un partid politic sub presiune ´┐Żi amenin´┐Żare nu este un c´┐Żtig pentru acea forma´┐Żiune politic´┐Ż, dec´┐Żt sub aspect numeric, poate, pentru c´┐Ż oamenii respectivi vor r´┐Żm´┐Żne ata´┐Ża´┐Żi suflete´┐Żte tot de vechea forma´┐Żiune“, a precizat pre´┐Żedintele interimar al PSD Neam´┐Ż, deputatul Ioan Munteanu.
Deputatul Ioan Bivolaru a prezentat interpretarea, ´┐Żn opinia partidului pe care ´┐Żl reprezint´┐Ż, a modific´┐Żrilor legii la Statutul ale´┐Żilor locali. „Termenul «ghilotin´┐Ż» de 10 august, prin semnalele date inclusiv prin pres´┐Ż, ca termen p´┐Żn´┐Ż la care ale´┐Żilor locali li se permite s´┐Ż se mai g´┐Żndeasc´┐Ż spre ce forma´┐Żiune politic´┐Ż opteaz´┐Ż, f´┐Żr´┐Ż a-´┐Żi pierde func´┐Żiile, distorsioneaz´┐Ż prevederile legii ´┐Żi este, ´┐Żn opinia noastr´┐Ż, fals´┐Ż. Problema nu e s´┐Ż se g´┐Żndeasc´┐Ż spre ce forma´┐Żiune politic´┐Ż se ´┐Żndreapt´┐Ż, ci dac´┐Ż renun´┐Ż´┐Ż sau nu la func´┐Żii. Disfunc´┐Żionalit´┐Ż´┐Żile care pot ap´┐Żrea, dac´┐Ż fenomenul nu e bine ´┐Żn´┐Żeles, s´┐Żnt foarte mari. Consider´┐Żm c´┐Ż aceia care depun declara´┐Żiile privind apartenen´┐Ża politic´┐Ż ´┐Żi nu se reg´┐Żsesc ca f´┐Żc´┐Żnd parte din forma´┐Żiunea politic´┐Ż pe listele c´┐Żreia au candidat ´┐Żi pierd mandatul. Este fals´┐Ż, de asemenea, afirma´┐Żia ap´┐Żrut´┐Ż ´┐Żn pres´┐Ż c´┐Ż Partidul Social Democrat va deschide procese celor care ´┐Żi-au schimbat op´┐Żiunea politic´┐Ż. Noi nu vom face dec´┐Żt o monitorizare a institu´┐Żiei Prefectului pentru a vedea dac´┐Ż respect´┐Ż legea ´┐Żi ´┐Żntocme´┐Żte documentele necesare pentru cei care trebuie suspenda´┐Żi sau elibera´┐Żi din func´┐Żie, ´┐Żn caz contrar urm´┐Żnd a se ac´┐Żiona ´┐Żn instan´┐Ż´┐Ż“ a declarat deputatul Ioan Bivolaru.
Dintr-o analiz´┐Ż a situa´┐Żiei ´┐Żn care se afl´┐Ż, acum, Partidul Social Democrat, ´┐Żn privin´┐Ża num´┐Żrului ale´┐Żilor locali, reiese c´┐Ż ´┐Żn r´┐Żndurile acestui partid, din totalul de 655 de ale´┐Żi locali ´┐Żn 2004, ´┐Żn prezent mai s´┐Żnt doar aproximativ 524. Prefectul Toader Mocanu a mai precizat c´┐Ż ´┐Żi recomand´┐Ż deputatului Ioan Bivolaru s´┐Ż stea cu ochii pe reprezentan´┐Żii PSD din Consiliul Jude´┐Żean, „s´┐Ż vad´┐Ż dac´┐Ż oamenii lui respect´┐Ż legea, pentru c´┐Ż eu am speciali´┐Żtii mei cu care m´┐Ż consult, nu-l a´┐Żtept pe el s´┐Ż-mi fac´┐Ż treaba“.

Articol afisat de 1747 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ´┐Ż´┐ŻRN´┐Ż)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective