Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Baricada pe drumul national, la Agapia

Baricada pe drumul national, la Agapia

Starea proasta a drumurilor i-a adus pe nemteni la exasperare. Satui sa dea prin gropi cu masinile si neîntelegînd lipsa de reactie a autoritatilor, cu atît mai mult cu cît acestea sînt des prezente în zona - unde se deruleaza un proiect cu finantare europeana - locuitorii din comuna Agapia au recurs la o forma inedita de protest. Astfel, în noaptea de 28 spre 29 august, circa 60 de cetateni ai localitatii au blocat traficul pe DN 15D, la intrare în Agapia, unde au descarcat doua remorci cu balastru. Forma mai putin obisnuita prin care si-au manifestat nemultumirile - la care au anuntat, nu demult, ca vor recurge si cetatenii din Tîrgu Neamt - a vizat sensibilizarea autoritatilor judetene, în vederea alocarii de fonduri pentru reparatia drumului, aflat într-o avansata de degradare.
„Gropile sĂ®nt la tot pasul. Este aproape imposibil sa circulam pe aceasta sosea, fara sa avem defectiuni la masini“, a spus unul dintre protestatari. Nemultumitii au declarat ca asteapta un raspuns clar din partea Prefecturii Neamt si ca, Ă®n caz contrar, vor bloca din nou drumul.
La fata locului au venit si reprezentantii Politiei Tîrgu Neamt, drumul fiind eliberat cu ajutorul unui excavator, în jurul orei 3.
„A fost un protest spontan al localnicilor nemultumiti de starea drumului DN 15. Oamenii au asteptat ca autoritatile sa se tina de cuvĂ®nt, Ă®nsa acest lucru nu s-a Ă®ntĂ®mplat. Ei au sperat ca problema drumului sa se rezolve pĂ®na la 15 iulie. Cum acest lucru nu s-a Ă®ntĂ®mplat, oamenii au iesit Ă®n strada. Au fost Ă®n jur de 50-60 de cetateni, sateni si angajati ai Primariei care au blocat drumul Ă®n semn de protest. Nu a existat nici un act de agresiune, oamenii folosind un camion si o masina de balast. Contestatarii au vrut sa atraga atentia mass-mediei si celor din conducerea judetului cu privire la starea acestui drum. Nu au existat incidente, iar domnul prefect, prezent la fata locului, a promis ca lucrurile se vor rezolva. De altfel, au fost prezenti mai multi reprezentanti ai drumurilor nationale si judetene, precum si oameni de afaceri din comuna“, a declarat un politist care a vegheat ca actiunea sa se desfasoare fara incidente.
Cine este vinovat?
Prefectura Neamt stia si nu prea despre protestul cetatenilor din Agapia, Ă®nsa subprefectul Vasile Sendrea a declarat ca vina apartine Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) care a tot amĂ®nat Ă®ncheierea unor formalitati. „La cĂ®te drumuri proaste sĂ®nt Ă®n Neamt, ce s-ar Ă®ntĂ®mpla daca ar fi blocate toate? Stiu doar ca este vorba despre o formalitate la Ministerul Transporturilor, astfel Ă®ncĂ®t drumul sa fie prins pentru finantare“, a subliniat subprefectul Sendrea. Mai multe amanunte am aflat de la Romica Rotaru, vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt: „ĂŽn 2004, drumul spre Agapia si Varatec a fost predat MTCT de catre CJ, potrivit unui protocol semnat de cele doua parti. A fost data si o HotarĂ®re de Guvern, semnata, Ă®n acest sens, de ministrul de atunci, Miron Mitrea. Exista o nota Ă®n care se inventariaza toate bunurile - drumurile, podurile, podetele - semnata de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi si de CJ Neamt. Dar, nici la ora actuala, Ministerul Transporturilor nu a cesionat Companiei de Drumuri aceste obiective, drumul neaflĂ®ndu-se Ă®n inventarul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi. Din cĂ®te am auzit, protocolul de cesionare este la Ministerul de Finante. Am purtat discutii cu reprezentantii Regionalei de la Iasi, precum si cu cei ai Societatii Drumuri Nationale Neamt. Ei vor sa Ă®nceapa repararea drumului, dar nu au cum, din moment ce nu figureaza Ă®n scripte“.
Am încercat sa-l contactam pe primarul comunei, Vasile Cucos, ori pe altcineva din executivul local, dar, din pacate, încercarile noastre au esuat. La primarie nu a raspuns nimeni, iar telefonul mobil al primarului era închis. Probabil, toata suflarea din Primaria Agapia era pe teren pentru a rezolva problema.
Desi considerata zona turistica de referinta pentru judetul Neamt, Agapia a intrat într-un impas de nedepasit. Iar drumurile, foarte degradate, nu sînt singura problema. La 15 ianuarie 2005, aici a fost începuta implementarea unui proiect cu finantare europeana, prin Programul PHARE 2002. Putea fi un succes, însa neseriozitatea constructorului si consultantului - selectati prin licitatie internationala - ca si lipsa de reactie a Ministerului Integrarii Europene l-au condus cu pasi siguri spre esec.
Proiectul privind „Reabilitarea zonei turistice Manastirea Agapia“ trebuia finalizat la 15 iulie 2006, dar, pĂ®na la aceasta data, nu fusesera terminate decĂ®t 20% din lucrari. A primit termen de gratie pĂ®na Ă®n octombrie, dar cele mai optimiste pronosticuri sĂ®nt ca executia ar putea ajunge pĂ®na la un indulgent 50 %. Din pacate, situatia va duce la pierderea finantarii, valoarea totala a proiectului fiind de 4.785.000 de euro, din care partenerii europeni asigura fonduri nerambursabile de 66,66%. Pentru continuarea lucrarilor, ar trebui gasite resurse locale, perspectiva deloc Ă®mbucuratoare pentru autoritati.

Articol afisat de 1471 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB, Daniel MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective