Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 28 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TBC - saracie si mizerie

TBC - saracie si mizerie

• in primele noua luni ale anului, au fost luate in evidenta 453 cazuri noi de tuberculoza pulmonara • cei mai multi dintre bolnavi provin din zona arondata Spitalului Municipal Roman •

Tuberculoza, cunoscuta si sub denumirea de boala saraciei, este una dintre bolile care continua sa faca victime printre nemteni.
In primele noua luni ale anului, au fost inregistrate in Neamt 453 cazuri noi de tuberculoza pulmonara, cu 40 mai multe decit in aceeasi perioada a anului trecut. Sase dintre bolnavii luati in evidenta, anul acesta, sint copii cu virste de pina la 14 ani.
Cei mai multi dintre nemtenii afectati de tuberculoza pulmonara, adica 170, provin din zona arondata Spitalului Municipal Roman. Numarul bolnavilor de tuberculoza inregistrati in primele noua luni, in zona arondata Spitalului Judetean de Urgenta Neamt a
ajuns la 139.
Cadrele medicale de la dispensarul TBC din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta Neamt sustin ca majoritatea bolnavilor de TBC provin din rindul pensionarilor de boala, al celor fara ocupatie si care locuiesc in mediul rural. Acestea mai spun ca stradania lor de a-i ajuta pe bolnavii de TBC sa se vindece, in cele mai multe cazuri, este zadarnica, deoarece acestia refuza colaborarea. Desi cadrele medicale care isi desfasoara activitatea in dispensarele TBC se deplaseaza la domiciliul bolnavilor, acestia nici macar nu vor sa stea de vorba. O buna parte dintre ei sint etnici tigani, au multi copii, nu au serviciu si nu au ce minca, in schimb consuma alcool. „Pe unii dintre pacienti i-am luat cu autosanitara direct de acasa si i-am adus la Piatra Neamt pentru a le da tratamentul. Dupa o vreme, cind acestia au revenit tot pentru tratament si li s-a facut filmul, s-a constatat ca starea lor se agravase. Foarte multi dintre bolnavii de TBC locuiesc in conditii improprii. Intr-o incapere cu pereti darimati, geamuri sparte si cu acoperis deteriorat, prin care ploua si sufla vintul, stau cite patru, cinci persoane“, au afirmat asistentele din cadrul Dispensarului TBC Piatra Neamt. Medicii pneumologi nemteni spun ca depistarea si urmarirea cazurilor de tuberculoza se realizeaza foarte dificil dupa 1990, datorita faptului ca multe intreprinderi au fost inchise, iar oamenii au fost dispersati. Se pare ca multi dintre bolnavii de TBC prefera acest statut social si nu au nici un motiv sa isi doreasca sa se vindece, din cauza facilitatilor pe care le au: ajutor social, scutire de efort, sase luni de concediu medical platit integral, etc.
Tuberculoza (TBC) este una dintre cele mai agresive boli ale zilelor noastre. O treime din populatia globului este infectata cu bacilul Koch, responsabil pentru imbolnavirea de tuberculoza. In plus, aceasta afectiune omoara mai multi tineri decit orice alta boala infectioasa: in lume, la fiecare doua minute, un copil moare de tuberculoza. 70% din numarul total de cazuri de TBC din Europa provin din Rusia, Ucraina, Romania, Kazahstan si Kirghistan. Statisticile plaseaza Romania pe unul dintre primele locuri din Europa in ceea ce priveste cazurile de TBC: 27.332, dintre care aproximativ 23.000 erau noi. Dovada este ca incidenta tuberculozei in tara noastra, in anul 2005, a fost de 128 de cazuri la suta de mii de locuitori. In acelasi timp, media persoanelor infectate cu bacilul Koch in Europa este de aproape trei ori mai mica: 50 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar in primele 15 state din Uniunea Europeana - 13 cazuri la suta de mii de locuitori.
Principalele semne care marcheaza imbolnavirea de tuberculoza sint: alterarea starii generale (febra cu predominanta seara, oboseala, pierdere in greutate), transpiratii nocturne, tuse cu sau fara expectoratie, expectoratii cu singe.
FOTO: Sanatoriul Bisericani

Articol afisat de 2780 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective