Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 28 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicatia antidiabetica se acorda gratuit

• bolnavii cu diabet de tip II vor primi, gratuit, medicatie orala antidiabetica • medicamentele necesare tratarii lor se vor putea procura din orice farmacie aflata in relatie contractuala cu CAS Neamt • bugetul alocat farmaciilor pentru aceste medicamente este distinct, asa incit acesti bolnavi isi vor putea procura medicatia antidiabetica orala in orice zi, de la cea mai apropiata farmacie •

Bolnavii diagnosticati cu diabet de tip II, care nu sint dependenti de insulina, isi vor putea procura gratuit medicatia de care au nevoie, de la orice farmacie aflata in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Neamt incepind de la 1 octombrie. Ieri, in timp ce farmacistii se intilneau cu reprezentanti ai CAS Neamt pentru a negocia adaosul comercial, a sosit o precizare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cum ca acesta este zero. Negocierile referitoare la adaosul comercial au avut loc la nivel national intre reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si producatorii de medicamente antiabetice orale, asa incit pretul cu amanuntul a devenit pret de referinta, adica pretul pe care il are medicamentul pe raft. In consecinta, bolnavul de diabet de tip II nu va da nici un ban din buzunar pentru procurarea medicatiei orale antidiabetice.
Conform precizarilor facute de catre economist Gabriela Zamfir, director al Departamentului planificare dezvoltare si relatii cu furnizorii din cadrul CAS Neamt, respectivei institutii i-au fost repartizate prin fila de buget de catre CNAS, 2,74 miliarde de lei pentru medicatia antidiabetica orala pe lunile octombrie si noiembrie.
Astfel, farmaciilor aflate in relatie contractuala cu CAS Neamt li se vor repartiza in mod egal sume orientative pentru acest tip de medicamente. Cert este ca bolnavul cu diabet de tip II isi va putea procura medicatia destinata tratarii afectiunii sale in orice zi si de la farmacia cea mai apropiata de domiciliul sau.
Cu toate ca acestei categorii de diabetici ar trebui ca de la inceputul lunii viitoare sa i se prescrie medicamentele de catre medicii de familie, pina la sfirsitul anului respectivii pacienti vor tine legatura tot cu medicii specialisti, care vor stabili schema de tratament si vor intocmi o scrisoare medicala catre medicul de familie al fiecarui pacient. Practic, prescrierea retetelor pentru medicatie antidiabetica orala de cate medicii de familie va incepe de la 1 ianuarie 2007.

8.000 de diabetici in judet

Conform statiscilor medicale, in judet exista 8000 de bolnavi de diabet, din care 6.139 diagnosticati cu diabet de tib II, care necesita medicatie antidiabetiica orala, iar restul insulinodependenti.
Modificarea sistemului de prescriere a medicatiei pentru diabetici se va face de la 1 octombrie, la initiativa conducerii Ministerului Sanatatii. Astfel, in cazul bolnavilor de diabet care sint dependenti de insulina, retetele vor fi prescrise numai de catre medicii specialisti, iar medicamentele vor fi procurate de la farmaciile cu circuit inchis ale spitalelor la care sint arondati. Cu alte cuvinte, in functie de zona in care locuiesc, nemtenii care sufera de diabet insulino-dependent isi vor primi medicatia de la farmaciile spitalelor din Piatra Neamt, Roman, Tirgu Neamt, Bicaz.
In curind, in judet ca de altfel in toata tara se va desfasura o actiune de depistare in masa a bolnavilor de diabet. In acest sens, pentru a sti foarte exact citi romani sufera de diabet si a determina concentratia de zaharuri in singe, Ministerul Sanatatii va pune la dispozitie 10.000 de glucometre si 10.000 de testere cu cite 600 de doze fiecare. Acestea vor fi repartizate de la nivel central catre toate autoritatile de sanatate publica din tara care, la rindul lor, le vor distribui medicilor de familie. Toate cheltuielile aferente vor fi suportate de Ministerul Sanatatii.

Articol afisat de 1756 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective