Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TRIBUNALUL ESTE REVENDICAT

TRIBUNALUL ESTE REVENDICAT

Doua din cele mai importante institutii de justitie din Neamt ar putea ramĂ®ne fara sediu, Ă®n conditiile Ă®n care cladirea Ă®n care functioneaza Tribunalul si Judecatoria Piatra Neamt este revendicata. Vestea a ajuns destul de recent la conducerea celor doua instante si se pare ca solicitarea de retrocedare este foarte aproape de a fi rezolvata Ă®n favoarea fostilor proprietari. Data fiind pozitionarea acestora Ă®n oras si suprafata pe care o ocupa cladirea valoreaza cĂ®teva milioane de euro. Acum, imobilul este adaptat Ă®n asa fel Ă®ncĂ®t actul de justitie sa poata fi Ă®nfaptuit Ă®n conditii cĂ®t de cĂ®t bune, existĂ®nd trei sali de judecata, arestatii sĂ®nt adusi pe un hol separat si nu pe acela pe care intra publicul, iar dupa 1990 s-au facut investitii destul de serioase. „Cladirea Ă®n care functioneaza Judecatoria Piatra Neamt si Tribunalul Neamt este revendicata si exista sanse mari ca cererea sa fie rezolvata Ă®n favoarea fostului proprietar. Daca ar fi asa, nu cred ca ar fi indicat sa cumparam spatiul de la acesta, deoarece nu este adecvat pentru actul de justitie. Asta nici macar la nivelul anului 2000, ca sa nu mai vorbim de actul de justitie de la nivelul anului 2010, cĂ®nd vor trebui sa existe spatii separate pentru diferite tribunale specializate, cum ar fi cele pentru minori“, a declarat presedintele Judecatoriei Piatra Neamt, Catalin Mirel Mormoe. Data fiind perspectiva de a ramĂ®ne pe drumuri, s-au cautat tot felul de solutii. Dupa Ă®ndelungi discutii si deliberari, s-a stabilit ca singura solutie viabila ar fi obtinerea unei sume de bani suficiente cĂ®t sa acopere achizitionarea unui teren si ridicarea unui nou sediu, Tribunalul Neamt facĂ®nd o solicitare catre Ministerul Justitiei.

Cumpararea de la proprietar, exclusa

„ĂŽn urma cu cĂ®teva zile, a fost Ă®naintata o solicitare catre Ministerul Justitiei pentru obtinerea de fonduri. Cred ca cel mai bine este sa se achizitioneze un teren si construirea unei cladiri functionale care sa acopere toate nevoile. Cel putin Ă®n situatia actuala, noi avem spatiu, curtea este destul de mare si ar fi loc, dar nu putem construi, deoarece am Ă®nteles ca pe acolo trece magistrala de gaz metan. Cladirea Judecatoriei a fost renovata nu foarte demult, dar, cu toate acestea, nu este spatiu suficient, birourile sĂ®nt mici, iar completele de judecata trebuie sa se rĂ®nduiasca Ă®n cĂ®teva sali si se ajunge ca sedintele sa se termine foarte tĂ®rziu. Achizitionarea actualului sediu de la proprietar ar fi un efort foarte mare, dar fara eficienta. Un sediu nou, adaptat cerintelor ar fi mult mai indicat si ar fi foarte bine daca ar fi suficient de spatios, Ă®ncĂ®t sa cuprinda si Parchetul. Ne-am gĂ®ndi la un sediu gen Palat de Justitie. Sper ca solutia aleasa sa fie o cladire noua“, a mai adaugat judecatorul Mormoe. Se pare ca, Ă®n functie de competenta de notificare, cererea de retrocedare se afla Ă®n acest moment la Ministerul Justitiei, iar titularul acesteia nu ar fi mostenitorul dreptului de proprietate, ci o persoana care a cumparat drepturile succesorale de la mostenitorii de drept. Varianta unei noi constructii ar putea duce aceste doua institutii undeva la marginea orasului, deoarece Ă®n centrul municipiului nu sĂ®nt terenuri care sa corespunda cerintelor, adica de cĂ®teva mii de metri patrati. ĂŽn ultima perioada de timp, investitiile de la Judecatorie nu au fost de neglijat. Instantele de judecata au fost dotate cu tehnica de calcul de la finele anului trecut, dar calculatoarele au fost instalate cu foarte mare greutate, deoarece a trebuit modificata instalatia electrica a cladirii. Destul de veche, aceasta nu putea raspunde solicitarii, astfel Ă®ncĂ®t a fost necesara o noua investitie. ĂŽn lunile iulie si august, a fost reabilitata reteaua de transmisie de date, iar cea electrica a fost modificata integral. PĂ®na la sfĂ®rsitul anului, se intentionaza schimbarea mobilierului Ă®n toate cele trei sali de judecata, iar, la final, acestea ar trebui sa arate macar precum cele din sediul Sectiei civile a Tribunalului, aflat Ă®n bulevardul Republicii. RamĂ®ne de vazut daca, la nivelul Ministerului Justitiei, cererea de obtinere de fonduri pentru terenul si cladirea viitoare va fi agreata.

Articol afisat de 1699 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective