Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 2 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Voiajorii politici, „scurtaþi“ de mandat

• mai este o sãptãmînã pînã cînd aleºii locali se vor lega cu gîtul de un partid politic •dacã dupã 10 august îi va mai bate gîndul plimbãrii de la un partid la altul, vor plãti cu mandatul •

Aleºii locali din comunele, oraºele ºi municipiile judeþului Neamþ au primit formulare tip, pe care sã le completeze pentru a-ºi exprima apartenenþa politicã. Primarii, viceprimarii ºi consilierii locali ºi judeþeni trebuie sã precizeze, negru pe alb, din care partid fac parte, pînã pe data de 10 august, adicã pînã la jumãtatea sãptãmînii viitoare.
Formaþiunile politice au intrat, încã de acum cîteva sãptãmîni, pe ultima sutã de metri în racolarea de noi membri din rîndul celor aflaþi la conducerea administraþiilor publice. Potrivit modificãrilor aduse Statutului aleºilor locali, dupã 11 august, schimbarea culorii politice va conduce ºi la pierderea calitãþii de primar, viceprimar sau consilier local. Pentru a se cunoaºte cu exactitate în ce ape se scaldã fiecare ales local, primarii nemþeni au primit, în cadrul ultimei ºedinþe consultative, formulare pe care toþi ºefii primãriilor ºi consilierii sã le competeze. Prefectul Toader Mocanu a precizat cã aleºii locali au ocazia sã completeze o singurã datã formularul respectiv, iar ceea ce au scris acolo rãmîne bãtut în cuie, dacã nu vor sã renunþe la mandat. „Aleºii locali trebuie sã ºtie cã prima opþiune rãmîne valabilã ºi formaþiunea din care au spus prima datã cã fac parte, pe aceea o vor reprezenta. Completãrile se fac o singurã datã, pînã pe 10 august, iar cei care ºi-au schimbat, ori vor schimba partidul înainte de completare a formularului nu vor fi afectaþi în nici un fel, întrucît legea nu se aplicã retroactiv, deci nu îºi vor pierde mandatele“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Fuga din PSD
Unul dintre cele mai afectate de migrarea membrilor dupã anunþarea noilor predeveri ale Statului aleºilor locali, dar ºi dupã schimbarea culorii politice din fruntea Consiliului Judeþean Neamþ, a fost Partidul Social Democrat.
Imediat dupã alegerile din 2004, PSD a avut, în Neamþ, 54 de primari, dar, pe parcurs, pînã la mijlocul acestui an, a pierdut 24 dintre ei. Unii au plecat cu toatã echipa. Organizaþia Judeþeanã a PSD a trecut la numirea preºedinþilor interimari în organizaþiile locale rãmase „descoperite“ prin dezertarea preºedinþilor. Printre acestea se numãrã organizaþiile de la Poiana Teiului, Ghindãoani ºi Vãleni. ÃŽntre ultimii dezertori se numãrã preºedintele de la Farcaºa, în locul cãruia a rãmas Viorel Simionescu, ºi viceprimarul de Tãmãºeni, Ilie Mihoc, care a plecat la PD însoþit de patru consilieri locali.
„Nu neg cã putem sã mai avem pierderi în aceastã perioadã, sã mai fie primari care sã opteze pentru alte formaþiuni politice. Dupã semnalele care le avem, presiunile sînt mai mici pe consilierii locali. ÃŽn opinia noastrã, însã, înregimentarea într-un partid politic sub presiune ºi ameninþare nu este un cîºtig pentru acea formaþiune politicã, decît sub aspect numeric, poate, pentru cã oamenii respectivi vor rãmîne ataºaþi sufleteºte tot de vechea formaþiune“, a precizat preºedintele interimar al PSD Neamþ, deputatul Ioan Munteanu.
Deputatul Ioan Bivolaru a prezentat interpretarea, în opinia partidului pe care îl reprezintã, a modificãrilor legii la Statutul aleºilor locali. „Termenul «ghilotinã» de 10 august, prin semnalele date inclusiv prin presã, ca termen pînã la care aleºilor locali li se permite sã se mai gîndeascã spre ce formaþiune politicã opteazã, fãrã a-ºi pierde funcþiile, distorsioneazã prevederile legii ºi este, în opinia noastrã, falsã. Problema nu e sã se gîndeascã spre ce formaþiune politicã se îndreaptã, ci dacã renunþã sau nu la funcþii. Disfuncþionalitãþile care pot apãrea, dacã fenomenul nu e bine înþeles, sînt foarte mari. Considerãm cã aceia care depun declaraþiile privind apartenenþa politicã ºi nu se regãsesc ca fãcînd parte din formaþiunea politicã pe listele cãreia au candidat îºi pierd mandatul. Este falsã, de asemenea, afirmaþia apãrutã în presã cã Partidul Social Democrat va deschide procese celor care ºi-au schimbat opþiunea politicã. Noi nu vom face decît o monitorizare a instituþiei Prefectului pentru a vedea dacã respectã legea ºi întocmeºte documentele necesare pentru cei care trebuie suspendaþi sau eliberaþi din funcþie, în caz contrar urmînd a se acþiona în instanþã“ a declarat deputatul Ioan Bivolaru.
Dintr-o analizã a situaþiei în care se aflã, acum, Partidul Social Democrat, în privinþa numãrului aleºilor locali, reiese cã în rîndurile acestui partid, din totalul de 655 de aleºi locali în 2004, în prezent mai sînt doar aproximativ 524. Prefectul Toader Mocanu a mai precizat cã îi recomandã deputatului Ioan Bivolaru sã stea cu ochii pe reprezentanþii PSD din Consiliul Judeþean, „sã vadã dacã oamenii lui respectã legea, pentru cã eu am specialiºtii mei cu care mã consult, nu-l aºtept pe el sã-mi facã treaba“.

Articol afisat de 1715 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective