Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 27 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Pentru noi, Marko Bela este Igor Smirnov 2“

ÃŽntrunirea de la Miercurea Ciuc, organizata la sfîrsitul saptamînii trecute, în cadrul careia alesii locali, parlamentarii si ministrii UDMR, în frunte cu vicepremierul Marko Bela, au adoptat Declaratia de intentie privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc creaza din nou îngrijorare pe scena politica romaneasca. ÃŽn plan teritorial, liderul PRM Neamt, Dumitru Badea, a iesit la rampa cu o declaratie prin care atrage atentia actualei guvernari ca, la jumatate de an de la adunarea de la Odorheiul Secuiesc, Marko Bela „recidiveaza acum într-o maniera incalificabila, declarînd pe fata razboi statului unitar roman“. Exponentul PRM, care detine si functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Neamt, considera ca situatia în care s-a ajuns se datoreaza, în primul rînd, larghetei cu care au fost tratati cei care nu au urmarit decît crearea de tensiuni si destabilizarea Romaniei. „Pe zi ce trece, încurajati de toleranta vinovata a guvernantilor de ieri - PSD - si de actuala coalitie, separatistii unguri, dusmanii declarati ai unitatii si stabilitatii poporului roman, devin tot mai incisivi, agresivi, mai provocatori si mai isterici, afectînd grav stabilitatea poporului roman si pacea sociala în judetele în care etnicii maghiari sînt majoritari“, a subliniat Dumitru Badea.
Potrivit aceleiasi surse, trei sînt motivele pentru care UDMR-ul, sub conducerea lui Marko Bela, a presat puternic „pedala de acceleratie“, sustinînd autonomia Tinutului Secuiesc. Unul dintre acestea este deficitul de imagine cu care începuse sa se confrunte UDMR. „Constatînd ca UDMR-ul a acumulat un serios deficit de imagine, ipocritul viceprim-ministru roman, Marko Bela, care ani de zile s-a declarat promotorul «moderatiei», acum le-a furat radicalilor - Uniunea Civica Maghiara si Consiliul National Secuiesc - discursul separatist, antistatal si a trecut la fapte“, a declarat presedintele PRM Neamt. Acesta considera ca, prin discursul sau agresiv, Marko Bela încalca juramîntul fata de Romania, intentiile sale de creare a unui „stat în stat“ nefiind sustinute nici macar sub aspectul numarului celor care s-au declarat secui - ultimul recensamînt al populatiei a relevat ca cetatenii de aceasta etnie sînt sub 500.
Un alt motiv în sustinerea autonomiei Tinutului Secuiesc este, potrivit lui Badea, apropiata integrare a Romaniei în UE: „ÃŽn fata iminentei integrari a Romaniei în Uniunea Europeana, UDMR face aceasta miscare disperata revenind pe pozitii belicoase cu cererea de autonomie pe criterii etnice si declararea maghiarei ca limba oficiala în aceasta zona“. ÃŽn opinia sa, UDMR profita de situatia delicata în care se afla Romania în acest moment, de decidere a primirii sale în marea familie europeana, recurgînd la santaje: „Avertismentul privind desfasurarea unui referendum în cele 3 judete, chiar împotriva vointei autoritatilor statului roman, conditionarea adoptarii Legii Agentiei Nationale de Integritate solicitata de organismele europene - ca unul din obiectivele integrarii, de cea a Legii Statutului Minoritatilor sînt tot atîtea actiuni de santaj, care provoaca îngrijorare pentru romani în general si pentru romanii din zona în special, care sînt abandonati de guvernele care s-au perindat la conducerea Romaniei în acesti ani“.
Potrivit exponentului PRM, un alt motiv care a stat la baza calculelor facute de UDMR este perspectiva unor apropiate alegeri generale anticipate, autonomia Tinutului Secuiesc fiind promovata în ideea atragerii de capital politic pentru reprezentantii maghiarilor. „De aceea, pentru noi, Marko Bela este Igor Smirnov 2. Ca o ironie, acest viceprim-ministru coordoneaza în guvern politicile noastre de integrare europeana“. Cît despre Legea privind Statutul minoritatilor, Dumitru Badea considera ca adoptarea sa „ar acorda privilegii minoritatii maghiare, în detrimentul majoritatii romanesti“, în Europa neexistînd reglementari similare. Mai mult, aceasta este perceputa de partenerii externi ca „un experiment cu rezultate neprevazute pentru Romania“.

Presedintele tace, premierul cocheteaza cu Ungaria

Liderul PRM Neamt este de parere ca UDMR încearca sa uzeze de toate mijloacele posibile pentru crearea statului secuiesc în inima Romaniei: „Constient ca «Autonomia teritoriala care ni se cuvine» - l-am citat - nu este posibila în actualele conditii, el cere modificarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei europene, solicita organizarea unui referendum dupa modelul Transnistrean, angrenarea bisericii în aceasta actiune si continuarea politicii de deznationalizare a populatiei romanesti din zona, ca etapa pregatitoare pentru a pune bazele viitorului Stat Secuiesc în inima Romaniei, stat caruia - dupa mintile înfirbîntate ale unor lideri maghiari - trebuie sa i se acorde prerogativele legislative, de guvernare, politienesti, judecatoresti. Grijulii cu tot ceea ce ar însemna separatismul exacerbat fata de Romania, au stabilit pîna si însemnele distinctive pentru autoturismele si zgarzile cîinilor ce vor apartine viitorului «Tinut Secuiesc». Au omis, totusi, sa precizeze culoarea hamurilor pentru magari! Se merge si mai departe, propunîndu-se segregarea Romaniei în cele 3 provincii pe criterii istorice“.
Dumitru Badea acuza lipsa de reactie a sefului statului si a primului om din Guvern, unul adoptînd o atitudine contrara obiceiului de a „atîta spiritele“, iar celalalt - de apropiere de Ungaria, într-un context total nepotrivit. „Presedintele Romaniei care, de obicei, mai mult atîta spiritele decît le împaca, acum tace, Guvernul tace si el. Tot ca de obicei, partea extremist-sovina a maghiarimii este lasata sa-si continue nestingherita actiunile de disolutie a Statului roman si de discriminare negativa a romanilor. Guvernul, coborît, parca, din alta lume, prin grija domnului Tariceanu are alte preocupari: sa organizeze sedinte comune cu Guvernul Ungariei - actiuni inedite, în premiera mondiala, sa vînda CEC statului maghiar, eventual sa protejeze pe viceprim-ministrul Marko Bela, omul care, dupa cum am demonstrat, s-a apucat serios de sapat la temelia statului roman“.
Dumitru Badea nu este la prima initiativa de iesire la rampa împotriva actiunilor UDMR. Pe 15 martie, circa 250 de membri si simpatizanti ai PRM din judetul Neamt ar fi trebuit sa ajunga la Odorheiu Secuiesc, unde etnicii s-au adunat pentru a sarbatori 150 de ani de la revolutia maghiara. ÃŽn aceasta localitate ar fi trebuit sa ajunga 100.000 de romani, initiativa apartinînd conducerii centrale a PRM. Mai mult, se vehicula ideea ca la Bicaz Chei, ori în zonele învecinate, s-ar fi antrenat membri ai unei structuri paramilitare a maghiarilor în Romania - „Legion Siculis“ (Legiunea Secuieasca), organizatie înfiintata în 2002, într-un oras din Ungaria, cu caracter de militie în care „ordinul se executa, nu se discuta“.
ÃŽn final, s-a renuntat la deplasare, ca urmare a faptului ca ceea ce se anuntase a fi o vijelie s-a transformat în furtuna într-un pahar cu apa. „Daca ne deplasam, faceam o greseala. Au facut tot felul de declaratii, însa, vazînd ca gluma se îngroata, au lasat-o mai moale. ÃŽn asemenea situatii, trebuie moderatie, altfel riscam sa alimentam spiritele“, a opinat Dumitru Badea.

Articol afisat de 1549 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective